Profesori Stjepan Hranjec i Branimir Magdalenić predstavili novo djelo u čast međimurske popevke

Profesori Stjepan Hranjec i Branimir Magdalenić predstavili novo djelo u čast međimurske popevke

Profesori Stjepan Hranjec i Branimir Magdalenić predstavili novo djelo u čast međimurske popevke. Nekoliko dana nakon što je Skupština Međimurske županije prihvatila prijedlog te međimurskoj popevki darovala njezin dan u godini, u utorak, 23. travnja, u sklopu programa posvećenog Danima Županije, predstavljeno je novo djelo napisano u čast tom velikom kulturnom blagu Međimurja.

Prof, emeritus Stjepan Hranjec i Branimir Magdalenić, prof., viši predavač i umjetnički savjetnik na Odsjeku Učiteljskog fakulteta u Čakovcu, predstavili su Antologiju međimurske popijevke u prostorijama Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu, u čijem je krilu knjiga i tiskana. Novi naslov Bibliothece Murodravana, koju je Međimurska županija formirala u suradnji s čakovečkim Ogrankom MH-a, neizmjerno je vrijedan doprinos očuvanju popevke i to s najviše, znanstvene razine. Antologija na 600-tinjak stranica obrađuje oko 300 najpoznatijih međimurskih popevki, pri čemu su se autori vodili učestalošću izvođenja na tradicionalnoj Smotri Međimurska popevka Nedelišće, a  svaku pjesmu, uz tekst, prati i notni zapis, te opis preferabilnog izvođenja uz kratko tumačenje. Kako autori ističu, takav pristup čuva izvornost i autentičnost napjeva.

Kao jedan od najbitnijih elemenata međimurske nematerijalne kulturne baštine i samoga
identiteta kraja između Mure i Drave, međimurska je popijevka još 2018. godine uvrštena na UNESCO-v Reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva. Uzimajući takav identitetski značaj i kontinuiranu popularnost međimurske popijevke u obzir, Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu već se u nekoliko navrata uključio u nakladničke projekte vezane uz nju, objavivši, ne samo starije zapise Vinka Žganca, poput pretiska „Međimurskih pučkih popijevki iz Međimurja“, već i novija djela, poput „Cvetnjaka međimorskih popevki“ i „Pušleka međimurskih popijevki
“ dr. sc. Stjepana Hranjca“, ističu u Ogranku MH-a u Čakovcu.

Kapitalno djelo Antologija međimurske popijevke, tiskana je u sunakladi Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu i Zajednice hrvatskih kulturno-umjetničkih udruga Međimurske županije, te ostaje kao živo vrelo znanja svim budućim istraživačima i štovateljima stihova u kojima je sačuvana istina o međimurskom čovjeku, njegovoj odanosti zavičaju, povijesnim olujama koje su ga šibale i kojima je odolijevao.

U prigodnom programu promocije, nastupili su sopranistica Ivana Tkalec i članovi Županijskog orkestra Stjepan Bujan Stipić.

Fotografije: Međimurske novine

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.