Preminuo umirovljeni brigadir Bruno Zorica Zulu, ratni zapovjednik Bojne Frankopan

Bruno Zorica Zulu

Ratni zapovjednik Bojne Frankopan Hrvatske vojske (HV) Bruno Zorica Zulu, umro je u srijedu u 72-godini, objavili su na Facebook stranici njegovi suborci iz Bojne Frankopan.

Bruno Zorica bio je rođen u Ivanić Gradu 20. veljače 1952., i  jedan je od najkarizmatičnijih ratnika iz Domovinskog rata. Zbog svojeg legionarskog iskustva sudjelovao je u stvaranju specijalnih postrojbi HV-a. U Francusku je došao nakon incidenta kojeg je izazvao tijekom Hrvatskog proljeća 1972., a nakon bijega od tadašnjih komunističkih vlasti utočište je pronašao u Legiji stranaca. U Francuskoj je kao legionar bio do početka Domovinskog rata.

Bojna Frankopan je uz Bojnu Zrinski bila prva specijalna postrojba Oružanih snaga RH. Osnovana je 29. srpnja 1991., a jezgru bojne činili su Hrvati iz francuske Legije stranaca koji su postali njezini zapovjednici i instruktori, pa je i obuka bila organizirana po uzoru na Legiju stranaca. Tijekom Domovinskog rata Bruno Zorica se borio na brojnim ratištima u Hrvatskoj, a sve vrijeme pripadnici Bojne Frankopan sudjelovali su u udarnim ofenzivnim akcijama Hrvatske vojske uključujući vojno-redarstvenu operaciju Oluja u kolovozu 1995. Postrojba je imala oko 150 pripadnika koji su bili obučeni za sve vrste zadaća, većinom u neprijateljskoj pozadini, a tijekom djelovanja 12 njezinih pripadnika dalo je svoje živote u oslobađanju i obrani suvereniteta Hrvatske.

Bruno Zorica bio je umirovljen 1998. godine od kada je živio u svom rodnom Ivanić Gradu. Njegov pogreb biti će u subotu 27. siječnja 2024. na gradskom groblju u Ivanić Gradu uz visoke vojne počasti u 14 sati.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.