Dvor Trakošćan 24. travnja obilježio 70 godina svog postojanja/video

Dvor Trakošćan 24. travnja obilježio 70 godina svog postojanja/video

Dvor Trakošćan, jedan od najpoznatijih dvoraca u Hrvatskoj, proslavio je u srijedu 24. travnja 70 godina svog postojanja. U središtu proslave bila je izložba "Tko tu koga ženi?", koja istražuje teme ugovorenih brakova među plemićkim i velikaškim obiteljima kao društveno-ekonomske strategije do 20. stoljeća.

- Izložba je središnje događanje obilježavanja obljetnice i donosi tematsku priču o ugovorenim brakovima koji su sve do u 20. stoljeće bili sastavni dio socijalno-ekonomskih strategija plemićkih i velikaških obitelji, sredstvo stjecanja i potvrđivanja društvenog i materijalnog položaja, ali i ostvarivanja političkih ciljeva istaknula je autorica stručne koncepcije te kustosica Dvora Trakošćan Andreja Srednoselec.  Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija, a otvorila ju je ministrica kulture i medija, Nina Obuljen Koržinek, ističući da je Dvor Trakošćan prepoznat kao vrijedan kulturni kompleks koji spaja arhitektonsku ljepotu s prirodom. Zahvaljujući kontinuiranom održavanju, dvorac ostaje atraktivan posjetiteljima, a ministrica vjeruje da će s novim planovima u budućnosti postati još privlačniji i pristupačniji posjetiteljima.- Kompleks je to koji je krasila vrsnoća samog graditeljskog sklopa ali i jedinstvena povezanost s prirodom i to povezivanje kulturne i prirodne baštine, ono je što je Trakošćan učinilo tako atraktivnim i toliko posjećenim i tako posebnim među nizom dvoraca u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, kazala je ministrica.

Dodola je i da je Ministarstvo kulture u svom mandatu izradilo detaljne kataloge za sve dvorce sjeverozapadne Hrvatske. - Bili smo svjesni da su mnogi od njih predugo bili zapušteni, da im je još uvijek teško naći namjenu i kako bismo omogućili ili barem pomogli da se što veći broj dvoraca stavi u upotrebu, da im se nađe neka, bilo javna, bilo neka druga namjena, jer je baštinu jedino moguće očuvati onda kada se ona koristi, rekla je Obuljen Koržinek

Goranka Horjan, ravnateljica muzeja, naglasila je da Dvor Trakošćan prezentira život hrvatskog plemstva, s fokusom na nasljeđe obitelji Drašković. Dvorac je jedinstven jer izlaže gotovo 70 posto svog fundusa, a kroz stalni postav i različite događaje, radionice i aktivnosti, nastavlja predstavljati bogatu povijest i kulturu Hrvatske. - Sadašnja muzeološka koncepcija prezentira život hrvatskog plemstva, odnosno nasljeđe obitelji Drašković. Uvijek smo bili fokusirani na prezentaciju stalnog postava, međutim sve više se otvaramo i drugim događanjima, radionicama i zapravo cijela jedna paleta aktivnosti svjedoči o sedamdesetogodišnjem radu Dvora Trakošćan.

Otvorenju je nazočio i načelnik općine Bednja  Damir Poljak koji je svoj govor završio čestitkom na bednjanskom, a Anđelko Stričak, župan Varaždinske županije, istaknuo je bogatstvo kulturnih i prirodnih dobara regije, od dvorca Trakošćan do špilje Vindije i fosilnog vulkana kod Lepoglave i grobnice iz halštatskog razdoblja. Županija planira izgraditi nekoliko prezentacijskih centara kako bi dodatno promovirala ovu baštinu i privukla više posjetitelja. - Veći dio smo već osmislili, za neke ishodili građevinsku dozvolu, neki su u realizaciji idejnog rješenja, a sljedeći je korak da osiguramo sredstva. Vjerujem da ćemo u tome uspjeti, to je okvirni hodogram od pet godina i nakon toga ćemo doslovno dati novu vizuru Varaždinskoj županiji, kazao je Stričak.

Proslava je uključivala glazbeni program, 'light show', te priliku za druženje s muzealcima, a izložba će biti otvorena do 15. rujna pružajući posjetiteljima uvid u plemićke običaje i socijalno-ekonomske aspekte ugovorenih brakova kroz povijest.

fotografije: Branko Težak i M. Barić

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.