Promovirana monografija o 150 godina kazališta u Varaždinu

Promovirana monografija o 150 godina kazališta u Varaždinu

Na glavnoj sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu 30. siječnja upriličena je svečana promocija monografije „150 godina kazališta u Varaždinu“.

Sadržaju su svojim tekstovima pridonijeli stručnjaci iz različitih područja te obradivši respektabilno razdoblje od otvorenja zgrade do današnjih dana navodeći sve koji su ga održavali svojim umjetničkim i organizacijskim radom, a posebno one koji su presudno utjecali na identitet kazališta. Vesna Kosec-Torjanac, ujedno i urednica monografije, Marijan Varjačić, Snježana Banović, Ernest Fišer, Senka Bulić, Ksenija Krčar, Ljerka Šimunić, Miroslav Klemm, Petar Eldan, Dubravko Torjanac, Nataša Maričić, Zdenka Weber, Raymond Rojnik, Ivana Slunjski i Vladimir Krušić donose presjek varaždinske kazališne povijesti do danas. Monografija je opremljena bogatim fotografskim materijalom od kojih je vrijedan dio iz autorskog arhiva Ivice Plovanića, umirovljenog glumca kazališta i Darka Gorenaka te drugih fotografa i fotoreportera.

Prisutnima se na početku obratila intendantica Senka Bulić koja je podsjetila da se cijelu prošlu godinu na različite načine obilježavalo 150 godina od otvorenja zgrade. „Okolnosti koje su dovele do izgradnje, i entuzijazam kojim je uspostavljen kazališni život Varaždina stvaraju odgovornost prema onome što nam je ostavljeno u nasljeđe“, navela je Bulić te dodala da „repertoar treba promišljati oslanjanjem na tradiciju u kojoj prepoznajemo mogućnosti za bavljenje našim suvremenim dilemama“.

Gradonačelnik Neven Bosilj podsjetio je na začetke kazališnog života u Varaždinu. „Rastom grada rasla je i potreba za reprezentativnim kazalištem, a građani Varaždina najzaslužniji  su za izgradnju ove zgrade“. Prisjetio se brojnih važnih umjetnika koji su radili u kazalištu poput Marije Ružičke Stzrozzi, Ive Sedrara, Sande Langerholz, Franje Majetića, Zvonimira Rogoza, Tomislava Lipljina i mnogih drugih. Najavio je da će nakon završetka radova uskoro u funkciji biti i dvorana Petar Veček, još jedan u nizu jedinstvenih prostora za izvedbu u varaždinskom kazalištu.

Nevena Tudor Perković, izaslanica ministrice kulture i medija Republike Hrvatske govorila je o važnosti uloge varaždinskog HNK u oblikovanju kazališnog života Hrvatske. „Obljetnica svjedoči o bogatoj kulturnoj baštini koja stoljećima oblikuje Varaždin i čini ga jednim od središnjih mjesta izvedbenih umjetnosti u Hrvatskoj. Zgrada HNK je arhitektonski je konstruirala sliku Varaždina, ali što je još značajnije, kazalište je oblikovalo duh ovog grada. Navela je i da Ministarstvo kulture i medija kontinuirano ulaže u obnovu zgrade.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak obratio se kao izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i predsjednika Sabora Gorana Jandrokovića. Istaknuo je da zahvaljujući porivu građana imamo jednu od najljepših građevina u Varaždinu koja nam puno govori i o duhu njegovih stanovnika i načinu na koji su zamišljali grad. Čestitao je intendantici i umjetnicima na činjenici da varaždinsko kazalište i danas čine važnim u gradu u kojem stvaraju, ali i puno šire.

U programu promocije nastupili su Marinko Leš, Zdenko Brlek, Ljiljana Bogojević i Vid Kralj Novak. Naslovnicu monografije prema originalu Gorana Merkaša osmislio je Robert Geček, a recenzent je akademik Boris Senker. Monografija na 300-tinjak stranica donosi najvažnije segmente iz kazališnog života Varaždina, bogato je ilustrirana, a može se nabaviti u Kazalištu.

RECENZIJA MONOGRAFIJE “150 GODINA KAZALIŠTA U VARAŽDINU”
Akademik Boris Senker

Još od pradavnih vremena, kad su naši nomadski predci, kako pretpostavljaju antropolozi kulture, na svojim redovitim susretištima, na čvorištima svojih putova razmjenjivali ne samo materijalna dobra nego i obrede, plesove, glazbu, priče, i predstavljanje ljudskih radnji – i to baš u najdoslovnijem smislu stavljanja svojih dobara pred one kojima se ona nude, na nekoj prikladnoj podlozi što ta dobra i označuje kao ponuđena – još od tog doba mjesta izvedbe imala su poseban status u životnom okolišu ljudskih zajednica, bila su na neki način izdvojena, zaštićena, posvećena. I bila su posebna, kao što su i minute, sati ili čak dani izdvojeni za izvedbu na njima bili posebni, izdvojeni iz svakodnevnog tijeka vremena. Na tim su se mjestima u za to određenu razdoblju privremeno ukidala pravila svakidašnjeg života, na njima privremeno nije vrijedilo uvriježeno shvaćanje prostora, vremena, ovostranog i onostranog, sna i jave, skupnoga i pojedinačnog identiteta, ukratko uvriježeno shvaćanje zbilje. Bila su to mjesta na kojima je čovjek u sadašnjosti oživljavao prošlost, utjelovljivao mitske i povijesne praočeve i pramajke, nadnaravna bića, onostrane sile, a ujedno i pokušavao dokučiti što bi ga sve moglo snaći u budućnosti, čega mu se valja bojati, prema čemu bi trebao stremiti. U urbanim se sredinama posebnost mjesta izvedbe ponajčešće isticala i njihovim položajem u mreži ulica i trgova što povezuju privatne i javne, civilne, vjerske, vojne i ine građevine. Mjesta izvedbe nalazila su se uz svetišta, u središtu raskošnih dvorova i palača, na glavnim trgovima ili saobraćajnicama, a pod vlastima nesklonima umjetnosti, igri, zabavi, naprotiv, na mjestima izvan njihova domašaja, na sloboštinama. Bilo kako bilo, nikad se nije smatralo nevažnim gdje se mjesto izvedbe nalazi te tko i kako može do njega doći.

Da je i varaždinskom građanstvu na početku sedamdesetih godina 19. stoljeća, kad se njegovim zauzimanjem počelo raditi na podizanju zgrade u kojoj će se stanovnici i posjetitelji Varaždina okupljati ne samo na kazališnim predstavama, nego i na balovima, koncertima, skupovima i zabavama, bilo itekako stalo do toga da se ona što prije i što bolje sagradi, kao i do toga gdje će se nalaziti i koliko će reprezentativna biti pa koliko su bili pripravni u nju uložiti, što su od nje očekivali i kakvom su je svečanošću otvorili, odnosno sami sebi darovali, te s kolikom su je pomnjom u sljedećih 150 godina održavali i obnavljali – ali, da ne idealiziramo prošlost, nerijetko i zanemarivali, i doživljavali kao financijski teret i najvećega krivca za manjkove u gradskoj blagajni – pokazuju i uvodni članci ove monografije, povezani u poglavlje „Zgrada varaždinskog kazališta“, a  napisali su ih Ljerka Šimunić, Miroslav Klemm, Nenad Fabijanić, Ernest Fišer i, ponajviše, Vesna Kosec-Torjanac, ujedno i urednica monografije. Tema su njihovih priloga, bogato ilustriranih reprodukcijama relevantnih zemljovida, dokumenata, slika i fotografija, društveni i povijesni kontekst u kojem su počele pripreme za gradnju kazališta prema projektu Hermanna Helmera, na „nekadašnjem južnom grabištu, uz gradsko šetalište“, splet okolnosti u kojima je ono sagrađeno i otvoreno, potom u kakvom je stilu sagrađeno i, napokon,  svečanost kojom je 1873. otvoreno kao dugo željeni te s velikim nadama i dočekani „hram umjetnosti a dobrom zgodom i narodnosti“, kako su pisale onodobne novine. Čita se u ovom dijelu monografije i o nedostacima, prije svega tehničke naravi, te zgrade u usporedbi s modernim kazalištima, i o njezinoj uporabi tijekom kriznih godina u neumjetničke svrhe, kao što su, recimo, novačenje i cijepljenje, ali i za javno slušanje gramofonskih ploča, projekcije filmova i izložbe. Dobivaju se ponajvažnije obavijesti i o trima obnovama – napose iscrpno i pregledno o sad već dvadesetogodišnjem procesu obnove koji je počeo 2005. i još traje – kojima je kazalištu vraćen prvotni sjaj, a pritom je ono osuvremenjeno: tehnika je modernizirana, gledalište postalo komfornije, Miljenko Stančić oslikao je strop iznad stubišta prema Velikoj koncertnoj dvorani…

Razumije se da je kazališna zgrada stara 150 godina spomenik arhitekture, ali ona je i više od toga. Ona je, kao ključno mjesto susreta i razmjena, istodobno i skupni spomenar, podsjetnik na 150 godina društvenoga, kulturnog i političkog života u gradu, s gradom i za grad. Kazalištem se grad predstavlja svijetu, u njemu se svijet predstavlja gradu. Dakako njime se i u njemu grad predstavlja i samom sebi, njime se i u njemu grad stvara, potvrđuje, propitkuje i podriva vlastiti kulturni identitet. Kazalištem grad pamti svoju prošlost i prošlost sredine kojoj pripada, održava je živom, prisutnom na pozornici, tumači je, podsjeća na nju, sagledava je novim očima, nerijetko je, ne nužno u pejorativnu značenju, i izmišlja. Možda je točnije reći oblikuje, osmišljava, povezuje u priču. Kazalište jest zgrada koja je, ovdje u Varaždinu, uz nekoliko većih popravaka, obnova i preinaka, ušla u drugu polovicu drugog stoljeća svojega postojanog trajanja na, kako je rečeno, „nekadašnjem južnom grabištu, uz gradsko šetalište“. Ipak, Kazalište su ponad svega ljudi koji ga od posljednjih desetljeća 19. stoljeća održavaju živim, koji u njemu pripremaju, izvode i gledaju predstave. Tim su ljudima posvećena sljedeća poglavlja monografije: „Povijesni pregled razvoja kazališne umjetnosti u zgradi varaždinskog kazališta“, „Identitet varaždinskog kazališta“ i „Grad – Kazalište“. Multidisciplinarni suradnički tim, sastavljen od stručnjaka za razna područja koja se u kazalištu dodiruju i preklapaju, ispisuje u tim poglavljima kroniku kazališnog života u Varaždinu od otvorenja zgrade do današnjih dana, nastojeći spomenuti sve koji su ga održavali svojim umjetničkim i organizacijskim radom, a posebno ističući one koji su izvornim doprinosom presudno utjecali na identitet varaždinskog kazališta. Tako Marijan Varjačić, Snježana Banović, Vesna Kosec-Torjanac, Ernest Fišer, Senka Bulić, Ksenija Krčar, Ljerka Šimunić, Petar Eldan, Dubravko Torjanac, Nataša Maričić, Zdenka Weber, Raymond Rojnik, Ivana Slunjski i Vladimir Krušić naizmjence govore o važnim odsječcima varaždinske kazališne povijesti od prvih pokušaja stvaranja stalnoga kazališta u 19. stoljeću, preko djelovanja Hrvatskoga dramatskog društva u Varaždinu uoči Prvoga svjetskog rata, Gradskog kazališta i boravaka osječkoga kazališta u Varaždinu u međuratnim godinama, kazališnom životu za Drugoga svjetskog rata te kontinuiranom djelovanju poluprofesionalnoga pa profesionalnoga i, napokon, nacionalnog kazališta od 1945. godine naovamo. Izvješćuju o dramskom, napose kajkavskom, glazbenom i plesnom repertoaru, o kazalištu za djecu i mlade i Kazališnom studiju mladih, o scenografima, kostimografima, skladateljima, autorima plakata i dizajnerima, o suradnji s Varaždinskim baroknim večerima i Koncertnim uredom, o publici i kazališnim izdanjima… Nisu u tim pregledima, dakako, izostavljen ni ravnatelji, odnosno intendantice i intendanti, ni glumice i glumci, a gotovo 180 imena nalazi se na popisu članova glumačkoga ansambla u koji su prvi članovi primljeni 1945., a najnoviji preklani i lani. Svoje mjesto dobivaju i redatelji, od kojih su trojica, Petar Veček, Georgij Paro i Vladimir Gerić, izdvojeni kao tvorci triju prepoznatljivih kazališnih „svjetova“, te redateljice, koje su na varaždinsku pozornicu donijele „žensko redateljsko pismo“. Fotografije s predstava i pokusa i reprodukcije dokumenata, kazališnih cedulja i plakata daju ovoj monografiji, jednako kao i cjeloviti repertoari svih družina i ustanova koje je ova zgrada udomila od 1898. do 2023. te popisi članova uprava i umjetničkih ansambala u dvama razdobljima, od 1915. do 1922. i od 1945. do 2023., daju ovoj monografiji i veliku dokumentarnu vrijednost, zbog koje će ona postati nezaobilaznom literaturom za stručnjake što  će se baviti hrvatskim kazalištem 19., 20. i 21. stoljeća. Kazališna zgrada stara stoljeće i pol njom je pak dobila najbolji mogući dar za svoju važnu obljetnicu.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.