Novo u politici - od 17 ministara slovenske vlade, dame imaju sedam ministarskih položaja

Novo u politici - od 17 ministara slovenske vlade, dame imaju sedam ministarskih položaja

Poslije duge noći stvaranja glavnih kontura nove slovenske vlade ima logike i smisla uočiti nešto novo i neobično u sastavu vlade, pa i parlamenta. Naime sudjelovanje žena prijelazi 40% ukupnog sastava ovih tijela koji su glavni čimbenici slovenske politike. Od potvrđenih 17 ministarskih položaja, slovenskih damama pripada 7 mjesta i to na vrlo značajnim resorima. Do toga nije došlo slučajno. Evo što je rekao dr.Robert Golob nekoliko dana prije izbora, kada je u Vijeću stranke Sloboda izabrano 11 žena i (samo) četiri muškaraca: „Ovaj naš pokret i stranka SLOBODA jest izraz i toga, da su se neke dame, mlađe i starije, odlučile, da imaju dosta takve svađalačke muške politike i žele afirmirati svoju žensku energiju“.

Sve to rečeno jest potencijalni kapital, kojega Golob želi uložiti u puno manje nego onih 100 dana mirnog djelovanja nove vlade.

Jedna od njegovih aduta je Hrvatskoj dobro poznata Tanja Fajon, nova i prva šefica slovenske diplomacije. Nekima je teže razumljiva, jer prilično govori ispred vremena, upozoravajući sugovornika kako što prije stići do cilja. Još kao studentica međunarodne politike ušla je u svijet medija. Prvi potezi su bili u praćenju slovensko-hrvatskih odnosa u vrijeme završetka domovinskog rata i prvih temeljitijih pregovora o otvorenim pitanjima tih odnosa. Slijedio je njezin zaokret prema Bruxellesu odakle je osam godina izvještavala Radioteleviziju Slovenije o događanjima u vrhu EU, gdje je zatim do nedavnoga kandidiranja za ministricu vanjskih poslova bila zastupnik u Europskom parlamentu 11godina. U tom djelovanju u EU mogu se zapaziti tri angažmana: u vođenju delegacija o pridruživanju Srbije u EU, u liberalizaciji viza režima za Zapadni Balkan i u reformi Schengenskoga sustava. Nas svakako zanima, je li Tanja Fajon za to, da Hrvatska što prije uđe u režim Schengena ili u čemu su njezine primjedbe prema politici Hrvatske u odnosima sa Slovenijom. Govori se i komentira pomalo alarmantno. Na naše pitanje o ulasku Hrvatske u Schengen, Tanja Fajon bila je izričita: „ Ja sam za takvo rješenje, koje će omogućiti, da se ulazak Hrvatske u režim Schengena dogodi čim prije“. Kod otvorenih pitanja ministrica Fajon je prilično jasna kada kaže: „U rješavanju otvorenih pitanja najprije treba riješiti problem oko primjene odluke međunarodne arbitraže o granici s Hrvatskom“. Njezin nasljednik u EU od prije tjedan dana, inače potpredsjednik stranke Socijalnih demokrata Matjaž Nemec nam je potvrdio, da i u EU, i u njihovoj stranci i u stajalištima predsjednice stranke Tanja Fajon ostaje želja „da Hrvatska čim prije bude u režimu Schengena. Činjenice stoje da su u tijeku reforme Schengena, koje mogu utjecati na dinamiku pristupanja“.Premijer Golob se o tom pitanju ne želi još očitovati i koliko smo mogli saznati takva opreznost bi mogla potrajati do prvog susreta sa predsjednikom hrvatske vlade mag.Andrejom Plenkovićem.

Dva su događaja bila u ovom vremenu, koja sa strane mogu više doticati naša očekivanja. I jedan i drugi događaj približava naše putove u Sloveniju i obratno.

U Ljubljani, u Kući Europske unije održana je prva konferencija novoosnovanoga DIPLOMATSKOG KLUBA Slovenije. Počasni gosti na tom skupu bili su bivši predsjednik Hrvatske Stipe Mesić i predsjednik Društva slovensko-hrvatskog prijateljstva dr.Božo Dimnik, ujedno počasni konzul Hrvatske u Kopru. Od tirada Stipe Mesića o brojnim značajnim točkama novije povijesti Hrvatske, čuli smo više puta naglašavanje da se „sve može i mora riješiti putem strpljivih i dobro pripremljenih pregovora i dogovora, što i danas naročito važi za rat u Ukrajini, kojega treba najprije zaustaviti“.Dr.Dimnik je pregledno prikazao koliko su hrvatski iseljenici u Sloveniji i drugdje po svijetu, zajedno sa njim koji je tada bio u Švicarskoj i mnogim prijateljima u Sloveniji pomogli riješiti i teška međudržavna pitanja,“što je pouka i za danas, za obje strane“.Vidjelo se to i nekoliko dana kasnije na proslavi državnog blagdana u Veleposlaništvu Republike Hrvatske, gdje je nakon vidovitog pogleda na perspektivnu budućnost slovensko-hrvatskih odnosa Veleposlanika mag.Boris Grigića i ulogu hrvatskih iseljenika u Sloveniji, dr.Božo Dimnik bio okružen hrvatskim državljanima, koji žive u Sloveniji i rado dolaze na takve susrete, kao i brojni veleposlanici drugih država, te predstavnici lokalnih i državnih vlasti u Sloveniji.

Ivan BOTTERI

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.