Obilježena 26. obljetnica smrti ratnog ministra obrane Gojka Šuška

Obilježena 26. obljetnica smrti ratnog ministra obrane Gojka Šuška

Obljetnica smrti ratnog ministra obrane Gojka Šuška, koji je preminuo prije 26 godina obilježena je 3. svibnja polaganjem vijenaca i odavanjem počasti na gradskom groblju Mirogoj.

U povodu 26. obljetnice smrti Gojka Šuška, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić istaknuo je da mu je 26 godina nakon smrti ratnog ministra obrane, iznimna čast nastaviti njegov posao – sustavno i intenzivno razvijati i jačati sposobnosti Hrvatske vojske koju je Šušak stvarao u najtežim danima Domovinskog rata. „Gojko Šušak bio je jedan od onih koji je sanjao, a na kraju i zajedno s prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom, stvarao samostalnu, neovisnu i modernu hrvatsku državu. Njegovo domoljublje koje ga je vodilo u obrani i stvaranju države trajna su ostavština ratnog ministra obrane kojeg se danas posebno prisjećamo", poručio je ministar Anušić.

Gojko Šušak rođen je u Širokom Brijegu 16. ožujka 1945. godine. Preminuo je 3. svibnja 1998. u Zagrebu, a pokopan 7. svibnja 1998. godine na zagrebačkom groblju Mirogoj u Aleji hrvatskih branitelja. Na poziv prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana u Hrvatsku se iz Kanade vratio 1990. godine. Nakon prvih demokratskih izbora, postao je ministar iseljeništva u Vladi Republike Hrvatske. Od 4. ožujka do 18. rujna 1991. bio je zamjenik ministra obrane, a od 18. rujna 1991. do posljednjeg dana života - ministar obrane Republike Hrvatske.

Povratkom u Hrvatsku Gojko Šušak dao je neizmjeran doprinos u njezinoj obrani i stvaranju, a iznimne zasluge ostvario je u uspostavljanju partnerskih odnosa s SAD-om te reorganizaciji i ustrojstvu Hrvatske vojske, što će se pokazati u svim pobjedonosnim akcijama za oslobađanje okupirane Hrvatske.
Njegove riječi koje je uputio prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu nakon završetka operacije Oluja - Gospodine predsjedniče, zadatak je izvršen! - postale su simbol za pobjedničke operacije tijekom Domovinskog rata. Umro je 3. svibnja 1998. u Zagrebu. Na njegovom pokopu William Perry rekao je kako je Šušak „za Hrvatsku bio presudan u uspostavi slobode, a za Sjedinjene Države za uspostavu mira“.

Zbog iznimnog doprinosa u stvaranju samostalne Republike Hrvatske i Oružanih snaga višestruko je odlikovan: Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom, Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom, Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom Nikole Šubića Zrinskom, Redom Ante Starčevića, Redom Stjepana Radića, Redom Hrvatskog trolista i Spomenicom Domovinskog rata. Posmrtno je promaknut u čin stožernog generala Hrvatske vojske. Povodom obljetnice smrti ministra Gojka Šuška, izaslanstva Hrvatskog sabora, Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH položili su vijence na posljednje počivalište pokojnog ministra Šuška na Gradskom groblju Mirogoj, a misa zadušnica u crkvi Bezgrješnog začeća na Aveniji Gojka Šuška u Zagrebu služit će se u 18 sati.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.