Kijev: Ruski navodi o mirovnim pregovorima su propaganda

UKRAJINA
U 43. danu ruske agresije na Ukrajinu nakon povlačenja sa sjevera zemlje, ruske snage pregrupiravaju se uoči nove ofenzive u Donbasu, na što je upozorio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Zbog ubojstva civilnog stanovništva u Buči, Sjedinjene Države i Europska unija pripremaju dodatne sankcije Rusiji.  Proruski separatisti na istoku Ukrajine tvrde da uvelike kontroliraju središte opkoljenog lučkog grada Mariupolja. Ukrajina odbacuje takve navode.
● Ruska vojska zaustavljena je kod grada Krasnopilja, 29 kilometara od bivšeg separatističkog uporišta Slavjansk. Osam godina nakon što su iz njega istjerani, separatisti ponovno žele osvojiti grad.

● Severodoneck je jedini veliki grad u Luganskoj regiji koji ruske snage još nisu zauzele. Prije rata imao je više do 100 000 stanovnika, ali većina je već otišla, a policija uoči teške bitke evakuira one koji su još ostali. Egzodus stanovništva nastavlja se i iz Slavjanska i Kramatorska, praktički iz svih dijelova Donecke i Luganske regije.

● Mira nema na vidiku u Donbasu, a ukrajinski predsjednik Zelenski kaže da se ruska vojska pregrupira i u toj regiji priprema veliku vojnu operaciju.

● Separatističke postrojbe silovito napadaju, ali i dalje teško probijaju čvrste i ukopane ukrajinske linije obrane. Rusko ministarstvo obrane sve manje izvještava o napredovanju ruske vojske i separatističkih jedinica, nego uglavnom govori o raketiranju skladišta goriva, a posljednjih dana ruska vojska počela je raketirati i željeznička čvorišta kako bi spriječila dostavu zapadnog oružja u Donbas.

● Ukrajinski rat ulazi u sve brutalniju fazu. New York Times potvrdio je autentičnost snimke na kojima ukrajinski vojnici ubijaju ruske zarobljenike. Ranije su objavljene snimke pucanja u noge ruskim zarobljenicima. Američki predsjednik Joe Biden ubijanje civila u Buči nazvao je velikim ratnim zločinom, zbog čega će pojačati ekonomski pritisak na Rusiju, a isto se sprema i Europska unija.

● Osim lakog protutenkovskog i protuavionskog oružja te bespilotnih letjelica, Ukrajini stižu i prve pošiljke teškog naoružanja. Riječ je o češkim tenkovima sovjetske proizvodnje T-72.
 

Zelenski pred grčkim parlamentom pozvao na još više sankcija protiv Rusije

16:26

Ukrajinski predsjednik pozvao je Europu da zauzme snažniji stav protiv Rusije u video obraćanju grčkom parlamentu u četvrtak u kojem je ponovio bojni poklič grčkih patriota u 19. stoljeću u crnomorskoj luci Odesa.

 

Ruski premijer: Rusija zbog sankcija u najtežoj situaciji u tri desetljeća

16:25

Rusija se suočava s najtežom situacijom u tri desetljeća zbog neviđenih zapadnih sankcija, ali pokušaji stranih zemalja da je izoliraju od globalnog gospodarstva neće uspjeti, rekao je premijer Mihail Mišustin u četvrtak.

 

Ukrajinci tvrde da će Rusi opet pokušati zauzeti Kijev

16:17

Rusija će vjerojatno obnoviti napad na ukrajinski glavni grad ako uspije preuzeti potpunu kontrolu nad istočnim regijama Donecka i Luhanska, rekao je zamjenik načelnika stožera ukrajinskih kopnenih snaga Oleksandr Gruževič. Govoreći na internetskom brifingu, Gruževič je rekao: "Vjerojatno je da neprijatelj nije odustao od cilja drugog napada na Kijev – takva prijetnja postoji."

 

Kuleba odgovorio na navode o ratnim zločinima Ukrajinaca

16:16

Ministar vanjskih poslova Ukranije, Kuleba, odgovorio je na optužbe da su ukrajinske snage u Buči počinile ratne zločine pogubljenjem ruskih vojnika. Rekao je da sve treba istražiti pa dodao da u obzir treba uzeti i kontekst zvjerstva koja su se tamo dogodila.

- Ne razumijete kako je kad vidite slike iz Buče, pričate s ljudima koji su pobjegli, znate osobu koja je silovana danima. Ne znate kakav je osjećaj kada znate da ruski vojnici siluju djecu. To nije izgovor za one koji krše pravila rata na bilo kojoj strani, ali neke stvari, nažalost, jednostavno ne možete razumjeti, rekao je.

 

 

Kijev: Ruski navodi o mirovnim pregovorima su propaganda

16:14

Ukrajinski pregovarač Mihajlo Podoljak odbacio je u četvrtak navode ruskog šefa diplomacije Sergeja Lavrova po kojemu je Kijev predstavio nacrt mirovnog plana koji se značajno razlikuje od onoga što su dvije strane prethodno dogovorile.

Podoljak je Reutersu odgovorio da Lavrov nije izravno uključen u pregovore i da su njegove izjave "isključivo propagandnog značaja".

Podoljak je rekao da Moskva želi skrenuti pozornost s događanja u gradu Buči, gdje je, prema Ukrajini, Rusija masovno ubijala civile.

- Na taj način treba promatrati sve takve izjave, kazao je Podoljak.

Moskva poriče da je odgovorna za ubojstva civila, a zločin u Buči opisuje kao "monstruoznu krivotvorinu" Zapada kako bi se diskreditirala Rusija.

Ruski šef diplomacije Lavrov rekao je u četvrtak da nacrt mirovnog sporazuma što ga je Kijev predložio Moskvi sadrži "neprihvatljive" elemente, no rekao je da će Rusija svejedno nastaviti pregovore i raditi na ostvarenju vlastitih sigurnosnih zahtjeva.

 

EU priprema zalihe plina za zimu

16:14

Zastupnici u Europskom parlamentu podržali su ovoga tjedna ubrzano stvaranje zaliha plina kako bi se do iduće zime osigurale dovoljne količine za kućanstva i poduzeća u EU-u.

 

BiH: Dodik brani Rusiju, a današnju Njemačku uspoređuje s Trećim Reichom

16:14

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je u četvrtak podržao Rusiju ustvrdivši kako je diljem svijeta na djelu "proturuska histerija", a današnju je Njemačku usporedio s Trećim Reichom.

 

Rusija smatra da je nacrt ukrajinskog mirovnog sporazuma "neprihvatljiv"

15:20

Ruski šef diplomacije Sergej Lavrov rekao je u četvrtak da nacrt mirovnog sporazuma što ga je Kijev predložio Moskvi sadrži "neprihvatljive" elemente, no rekao je da će Rusija svejedno nastaviti pregovore i raditi na ostvarenju vlastitih sigurnosnih zahtjeva.

Mirovni pregovori Moskve i Kijeva ne napreduju onako brzo kako bi se željelo, rekao je Lavrov i optužio Zapad da pokušava utjecati skretanjem pozornosti na navodne ratne zločine za koje Moskva odbacuje odgovornost.

Ukrajina je u srijedu predložila mirovni sporazum koji odstupa od prijedloga o kojima su se dvije strane prethodno suglasile, rekao je Lavrov.

- Ta nesposobnost da se dogovorimo ponovno pokazuje prave namjere Kijeva, da se povuče iz sporazuma i pokvari pregovore jer odustaje od dogovorenog, rekao je Lavrov.

Prijedlozi Kijeva su "neprihvatljivi", rekao je.

Službeni Kijev još nije komentirao tu izjavu ruskog ministra vanjskih poslova.

Kijev ističe da su pregovori potrebni, ali i redovito poručuje da neće odustati od svog suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti.

Rusija je 24. veljače poslala desetke tisuća svojih vojnika u invaziji na Ukrajinu koju ona naziva "specijalnom vojnom operacijom" i tvrdi da to čini kako bi "denacificirala" tu zemlju od opasnih "ukrajinskih nacionalista".

Međutim, na terenu je ruska vojska suočena sa žilavim otporom Ukrajinaca, a Zapad je na invaziju odgovorio obimnim sankcijama ruskome vodstvu i gospodarstvu.

Rusija će ipak nastaviti pregovore i nastojati osigurati provedbu svojih zahtjeva, poručio je Lavrov.

- Unatoč svim provokacijama, rusko izaslanstvo nastavit će pregovarački proces i vlastiti nacrt sporazuma u kojem jasno i stoje naše ključne pozicije i naši zahtjevi, ustvrdio je.

 

EP traži potpuni embargo na uvoz ruske nafte, ugljena, nuklearnog goriva i plina

14:05

Europski parlament je u četvrtak zatražio još snažnije sankcije EU-a protiv Rusije, uključujući i potpuni prestanak uvoz energenata iz te zemlje, te da obuhvate i saveznicu Kremlja Bjelorusiju.

U rezoluciji usvojenoj u četvrtak s 513 glasova za, 22 protiv i 19 suzdržanih glasova eurozastupnici su pozvali na uvođenje dodatnih kaznenih mjera za Rusiju, uključujući hitno uvođenje potpunog embarga na uvoz ruske nafte, ugljena, nuklearnog goriva i plina što je prije moguće, izvijestio je Europski parlament.

To bi trebalo biti popraćeno planom za jamčenje sigurnosti opskrbe energijom u EU-u, kao i strategijom za zaustavljanje sankcija u slučaju da Rusija poduzme korake prema ponovnoj uspostavi neovisnosti, suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Ukrajine unutar njezinih međunarodno priznatih granica i potpuno ukloni svoje postrojbe s državnog područja Ukrajine.

Isključivanje Rusije iz skupine G20 i drugih multilateralnih organizacija

Postojeće sankcije sada moraju biti u potpunosti i učinkovito provedene diljem EU-a i međunarodnih saveznika EU-a kao prioritet, traže zastupnici. Pozivaju čelnike EU-a da isključe Rusiju iz skupine G20 i drugih multilateralnih organizacija, kao što su UNHRC, Interpol, Svjetska trgovinska organizacija, UNESCO i druge, što bi bio važan znak da se međunarodna zajednica neće vratiti na staro s državom agresorom.

Kako bi sankcije bile učinkovitije, Parlament poziva na isključivanje ruskih banaka iz sustava SWIFT, zabranu ulaska svih plovila povezanih s Rusijom u teritorijalne vode EU-a i pristajanja u lukama EU-a te zabranu cestovnog prijevoza tereta iz Rusije i Bjelorusije. Zastupnici također zahtijevaju zapljenu sve imovine ruskih dužnosnika ili oligarha povezanih s Putinovim režimom, njihovih predstavnika i posrednika, kao i imovine u Bjelorusiji povezane s Lukašenkovim režimom.

Ukazujući na sudjelovanje Bjelorusije u ratu u Ukrajini, u rezoluciji se zahtijeva da sankcije protiv Bjelorusije slijede sankcije uvedene Rusiji kako bi se uklonile sve rupe u zakonu kojima se Putinu omogućuje da upotrijebi Lukašenkovu pomoć za zaobilaženje sankcija, navodi Europski parlament.

Isporuka oružja mora se nastaviti i pojačati

Zastupnici upućuju na šokantne zločine koji se nedvojbeno smatraju ratnim zločinima, koje su počinile ruske postrojbe u Ukrajini, a posebno u Buči, i na potpuno ili gotovo potpuno uništene Mariupolj, Volnovaku i druge gradove i sela. Naglašavaju da počinitelji ratnih zločina moraju odgovarati i pozivaju na uspostavu posebnog suda UN-a za zločine u Ukrajini.

Parlament ponavlja da se isporuka oružja mora nastaviti i pojačati kako bi se Ukrajina mogla učinkovito braniti. Zastupnici podupiru daljnju pomoć za obranu ukrajinskim oružanim snagama koju pružaju pojedinačne države članice EU-a, odnosno osiguravaju zajednički u okviru Europskog instrumenta mirovne pomoći.

Napominjući da je gotovo 6,5 milijuna ukrajinskih građana interno raseljeno i da je više od 4 milijuna ljudi pobjeglo iz zemlje zbog rata, zastupnici pozivaju na uspostavu sigurnih humanitarnih koridora za evakuaciju civila koji bježe od bombardiranja te na jačanje mreža humanitarne pomoći EU-a u Ukrajini.

Osuđuju rusku retoriku navodeći da bi mogli pribjeći uporabi oružja za masovno uništenje i naglašavaju da bi se na svaki takav pokušaj odgovorilo uz najteže posljedice.

 

Kremlj kaže da je zbunjen sankcijama Putinovim kćerima

13:50

Kremlj je rekao u četvrtak da je zbunjen američkom odlukom da nametne sankcije odraslim kćerima Vladimira Putina, opisavši taj potez kao dio šire zapadnjačke histerije protiv Rusije.

Nove američke sankcije protiv Moskve zbog ruske intervencije u Ukrajini u srijedu su ciljale ruske banke i elite, uključujući Putinove kćeri Katerinu i Mariju, za koje američki dužnosnici vjeruju da skrivaju bogatstvo svoga oca.

- Naravno da smatramo da su ove sankcije same po sebi produžetak apsolutno mahnitog stava o nametanju restrikcija, rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, dodavši: "U svakom slučaju, trenutno nametanje restrikcija članovima obitelji govori samo za sebe."

Peskov je rekao da Kremlj ne može shvatiti zašto se ciljaju Putinove kćeri.

- Ovo je nešto što je teško shvatiti i opisati, rekao je dodavši: "Nažalost, moramo se nositi s takvim oponentima."

Putinova kći Katerina Tihonova, izvršna je djelatnica u polju tehnologije blisko povezana s ruskom vladom i obrambenom industrijom, prema detaljima koji se navode u paketu američkih sankcija.

Njegova druga kći, Maria Voroncova, predvodi vladine programe u oblasti genetskih istraživanja koji su primili milijarde dolara od Kremlja i koje osobno nadgleda Putin, rekao je SAD.

Putin oduvijek drži svoj i život svoje obitelji podalje od javnosti. Kremlj često odbija pitanja o njima, navodeći pravo na privatnost.

 

EP osudio represiju u Rusiji i slučaj Alekseja Navaljnog

13:48

Europarlamentarci su u četvrtak većinom glasova usvojili rezoluciju kojom osuđuju jačanje represije u Rusiji, dodatno potaknute ratom u Ukrajini, uključujući i zatvorsku kaznu za kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog, te izražavaju solidarnost s demokratskim snagama u Rusiji.

 

Proruski separatisti tvrde da imaju kontrolu nad središtem Mariupolja

13:21

Proruski separatisti na istoku Ukrajine tvrde da uvelike kontroliraju središte opkoljenog lučkog grada Mariupolja, objavio je dpa.

- Možemo reći da je glavna bitka u središnjem dijelu grada završena, rekao je glasnogovornik proruskih snaga u regiji Doneck Eduard Basurin za rusku državnu televiziju u četvrtak ujutro.

Ukrajina odbacuje takve navode.

- Mariupolj se drži, kazao je savjetnik predsjednika Zelenskog Oleksij Orestovič.

Prema separatistima, borbe su sada uglavnom ograničene na gradsku luku i čeličanu. Basurin tvrdi da je oko 3000 ukrajinskih vojnika ostalo u gradu koji su opkolile ruske postrojbe.

Gradska uprava, koja je pobjegla iz Mariupolja, smatra da je u borbama za grad već ubijeno nekoliko desetaka tisuća civila, a pokušaji evakuacije preostalog civilnog stanovništva više su puta propali.

 

Kremlj: Američka vojna pomoć Ukrajini naštetit će mirovnim pregovorima

12:59

Kremlj je rekao u četvrtak da će odluka Washingtona da nastavi opskrbljivati Ukrajinu oružjem i vojnom pomoći vjerojatno narušiti izglede za uspješne mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine.

- Isporuke oružja Ukrajini neće pridonijeti uspjehu rusko-ukrajinskih pregovora, rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u konferencijskom pozivu odgovarajući na pitanje o američkoj opskrbi oružjem Ukrajine.

- Naravno, najvjerojatnije će to negativno utjecati, rekao je Peskov. 

 

Baerbock: Saveznici planiraju 'intenzivnije' pomoći Ukrajini oružjem

12:58

Šefica njemačke diplomacije Annalena Baerbock kazala je u četvrtak na sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a, kako savez pokušava povećati svoju pomoć Kijevu "različitim vojnim oružjem".

- Pomno gledamo s našim partnerima kako možemo podržati Ukrajinu u budućnosti, intenzivnije i koordiniranije jer oni imaju pravo na samoobranu i mi ćemo to pravo na samoobranu podržati zajedno s različitim partnerima, rekla je.

Razgovori o tome se vode i između zemalja članica skupine G7, dodala je Baerbock.

 

Trgovci: Ukrajinske žitarice čekaju na granici s Poljskom

12:57

Oko 1.100 vagona žitarica čeka na zapadu Ukrajine prijelaz preko granice s Poljskom, ali ne mogu se pomaknuti s mjesta zbog dugotrajnih birokratskih procedura i logističkih problema, upozoravaju trgovci i dužnosnici ukrajinske željezničke tvrtke.

 

Kijev optužio Mađarsku da pomaže Putinu u ratu protiv Ukrajine

12:55

Kijev je optužio u četvrtak Mađarsku da "pomaže Putinu" u ratu protiv Ukrajine, dan nakon izjave Viktora Orbana da je spreman kupovati ruski plin u rubljima, za razliku od ostalih zemalja Europske unije.

"Budimpešta je prešla u novu etapu: pomaže Putinu da nastavi agresiju na Ukrajinu", priopćio je glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko.

Mađaraska "razara jedinstvo Europske unije" takvim svojim stajalištem, ocijenio je.

Kijev "analizira izjave Mađarske koja je izrazila spremnost plaćati ruski plin u rubljima i smatra to neprijateljskim stajalištem prema našoj zemlji", rekao je.

Mađarski prijedlog ruskome predsjedniku Vladimiru Putinu da dođe u Budimpeštu koja se nudi da organizira rusko-ukrajinske razgovore nazvao je "ciničnim".

"Ako Mađarska doista želi okončati ovaj rat, evo što treba učiniti: prestati podrivati jedinstvo Europske unije, treba podržati nove sankcije protiv Rusije i vojno pomoći Ukrajini", a "ne stvarati dodatne izvore financiranja za ruski ratni stroj", rekao je.

Ostim toga, Nikolenko je osudio "oklijevanje mađarskih čelnika da priznaju odgovornost Rusije za zvjerstva koje je počinila ruska vojska u Buči, Irpinu i Hostomelu", gdje su zadnjih dana pronađene stotine pobijenih civila.

Takvo stajalište "moglo bi povećati osjećaj nekažnjivosti u Rusiji i ohrabriti je na nova zvjerstva".

Rusija "kategorički odbacuje optužbe" i tvrdi da su svi mrtvi civili inscenacija u režiji ukrajinske vlade.

Europska unija razmatra u petak peti krug sankcija koje će prvi put obuhvatiti i sektor energetike s embargom kupnje ruskog ugljena i zatvaranje luka u Uniji za ruske brodove.

Na popis sankcioniranih trebale bi biti uvrštene i dvije odrasle kćeri Vladimira Putina te još nekoliko ruskih oligarha.

 

Kijev planira 10 humanitarnih koridora za civile u istočnoj Ukrajini

11:30

Ukrajinska vlada pozvala je civile da napuste područja oko kojih se vode borbe na istoku zemlje i najavila je 10 humanitarnih koridora.

Građani će moći napustiti Mariupolj, koji je pod jakom ruskom vatrom, osobnim automobilima u smjeru grada Zaporižja, objavila je na Facebooku potpredsjednica vlade Irina Vereščuk.

Autobusi za Zaporižje kretat će iz Berdjanska, Tokmaka i Melitopolja.

Dalje prema sjeveru, još pet putova za bijeg vodi iz regije Luhansk do grada Bahmut. Rute se objavljuju svaki dan.

Rusija i Ukrajina međusobno se optužuju za sabotiranje evakuacije civilnog stanovništva.

 

Opširnije..

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/svijet/rat-u-ukrajini-16-6609215

IZVOR: HRT

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.