Rusi neselektivno granatiraju istok Ukrajine, stanje u Mariupolju sve teže

UKRAJINA

Ruska invazija na Ukrajinu traje 47. dan. Danas austrijski kancelar putuje u Moskvu. Bit će to prvi europski čelnik koji će se sastati s Putinom od početka rata. Nakon ruskog povlačenja sa sjevera zemlje svakodnevno se otkrivaju nove masovne grobnice, a stanje u Mariupolju sve je teže. Grad je uvelike uništen, a preostali civili preživljavaju u ruševinama. Niz humanitarnih konvoja organiziran je pa otkazan zbog nastavka borbi.

Lavrov: Rusija neće pauzirati vojnu operaciju

15:15

- Rusija neće pauzirati svoju vojnu operaciju u Ukrajini radi novih krugova mirovnih pregovora, rekao je u ponedjeljak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Ruski dužnosnici rekli su da mirovni pregovori s Ukrajinom ne napreduju onoliko brzo koliko bi oni željeli i optužuju Zapad da pokušava minirati pregovore optužujući ruske snage da su počinile ratne zločine, što Moskva poriče.

Lavrov je u intervjuu za rusku državnu televiziju rekao da ne vidi razloga zašto ne bi nastavili pregovore s Ukrajinom, ali je inzistirao da Moskva neće zaustaviti svoju vojnu operaciju kada se dvije strane ponovno sastanu.

Lavrov je rekao da je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio suspenziju vojne operacije tijekom prvog kruga pregovora potkraj veljače, ali stajalište Moskve od tada se promijenilo.

- Nakon što smo se uvjerili da Ukrajina ne planira odgovoriti istom mjerom, odlučeno je da tijekom idućih krugova pregovora neće biti pauze (u vojnoj akciji) sve dok se ne postigne konačan dogovor, rekao je Lavrov.

 

U Salima ima posla za raseljene Ukrajince

13:56

Od dolaska ukrajinskih izbjeglica u našu zemlju, brojni su ih poslodavci iz Hrvatske zvali i nudili im posao. Istovremeno, i oni sami počeli su tražiti kako i gdje će se zaposliti. Pred nama je sezona, u kojoj je uvijek problem nedostatak radne snage. HRT-ova novinarka Ana Marušić, javila se za HTV emisiju "Rat u Ukrajini" s Dugog otoka, kazavši da su Sali već desetak godina dom nekolicini ukrajinskih državljanki i državljana. Većina njih radi u lokalnoj tvornici ribe, koja uvijek ima otvorenih radnih mjesta, pa će se naći posla i za ostale Ukrajince, koji bježe od ratnih strahota.  

Uništeni civilni objekti u Borodjanki

14:13

Nakon prošlotjednog masakra na željezničkoj postaji u Kramatorsku, smanjen je broj ukrajinskih izbjeglica koje žele napustiti istok zemlje. Ulice grada Slovjanska dramatično prazne, oni koji su otišli ne vraćaju se, a oni koji su ostali odlučili su biti u skloništima.

Redoviti ruski izvještaj o stanju na terenu ne otkriva ništa novo. Namijenjen je ruskim medijima i javnosti kako bi se stekao dojam da ruska vojska u Ukrajini doista provodi isključivo vojnu akciju.

Ruske zračne snage uspjele su napasti i uništiti čak 78 vojnih objekata u Ukrajini. Među njima su radarski sustavi, sustavi za navođnje i upozoravanje, tri raketna sustava i gotovo 60 ukrajinskih utvrđenih položaja, kaže glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov.

No stvarnost je potpuno drukčija, ovo su snimke uništenih civilnih objekata u Borodjanki, daleko od bilo kakvih vojnih ciljeva. Snimke su to koje ruske televizije ne prenose svojoj javnosti.

Rusi ne odustaju od Kijeva, računaju na novog generala

12:41

Savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova rekao je jutros da je za njega ruska ofenziva u Donbasu već počela, iako još nema velikih borbi koje nužno slijede, javio je za Dnevnik u podne HTV-a Dragan Nikolić koji situaciju na terenu prati trenutno iz Lavova.

Obavještajni podaci kažu i da Rusi namjeravaju izvesti lažni napad na odmetnutu regiju Republike Moldove Pridnjestrovlje i onda optužiti Ukrajince da su napali teritorij susjedne suverene države. Ruski general Aleksandr Dvornikov koji preuzima zapovijedanje ruskim snagama u ukrajinskom ratu i službeno je imenovan. Rusi time misle pokušati doskočiti onome što je usporavalo napredovanje njihove vojske u Ukrajini, a to je loša koordinacija snaga, zaključio je.

"Austrijski kancelar dolazi u Moskvu da Putinu kaže istinu"

12:37

Posjet austrijskog kancelara Karla Nehammera koji će se u ponedjeljak sastati s Vladimirom Putinom trebao bi ruskom predsjedniku predočiti istinu o ratu u Ukrajini, rekao je austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg.

 - Bitno je reći mu licem u lice kakva je stvarnost: da je ovaj predsjednik de facto moralno izgubio rat. Trebalo bi biti u njegovu interesu da mu netko kaže istinu. Mislim da je to važno i to smo dužni sami sebi ako želimo spasiti ljudske živote,  rekao je Schallenberg nakon dolaska na sastanak s kolegama iz EU-a u Luksemburgu.

Austrijski kancelar prvi je europski čelnik koji se sastaje s Putinom u Moskvi od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače. Nehammer je na Twitteru poručio da je Austrija vojno neutralna, ali da ima jasan stav o agresivnom ratu u Ukrajini - rat mora prestati, trebaju nam humanitarni koridori i istraga ratnih zločina.

Hrvatska protjerala 18 diplomata

12:17

U Ministarstvo vanjskih i europskih poslova pozvan je veleposlanik Ruske Federacije. Hrvatska mu je izrazila najoštriju osudu agresije i zločina, ponovila je među ostalim poziv Moskvi da hitno prekine vojne aktivnosti. Veleposlaniku je uručena nota kojom Hrvatska smanjuje broj diplomata i osoblja u Veleposlanstvu Ruske Federacije u Zagrebu. Zatraženo je da ukupno 24 djelatnika napuste Hrvatsku, od toga je 18 diplomata.

Zelenski: U Mariupolju ubijeni deseci tisuća ljudi, zatražena vojna pomoć J. Koreje

12:04

Ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski rekao je da je u Mariupolju ubijeno više desetaka tisuća ljudi te je od Seula zatražio bilo kakvu vojnu pomoć.

- Mariupolj je uništen, imamo više desetaka tisuća mrtvih, ali usprkos tome Rusi ne zaustavljaju svoju ofenzivu. Ukrajina treba razne vojne tehnologije, od zrakoplova do tenkova. Južna Koreja nam može pomoći, rekao je Zelenski u obraćanju zastupnicima južnokorejskog parlamenta. Dodao je da je Rusija uništila znatan dio ukrajinske infrastrukture, uključujući najmanje 300 bolnica.

Po njegovim riječima, Rusija za sljedeću ofenzivu gomila desetke tisuća vojnika. Također je upozorio da Rusija prijeti Europi, a ne samo Ukrajini te da se neće zaustaviti ukoliko ne bude zaustavljena. Reuters je mogao potvrditi veliko razaranje Mariupolja, ali ne može potvrditi točnost procjene Zelenskija o broju poginulih u gradu.

Južnokorejski ministar obrane Suh Wook i ukrajinski kolega Oleksii Reznikov u petak su telefonski razgovarali. Reznikov je zahvalio Suhu na humanitarnoj pomoći i zatražio slanje protuzračnog oružja.

Sve teže stanje u Mariupolju, ruske postrojbe napreduju

11:41

Ruske postrojbe napreduju u dijelovima Mariupolja pod njihovom kontrolom. Stambene četvrti oko čeličane Azovstal na lijevoj obali grada sada su u rukama postrojbi proruskih separatista, nakon teških borbi. Grad je uvelike uništen, a preostali civili preživljavaju u ruševinama. Niz humanitarnih konvoja organiziran je pa otkazan zbog nastavka borbi.

 

Ukrajina planira 9 evakuacijskih ruta iz istoka

11:26

Ukrajinska vlada rekla je da u ponedjeljak uspostavlja devet humanitarnih evakuacijskih ruta za civile iz gradova zahvaćenih borbama u istočnom dijelu zemlje gdje je Rusija koncentrirala svoje napade.

- Uspostavljena je ruta koja omogućava odlazak privatnim vozilima iz južnog grada Mariupolja na jugu do grada Zaporožja, izjavila je potpredsjednica vlade Irina Vereščuk na Telegramu. Vereščuk je rekla da će se također uspostaviti evakuacijske rute za privatna vozila iz grada Berdjanska i još dva u regiji. Postoji i pet koridora koji vode od spornih područja u regiji Luhansk do grada Bahmuta, napisala je.

Separatisti koje podržava Moskva kontrolirali su dijelove jugoistočnih ukrajinskih regija Donecka i Luhanska, poznatih pod zajedničkim imenom Donbas, gotovo osam godina. Vereščuk je rekla da je u nedjelju 2800 civila uspjelo izbjeći iz regija u kojima se vode bitke.

 

Société Générale izlazi iz Rusije i Rosbanku prodaje većinski udjel

11:22

Banka Société Générale objavila je u ponedjeljak da prekida sve aktrivnosti u Rusiji i prodaje svoj većinski paket ruskoj banci Rosbank u koju je ulagala više od 15 godina.

Svjetska banka je u nedjelju prognozirala da će rat uzrokovati kolaps ukrajinske gospodarske proizvodnje za 45 posto ove godine, uz polovicu zatvorenih poduzeća te izvoz žitarica uglavnom prekinut ruskom pomorskom blokadom i razaranjem, zbog čega je gospodarska aktivnost Ukrajine nemoguća u mnogim područjima.

Banka prognozira i da će ruski BDP ove godine pasti za 11,2 posto zbog sankcija sa Zapada.

 

Izvješće britanske obavještajne službe

11:11

Ukrajinski vojnici odbili su nekoliko ruskih napada na istoku zemlje, žarištu nove ofenzive invazijskih snaga, objavila je britanska obavještajna služba, a ukrajinski predsjednik rekao je da će ovaj tjedan biti ključan za tijek rata. Snažne eksplozije potresle su gradove na jugu i istoku, a sirene za zračne napade oglasile su se diljem Ukrajine u ranim satima u ponedjeljak.

- To mora prestati. (...) Ruski vojnici krenut će u još veće operacije na istoku naše države. Možda će upotrijebiti još više projektila protiv nas, još više zračnih bombi, ali mi se pripremamo za njihova djelovanja. Odgovorit ćemo, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski i nastavio sa svojom neumornom kampanjom za dobivanje međunarodne podrške i okupljanje svojih sunarodnjaka. On bi se danas videovezom trebao obratiti južnokorejskom parlamentu.

Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga objavio je da je vjerojatno da će Rusi pokušati prekinuti opskrbne linije i napadati prometnu infrastrukturu.

 

Rusija tvrdi da je uništila lansere iz Europe, Slovačka opovrgava

10:51

Rusija je uništila proturaketni sustav S-300 u Ukrajini koji je Kijev primio od jedne jedne europske države, objavilo je u ponedjeljak rusko ministarstvo obrane te tvrdi da su ruski vojnici srušili i dva zrakoplova SU-25. Ministarstvo tvrdi da su ruske rakete Kalibr ispaljene u nedjelju uništile četiri lansera S-300 skrivenih u hangaru u predgrađu grada Dnjipra. U tom napadu pogođeno je 25 ukrajinskih vojnika, tvrdi nadalje rusko ministarstvo obrane.

Rusija u svojoj objavi ne navodi koja je to europska zemlja isporučila S-300. Slovačka, koja je donirala takav sustav Ukrajini, opovrgnula je u nedjelju navode da je sustav pogođen i tvrdi da je ruska objava lažna. Ruske snage srušile su i dva ukrajinska zrakoplova Su-25 blizu grada Izjuma te su uništile dva skladišta streljiva, od kojih je jedno blizu grada Mikolajiva na jugu, tvrdi rusko ministarstvo obrane.

 

Ukrajinsko gospodarstvo će u 2022. pasti za 45%

10:17

Ukrajina će zbog ruske invazije u 2022. pretrpjeti gospodarski pad od 45,1 posto, a značajni negativni učinci rata i sankcija Rusiji pogodit će i zemlje u nastajanju i razvoju na prostoru Europe i središnje Azije, navodi se u najnovijem izdanju izvješća Svjetske banke o gospodarskim aktualnostima u regiji Europe i središnje Azije. Pritom se očekuje da će zemlje u nastajanju i razvoju na prostoru Europe i središnje Azije pretrpjeti većinu negativnih učinaka, a da će gospodarstvo te regije ove godine doživjeti kontrakciju od 4,1 posto, umjesto rasta od tri posto prema predratnim prognozama.

Iz Svjetske banke napominju da je toj regiji ove godine ionako prijetilo usporavanje gospodarskog rasta zbog još prisutnih posljedica pandemije. Osim Rusije i Ukrajine, i Bjelorusija, Kirgiska Republika, Moldavija i Tadžikistan bi, prema prognozama, ove godine trebali ući u recesiju, dok je za ostale zemlje došlo do snižavanja prognozirane stope rasta uslijed širenja posljedica rata preko ukrajinskih granica, stope rasta u eurozoni koja je manja od prognozirane te šokova u međunarodnoj trgovini i na robnim i financijskim tržištima, ističu iz Banke.

Šokovi na tržištima

Naime, Rusija i Ukrajina sudjeluju u ukupnom uvozu pšenice zemalja regije s oko 40 posto, što se u nekim srednjoazijskim i južnokavkaskim zemljama penje i do više od 75 posto. Rusija je također i bitno izvozno odredište za mnoge od tih zemalja, a devizne doznake iz Rusije čine gotovo 30 posto BDP-a nekih srednjoazijskih zemalja, poput Kirgiske Republike i Tadžikistana. "Gospodarski šokovi uzrokovani ratom pogoršat će još uvijek prisutne posljedice pandemije covida-19. Ovo će biti druga kontrakcija u dvije godine i to dvostruko veća od one koju je pandemija izazvala 2020. godine", ocjenjuju u Svjetskoj banci.

Prociena je da će Ukrajina pretrpjeti pad gospodarstva od 45,1 posto, s time da će konačni razmjeri gospodarskog pada ovisiti o trajanju i intenzitetu rata, dok je rusko gospodarstvo, pod udarom dosad neviđenih sankcija, već zapalo u duboku recesiju s prognoziranim padom outputa od 11,2 posto u 2022. godini, ističu iz Svjetske banke.

- Razmjeri humanitarne krize izazvane ratom su nepojmljivi. Ruska invazija je razorno djelovala na ukrajinsko gospodarstvo i nanijela ogromnu štetu na infrastrukturi. Ukrajini je neophodna hitna financijska podrška u njenim naporima da održi funkcioniranje gospodarstva i vlasti kako bi pomogla svojim napaćenim građanima koji se moraju nositi s ovom ekstremnom situacijom, istaknula je potpredsjednica Svjetske banke za regiju Europe i središnje Azije Anna Bjerde.

 

Uživo iz Ukrajine: Koji su sljedeći Putinovi potezi?

10:07

Ukrajinske službe izjavljuju kako su jutros, iako to nije još potvrđeno iz više izvora, napale i uništile poveći vojni ruski konvoj na putu prema Izjumu, gradu koji je žarište borbi sada u Harkivskoj oblasti. Ukrajinci tvrde da su u posljednja 24 sata odbili četiri napada proruskih separatista i ruske vojske u Donjeckoj i Luhanskoj oblasti, javio je iz Lavova Dragan Nikolić

- Ukrajinski obavještajni podaci tvrde da se Rusija priprema na novu ofenzivu na Mariupolj, grad u kojemu je dosad poginulo više od 5000 civila, a koji je iznimno, zapravo i simbolički, bitan Vladimiru Putinu. Ruska vojska sada će imati zadatak osvojiti Mariupolj, slomiti duh tog grada i preostale branitelje do 9. svibnja, do tog bitnog datuma za Putina. Riječ je, podsjetimo, o Danu pobjede kada se u Moskvi tradicionalno održava velika vojna parada kojom se obilježava pobjeda protiv nacista u Drugom svjetskom ratu - javlja Nikolić.

 

Opširnije..

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/mijenja-se-karta-koja-pokazuje-stanje-na-bojistima-u-ukrajini-6690767

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.