U potresu koji je 1. svibnja u 19,03 pogodio slunjsko područje oštećeno nekoliko kuća

U potresu koji je 1. svibnja u 19,03 pogodio slunjsko područje oštećeno nekoliko kuća

Novi potres na slunjskom području, dogodio se u 1. svibnja u 19:03 .Seizmografi Seizmološke službe RH zabilježili su ponovno prilično jak potres s epicentrom oko 15 km južno od Slunja, magnitude 3.8 prema Richteru. Intenzitet potresa u epicentru procijenjen je na V stupnjeva EMS ljestvice, objavio je HRT. 

- Cijela Hrvatska je seizmički aktivno područje. U tom području smo imali do sada potrese, ali ne tako jake. Nakon ovog potresa, nabrojao sam barem 10 naknadnih potresa unutar sat vremena, rekao je u središnjem Dnevniku HTV-a Ivica Sović, seizomolog.  
Na pitanje ima li ovaj potres ikakve veze sa petrinskim ili zagrebačkim potresom, rekao je kako sve ovisi na kojoj se razini gleda. 
- Ako gledate na sitnoj razini nema. Ako gledate na razini tektonike ploča, onda je to sve posljedica istog gibanja jadranske mikroploče koje gura Euroazijsku ploču i nabire se u području Dinarida.  Osvrnuo se i na činjenicu da nije bilo veće materijalne štete.

Rekao je kako je epicentar ovog potresa bio je između Rakovice i Saborskog, u nenastanjenom području, te da zato i nema štete.  
Sović je istaknuo kako možemo očekivati još aftershock-ova.  - Naknadni potresi se događaju. Ovaj potres nije prejak, ali je dovoljno jak da izazove naknadne potrese, rekao je.  

Prvi potres zbio se jučer ujutro u 5.38 s epicentrom oko 15 km južno od Slunja. Magnituda potresa iznosila je 4.3 prema Richteru, a intenzitet u epicentru procijenjen je na V-VI stupnjeva EMS ljestvice. Potres se osjetio u Zagrebu, a Europski mediteranski seizmološki centar objavio je da se potres osjetio i u Bosni i Hercegovini te Italiji. Na području Rakovice u potresu magnitude 4.3 stupnjeva po Richteru prijavljena je manja oštećenja na sedam kuća, staroj općinskoj zgradi, na župnoj crkvi Svete Jelene Križarice i na zgradi vrtića, izvijestio je općinski načelnik Mihovil Bićanić.

Na crkvi i na vrtiću su se pojavile pukotine, a oštećen je dimnjak stare općinske zgrade. Načelni Općine Rakovica rekao je da oštećenja nisu velika i da će biti sanirana.
Načelnik Općine Rakovica rekao je da će se možebitna oštećenja od večerašnjeg potresa, utvrditi naknadno.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.