Ustavni sud donio odluku - Zakon o Agrokoru je u skladu s Ustavom RH

Ustavni sud donio odluku - Zakon o Agrokoru je u skladu s Ustavom RH

Obrazlažući u utorak objavljenu odluku da je tzv. lex Agrokor u skladu s Ustavom, predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović zaključio je da je Vlada u konkretnom slučaju bila obvezna intervenirati, jer bi u suprotnom povrijedila ustavne odredbe koje Hrvatsku opisuju kao socijalnu državu.

-Vlada bi neustavno postupila da nije intervenirala. Ovdje je obveza Vlade bila intervenirati u skladu s Ustavom koji propisuje da je Hrvatska socijalna država - zaključio je Šeparović detaljno pojašnjavajući odluku o Zakonu.

Ocjenu suglasnosti s Ustavom Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, poznatijega kao lex Agrokor, zatražilo je ukupno 12 predlagatelja. No, Ustavni sud većinom glasova njihove je prijedloge odbio i u potpunosti uvažio pribavljenih pet očitovanja Vlade, kao i stručno mišljenje katedre za ustavno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta.

Osnovni prigovori na lex Agrokor po Šeparovićevim se riječima mogu svrstati u dvije skupine - jedni su osporavali formalnu, a drugi materijalnu ustavnost. Među ostalim, ustavni su suci zaključili da je unatoč preporuci da se zakoni čim rjeđe donose po hitnoj proceduri u ovom slučaju bila opravdana hitnost donošenja zakona. Također, jedan od prigovora osnivača posrnulog koncerna Ivice Todorića da zakon nije donesen dvotrećinskom većinom saborskih glasova nije razmatran jer je po Šeparovićevim riječima bio irelevantan.

Ustavni sud je ocijenio da Zakon ima legitimni cilj - "zaštitu održivosti poslovanja trgovačkih društava od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku kako bi se spriječile negativne posljedice na ukupnu gospodarsku, socijalnu i financijsku stabilnost Republike Hrvatske koje bi mogle proizaći iz naglog diskontinuiteta i/ili prestanka poslovanja takvih društava".

Dodao je i da je Ustavni sud neosnovanima ocijenio i tvrdnje nekih predlagatelja da zakon nedovoljno štiti prava i interese pojedinih vjerovnika i da ih stavlja u neravnopravni položaj. Predsjednik Ustavnog suda je kazao i da nije sporno što je zakon donesen samo zbog Agrokora, jer se radilo o izvanrednoj situaciji koja je tražila izvanredne mjere. Na novinarsko pitanje Šeparović je kazao i da se problemi Agrokora ne bi mogli riješiti kroz redovni stečajni postupak, jer je utvrđeno da oni, između ostaloga, traju predugo.

-Današnja odluka Ustavnog suda potvrđuje da je, prvo prijedlog Vlade, a onda potvrda tog zakona u Hrvatskom saboru, bila ispravna odluka i nadam se da će u daljnjem procesu rješavanja te velike krize koja je bila zahvatila Agrokor sve ići dobro i da ćemo vrlo skoro vidjeti uspješan nastavak rada koncerna Agrokor i, naravno, kvalitetan razvoj svih onih dobavljača koji s njime rade - izjavio je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, a slično su za HRT izjavili i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković  i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

SDP - Ustavni sud je odradio svoj posao, ali što je s nagodbom za javni sektor

Odluku je podržao i SDP, a  Ivo Jelušić, član Predsjedništva SDP-a i voditelj SDP-ove Akcijske radne grupe za gospodarstvo te Saša Đujić, saborski zastupnik SDP-a i član saborskog Odbora za gospodarstvo govorili su o tome na press konferencji.
 
Jelušić je kazao da je Ustavni sud napravio ono što mu je bila zadaća i da se ta odluka treba poštovati. Postavio je međutim pet pitanja Vladi i njezinom povjereniku Fabrisu Perušku, a prvo od njih se odnosilo na rok završetka teksta nagodbe vjerovnika. -Mi još nemamo nagodbu i trenutačno smo u produžecima jer do nagodbe nije došlo u proteklih 12 mjeseci, što je propisano Lex Agrokorom. U ova tri mjeseca treba se  napraviti ono što se nije uspjelo u posljednjih godinu dana - rekao je Jelušić.,

Jelušić je pitao vladajuće I tko štiti javni interes u Agrokoru u procesu postizanja nagodbe jer, prema informacijama iz medija, javni sektor od Agrokora potražuje milijardu i dvjesto milijuna kuna. Na kraju je ocijenio da se dolaskom Fabrisa Peruška na mjesto povjerenika za Agrokor, na funkciju na kojoj je zamijenio Antu Ramljaka, ništa bitno nije promijenilo jer se i dalje odvija "legalna pljačka u Agrokoru".

autor: HINA/HRT /HIA

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.