Prema Donbasu ide velika ruska kompozicija s teškim bacačima raketa

UKRAJINA

Čini se da počinje ruska odmazda zbog raketiranja krstarice "Moskva". Potonuće broda iz sovjetske ere za Rusiju je poniženje, a za Ukrajinu poticaj nacionalnom moralu. Ruska vojska prvi je put upotrijebila i strateške bombardere Tupoljev 22 koji mogu nositi bombe teške i do 500 kg i koje na tlu prave velike kratere. Cilj napada bio je Mariupolj, gdje ukrajinske jedinice u obruču i dalje pružaju otpor. Rano jutros dogodile su se eksplozije i u Kijevu i Lavovu. Rusi tvrde da su pogodili tvornicu oklopnih vozila u glavnom gradu. Sirene za uzbunu odjekivale su diljem Ukrajine.

U ruskom napadu pogođena naftna rafinerija na istoku Ukrajine

18:04

Ruske snage su u subotu pogodile naftnu rafineriju u Lisičansku, gradu uz samu crtu bojišta, na istoku Ukrajine, priopćile su mjesne vlasti.

- Tijekom jutra su granatirali naftnu rafineriju, buknuo je požar (...) koji trenutačno gasimo", rekao je guverner luhanske oblasti Serhij Gajdaj na mreži Telegramu. Rusi ju sustavno gađaju kako bi izmorili spasioce. Na tom mjestu nema goriva. Gori samo ugljikovodični talog, dodao je.

Rafinerija je oko 4 km zapadno od grada Lisičanska.

S ceste pokraj rafinerije u subotu poslijepodne mogli su se vidjeti spremnici kako gore i dugačak oblak crnog dima koji vjetar raznosi, izvijestio je novinar AFP-a. Vatrogasci su šmrkovima još gasili požar u poslijepodnevnim satima.

Lisičansk i Sjeverodonjeck svakodnevno su na meti ruskih napada, izvijestili su ovih dana novinari francuske agencije s mjesta događaja. Sjeverodonjeck je na crti bojišta, pedesetak km istočno od Kramatorska, glavnog grada Donbasa.

- Oko 400 civila je pokopano u Sjeverodonjecku u pojedinačnim grobnicama od početka rata, rekao je u utorak guverner. U Lisičansku se, naprotiv, mrtvi pokapaju u zajedničkim grobnicama, dodao je.

Ukrajinska vlada: Rusija zarobila stotine vojnika i civila

16:28

Rusija drži zatočeno oko 700 ukrajinskih vojnika te nekoliko stotina civila, priopćila je u subotu vlada u Kijevu.

- Zarobili su više od 1000 ljudi, uključujući oko 500 žena, rekla je zamjenica premijera Irina Vereščuk. Ukrajina je, dodala je Vereščuk, zarobila oko 700 ruskih vojnika.

Pozvala je Rusiju da bezuvjetno pusti sve civile.

Od početka rata, dvije strane su razmijenile zarobljenike nekoliko puta.

Ruski mediji javljaju da su samo separatisti u ruskoj regiji Donjeck zarobili preko 3000 ukrajinskih vojnika, a u Mariupolju se navodno predalo više od 1000 ukrajinskih marinaca, što Ukrajina opovrgava.

UN je od početka rata 24. veljače zabilježio oko 2000 poginulih civila, no pretpostavlja da je taj broj daleko veći. Isto smatra i vlada u Kijevu.

 

Rinat Ahmetov obećao pomoć u obnovi Mariupolja

15:13

Najbogatiji Ukrajinac Rinat Ahmetov obećao je da će pomoći obnoviti Mariupolj, grad koji mu je pri srcu i u kojem posjeduje dvije čeličane koje će se, kako tvrdi, ponovo nadmetati na globalnom tržištu.

- Mariupolj je globalna tragedija i globalni primjer herojstva. Za mene je Mariupolj bio i uvijek će biti ukrajinski grad. Ambicija mi je vratiti se u ukrajinski Mariupolj i započeti s novim proizvodnim planom kako bi čelik iz Mariupolja ponovo konkurirao na globalnom tržištu kao i prije, rekao je Ahmetov u pisanom odgovoru agenciji Reuters.

Njegove dvije kompanije, čeličana Metinvest i financijsko-industrijska grupacija SCM trenutno podmiruju dugove, a kompanija za proizvodnju struje DTEK "optimizirala je otplatu dugova" u dogovoru s kreditorima. Metinvest je u petak priopćio da nikada neće raditi pod ruskom okupacijom te da je opsada grada zaustavila više od trećine metalurškog proizvodnog kapaciteta Ukrajine.

Prema Forbesu, Ahmetovo bogatstvo je 2013. iznosilo 15,4 milijarde američkih dolara, a trenutno je "težak" 3,9 milijardi dolara.

 

Rusija zabranila Borisu Johnsonu ulazak u zemlju

13:33

Rusija je zabranila britanskom premijeru Borisu Johnsonu i drugim ministrima u njegovoj vladi ulazak u zemlju zbog "neprijateljskog" stava prema ratu u Ukrajini. Ministrici vanjskih poslova Liz Truss, ministru obrane Benu Wallaceu i još desetorici visokih političkih dužnosnika, većinom članova Kabineta, također je zabranjen ulaz.

Moskva tvrdi da je odluka donesena kao odgovor na sankcije koje je Ujedinjeno Kraljevstvo uvelo od početka invazije u Ukrajinu. Moskva je u ožujku sličnu zabranu nametnula američkom predsjedniku Joeu Bidenu. Na popisu su između ostalih i zamjenik premijera Dominic Raab, ministrica unutarnjih poslova Priti Patel, ministar financija Rishi Sunak, premijerka Škotske Nicola Sturgeon i bivša premijerka Theresa May, sada zastupnica u parlamentu.

Prema Donbasu ide velika ruska kompozicija s teškim bacačima raketa

12:15

U Rusiji je primjećena golema željeznička kompozicija prepuna teških višecijevnih bacača raketa 'Smerč' kojima ruska vojska očiti namjerava ravnati dobro utvrđene ukrajinske položaje u Donbasu. U Harkivskoj oblasti primjećeno je oružje za elektroničko ratovanje Murmansk, a ukrajinska vojska je objavila kako je ruska vojska po prvi put upotrijebila i strateške bombardere Tupoljev 22 koji mogu nositi bombe teške i do 500 kg i koje na tlu rade velike kratere. To potvrđuju i snimke s terena.

I ukrajinska vojska dobiva sve sofisticiranije oružje, a primjećeno je kako je u Harkivskoj oblasti počela koristiti tzv. dronove kamikaze - koji će biti prilično nezgodni za rusku vojsku. Za ukrajinsku vojsku najavljene su i pošiljke teškog naoružanja, javio je iz Lavova za Dnevnik u podne Miro Aščić.

U razrušenom Mariupolju vodi se žestoka bitka

12:02

Čini se da počinje ruska odmazda zbog raketiranja krstarice "Moskva". Potonuće broda iz sovjetske ere 'Moskva' za Rusiju je poniženje, a za Ukrajinu poticaj nacionalnom moralu. 

U okolici Kijeva do sada su pronađena tijela 900 civila, a strahuje se da je u nekim gradovima stanje još i gore. Prije svega u okruženom i razrušenom Mariupolju, za koji se upravo vodi žestoka bitka.

Preostali branitelji i dalje se drže u čeličani Azovstal, a Rusi tvrde da su zauzeli čeličanu Ilijič.

 

Napadi na Kijev, uništena tvornica oklopnih vozila

11:48

Rusija tvrdi da je uništila tvornicu oklopnih vozila u ukrajinskoj prijestolnici Kijevu i remontno postrojenje u Mikolajivu te je srušila ukrajinski zrakoplov kod Izjuma.

Napad na Kijev potvrdio je i gradonačelnik Vitalij Kličko koji je pozvao stanovnike da se još ne vraćaju u glavni grad. Zgrade je pogodilo dalekometno oružje visoke preciznosti, kazalo je rusko ministarstvo obrane, a prenosi Reuters.

Na Telegramu je Kličko objavio kako se dogodilo nekoliko eksplozija u okrugu Darnicja. Okrug u kojemu živi preko milijun stanovnika nalazi se jugoistočno od Kijeva. Spasioci su došli na mjesto napada, rekao je Kličko, iako isprva nije bilo informacija o žrtvama.

Kličko je pozvao stanovništvo da ne zanemaruje sirene za zračnu uzbunu. Situacija je posebno opasna budući da se mnogi koji su prethodno pobjegli iz grada sada u njega vraćaju. Kličko je stoga apelirao na građane da to ne čine i poručio im da ostanu na sigurnome.

 

Rusi neće ulaziti u Azovstal

09:08

Teške bitke vode se za svaki grad, samo se čini da obje strane počinju koristiti sve razornije oružje. Raketni napadi ruske vojske intenzivirani su nakon potonuća ruske krstarice 'Moskva' u Crnom moru. Iako ruska strana nikad nije priznala da je brod potonuo radi ukrajinskog napada - rusko brodovlje udaljilo se od oko 80 morskih milja od ukrajinske obale. Nakon toga izvršen je i napad na tvornicu u kojoj se proizvode ukrajinske protubrodske rakete Neptun.

- Na snimkama su viđeni ruski sustavi za elektroničko ometanje Murmansk, iznad Smolenska su se pojavili teški ruski strateški bombarderi, a ukrajinsko ministarstvo obrane objavilo je kako je Rusija od početka rata prvi put te bombardere koristila za napad na Azovsal gdje su se utvrdili pripadnici ukrajinskog bataljuna Azov, javio je iz Lavova Miro Aščić.

- Rusija sa svojih brodova u Crnome moru ispaljuje dalekometne, precizne, krstareće rakete Kalibr kojima uništava vojnu i civilnu infrastrukturu, kaže Aščić. Dodao je kako su se u Ukrajinu vratili britanski specijalci koji u Kijevu obučavaju ukrajinske kolege kako koristiti britansko protutenkovsko oružje NLAW. Uoči javljanja iz parkiranih automobila u blizini, koji imaju britanske registarske oznake - izašli su britanski specijalci, dodao je.

Ogromna je to tvornica čelika i 'grad u gradu', jedini je teritorij u Mariupolju koji je pod kontrolom ukrajinskih snaga. U njoj se, prema nekim podacima, nalazi 3 tisuće pripadnika bataljuna Azov. Tu organizaciju Rusija smatra nacističkom i terorističkom. Objavljeno je i da ruska vojska neće ulaziti u tvornicu, već će iskoristiti najrazornije oružje kako bi ukrajinske borce prisilili na predaju.

Britanski specijalci obučavaju ukrajinske vojnike u Kijevu

08:55

Prema pisanju američkih medija, u Kijevu britanski specijalci obučavaju ukrajinske kolege. Uče ih kako koristiti britansko protutenkovsko oružje NLAW. U okolici ukrajinske prijestolnice iz dana u dan otkrivaju se masovne grobnice. Pronađeno je najmanje 900 tijela.

 

Opširnije..

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/rat-u-ukrajini-23-6792975

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.