"Režim iscjeljenja" HNK Varaždin - predstava iznimne energije i katarze koja se ne smije propustiti

"Režim iscjeljenja" HNK Varaždin - predstava iznimne energije i katarze koja se ne smije propustiti

Predstava Režim iscjeljenja najnovija praizvedba na komornoj sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu djelo je za čiju nam je sveobuhvatniju analizu i percepciju trebao odmak. Previše je životna, iako zbog toga ne gubi na umjetničkoj vrijednosti, dapače, malo je autorsko, redateljsko i glumačko remekdjelo imajući u vidu tematiku u koju smo i svi mi i dalje uronjeni. 
Zastrašujuća satira života u koju smo nedavno bili involvirani kao čovječanstvo i pojedinci, kada su nas prisilili da pomislimo da smo prepuni virusa, bolesni... te da svaki kontakt, dodir, interakcija, susret, može biti poguban za nas, naše bližnje i cijeli svijet, danas, u svima nama izaziva nevjericu. Pitamo se kako je to uopće bilo moguće. Svjesni smo i koliko se, u pandemijskom vremenu, kada je život na trenutak stao, i sam svijet promijenio, a promijenili smo se i sami.

U potpunosti smo drugačiji i nismo i nikad nećemo više biti isti, jer ako su u izvanjskome svijetu mogli stati ratovi koji, kako kaže i redatelj Bojan Đorđev, nikad ne prestaju, zar nas onda išta više može uistinu začuditi kad je riječ o manipulaciji i nama samima? Autoricu Tanju Šljivar fascinirala je ta kaotična situacija u kojoj prevladava nemoć i čovjekova žudnja za zdravljem, iscjeljenjem - emocionalnim, duhovnim, ljubavnim, tjelesnim... te se i mi više ne snalazimo pa ni konzultirajući i susrećući nutricioniste, gurue, osobne trenere, astrologe, predskazivače budućnosti, svećenike, duhovne vođe… Svjesni da nakon pandemijskog vremena sve gubi smisao i da smo prepušteni vlastitom zdravom razumu. 
Iz dana u dan ovisno o stupnju osviještenosti o trenutku, naše je puko preživljavanje izmanipulirano na bezbroj načina nametnutim nam "trendovima" bilo da je riječ o zdravoj prehrani, tjelesnoj aktivnosti, odnosima s drugima i sa samim sobom. U rašomonu oprečnih informacija, religija, ideologija, nadriliječništva, psihoanalitičara, iscjelitelja, gatara i magova sve nekako gubi smisao i nit vodilju. Jadno je i bijedno, ali ako se uspiješ nasmijati samome sebi i nadasve komično.
Upravo to u svomu je komadu Režim iscjeljenja sjajno iskarikirala Tanja Šljivar te isplela urnebesnu komediju punu apokaliptičnih slika za koje smo do prije nekoliko godina mislili da su nemoguće. No iz perspektive postpandemijskog doba apokalipsa se događa cijelo vrijeme i samo je pitanje prepoznavanja i snalaženja u tome – ističe redatelj Đorđev.
U predstavi iznjedrenoj u varaždinskom HNK sjajno glume Beti Lučić, Hana Hegedušić, Helena Minić Matanić, Marko Cindrić i Karlo Mrkša, dok scenografiju potpisuje Siniša Ilić, kostimografkinja je Ana Mikulić, skladateljica Marija Balubdžić, a autor najavnog videa Miran Brautović.
Predstava ima izvrsnu energiju i premda je na trenutke teška za publiku, koja će u pojedinim dijelovima moći prepoznati sebe i od srca se nasmijati, dolazak u kazalište predstavljat će katarzu i obogaćenje koje se ne smije propustiti.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.