Dan Europe: Završnica Konferencije o budućnosti Europe

Dan Europe: Završnica Konferencije o budućnosti Europe

Ured Europskog parlamenta Hrvatske unpovodu Dana Europe organizira niz aktivnosti i radionica u čijem će fokusu biti mladi.  Naime 2022. proglašena je Europskom godinom mladih pa i na Dan Europe Ured EP-a želi ukazati na njihovu važnu ulogu u izgradnji bolje budućnosti. Posjetiteljima će na raspolaganju biti poučne i zabavne aktivnosti i interaktivne radionice sa stručnjacima iz različitih područja. Bit će riječi o budućnosti europskog projekta, zelenoj Europi, solidarnosti s Ukrajinom, metalnom zdravlju te borbi protiv dezinformacija.  Također, u suradnji s Udrugom gradova Hrvatske, ovogodišnjim laureatima bit će uručene nagrade Grad za mlade.  Prigodne govore od 16 sati održat će ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, veleposlanik Francuske Gaël Veyssière, veleposlanik Ukrajine Vasilj Kirilič, voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj Violeta Simeonova Staničić te voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev.  Detaljan program dostupan je ovdje.

Dan Europe: Završnica Konferencije o budućnosti Europe

Dan Europe obilježava se 9. svibnja u znak sjećanja na deklaraciju francuskog ministra vanjskih poslova Roberta Schumana iz 1950. godine kojom se predlaže novi oblik političke suradnje europskih država. Ove godine taj datum također označava i kraj procesa Konferencije o budućnosti Europe, tijekom kojeg su održana okupljanja i rasprave s građanima o tome kako bi se EU trebao nositi s izazovima, ali i prilikama.  Izvršni odbor Konferencije na prigodnoj svečanosti u Europskom parlamentu u Strasbourgu predstavit će zaključno izvješće predsjednicima institucija EU-a.  Gledajte uživo 9. svibnja od 12 sati.  Tri institucije brzo će ispitati kako učinkovito poduzeti daljnje mjere u vezi sa sastavljenim izvješćem, svaka u okviru svojih nadležnosti.

U vrijeme objave Schumanove deklaracije, ambiciozan cilj suradnje europskih država bila je uspostava dugoročnog mira u poslijeratnoj Europi. Važnost nastojanja da se održi mir u Europi danas je opet u prvom planu, uz izraze jedinstva, potpore i solidarnost s Ukrajinom. U kontekstu rata u Ukrajini, događaji povodom Dana Europe 2022. koji se održavaju u državama članicama istaknut će predanost EU-a miru, kao i univerzalne vrijednosti, poput slobode i demokracije.

TJEDNA NAJAVA

Konferencija o budućnosti Europe / Završni događaj. Končano izvješće Konferencije bit će predstavljeno predsjednicima Parlamenta, Vijeća i Komisije tijekom završnog događaja 9. svibnja, na Dan Europe, u Strasbourgu. Govore će održati predsjednici Metsola, von der Leyen i Macron, supredsjedatelji Konferencije te predstavnici građana koji su sudjelovali na nacionalnim i europskim panelima.

NATO / Finska. Finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto raspravljat će s Odborom za vanjske poslove o posljedicama rata u Ukrajini na EU i Finsku, kao i o mogućnosti da se Finska pridruži NATO-u. (četvrtak)

 Ukrajina/  Obrambena politika EU. Odbor za vanjske poslove usvojit će niz preporuka za Vijeće i šefa EU-a za vanjske poslove Josepa Borrella o dodatnom jačanju odgovora EU-a na globalne sigurnosne prijetnje i sposobnost zaštite vlastitih građana. (četvrtak)

 Ukrajina / Sigurnost nuklearnih postrojenjaOdbor za vanjske poslove i Pododbor za sigurnost i obranu raspravljat će s veleposlanikom Rafaelom Marianom Grossijem i glavnim direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju o sigurnosti nuklearnih postrojenja u Ukrajini (IAEA). (utorak)

 Standardi emisije CO2 za automobile i kombijeOdbor za okoliš i javno zdravlje glasat će o nacrtu zakona za jačanje standarda emisija CO2 za nove osobne automobile i nova laka gospodarska vozila kako bi ih uskladili s novim klimatskim ciljevima. Prijedlog je dio zakonodavnog paketa "Fit for 55" za borbu protiv klimatskih promjena. (srijeda)

 Pegasus istragaIstražni odbor za ispitivanje uporabe Pegasusa i jednakovrijednog špijunskog softvera započet će rad saslušanjem stručnjaka za IT sigurnost. (utorak)  

Strano upletanje. Poseban odbor za vanjsko upletanje u sve demokratske procese održat će konstituirajuću sjednicu na kojoj će izabrati predsjednika i četiri potpredsjednika. Zadaća odbora je provjeriti postoje li u postojećim zakonima i onima u pripremi nedostaci koje bi mogle zloporabiti države izvan EU-a. (četvrtak)

 Pripreme za plenarnu sjednicu. Klubovi zastupnika pripremat će se za mini plenarnu sjednicu, koja će se održati od 18. do 19. svibnja u Bruxellesu. Na sjednici će raspravljati o europskoj solidarnosti i energetskoj sigurnosti nakon ruske invazije na Ukrajinu, posebno u kontekstu prekida isporuke plina Poljskoj i Bugarskoj, kao i o borbi za kažnjavanje ratnih zločina u Ukrajini. Zastupnici će također održati raspravu s predsjednicom Moldavije Maiom Sandu. Tijekom sjednice, Parlament će glasati i o rezolucijama koje ocjenjuju društvene i ekonomske posljedice rata u Ukrajini, kao i napredak Sjeverne Makedonije i Albanije na putu prema članstvu u EU-u.

 Kalendar predsjednice. Predsjednica EP-a Roberta Metsola održat će bilateralni sastanak s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom prije početka završnice Konferencije o budućnosti Europe 9. svibnja u Strasbourgu. U utorak će otputovati u Luksemburg na inauguraciju zgrade Parlamenta Konrad Adenauer, u nazočnosti velikog vojvode Luksemburga te premijera Xaviera Bettela, s kojima će također imati radni ručak. U srijedu će se sastati s palestinskim premijerom Mohammadom Shtayyehom, s crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem te s Jewherom Ilham, kćerkom dobitnika nagrade Saharov Ilhama Tohtija. U četvrtak će održati sastanak s predsjednicom Zastupničkog doma Bahreina Fawziom Zainalom i otvoriti prvu sjednicu Parlamentarne partnerske skupštine EU-a i Ujedinjenog Kraljevstva. U petak će biti u službenom posjetu Estoniji.

 

Detaljniji  raspored tjednih aktivnosti radnih tijela Europskog parlamenta dostupan je ovdje.

  AKTIVNOSTI HRVATSKIH ZASTUPNIKA*

 SUNČANA GLAVAK (HDZ – EPP)

Zastupnica Sunčana Glavak u ponedjeljak će sudjelovati na završnom događaju Konferencije o budućnosti Europe u Strasbourgu. U srijedu će zastupnica sudjelovati na sastancima Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) te Odbora za vanjske poslove (AFET). U četvrtak će sudjelovati na konstituirajućoj sjednici Posebnog odbora za vanjsko upletanje u sve demokratske procese u Europskoj uniji, uključujući dezinformiranje (ING2), dok će u petak sudjelovati na pripremnom sastanku zastupnika EPP-a u odboru ENVI.

 

TONINO PICULA (SDP – S&D)

Povodom Dana Europe zastupnik će u ponedjeljak razgovarati s učenicima i nastavnicima opatijske Gimnazije Eugena Kumičića. Kao koordinator za vanjske poslove, u utorak će voditi resornu radnu skupinu i održati sastanak s glavnim tajnikom EEAS-a o transatlantskim dijalogu o Kini.  Na Pododboru za obranu raspravljat će o Operaciji Althea u BiH i sigurnosnoj situaciji u zemlji, a na sjednici Odbora za poljoprivredu o ratu u Ukrajini i utjecaju sigurnost opskrbe hranom. U srijedu i četvrtak Odbor za vanjske poslove će glasovati o Izvješću o Crnoj Gori za 2021. godinu čiji je zastupnik autor, a kao šef radne skupine za zapadni Balkan, Picula će sudjelovati i u geopolitičkom dijalogu s povjerenikom za proširenje.  U četvrtak će kao punopravni član sudjelovati na konstituirajućoj sjednici Posebnog odbora za vanjsko upletanje u sve demokratske procese.

 

TOMISLAV SOKOL (HDZ – EPP)

Zastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol od 8. do 10. svibnja u sklopu delegacije Kluba zastupnika EPP-a odlazi na misiju u Crnu Goru gdje će se sastati s novoizabranim predsjednikom Vlade Abazovićem i predsjednikom Crne Gore Đukanovićem, kao i s ostalim visokim političkim dužnosnicima. Drugi dio tjedna zastupnik Sokol u Bruxellesu sudjeluje na sjednicama Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) i Posebnog odbora za pandemiju bolesti COVID-19: stečena iskustva i preporuke za budućnost (COVI). U svojstvu izvjestitelja Kluba zastupnika EPP-a za Direktivu o potrošačkim kreditima (CCD), Sokol nastavlja pregovore o ovom pravnom aktu. U srijedu će tako o CCD-u održati sastanak s predstavnicima Europske komisije.

 

ŽELJANA ZOVKO (HDZ – EPP)

Željana Zovko ovaj tjedan boravi u službenoj misiji u Sjedinjenim Državama u kojoj sudjeluje kao potpredsjednica EPP grupe u Europskom parlamentu zadužena za koordinaciju suradnje  s američkim Kongresom i Senatom ispred EPP grupe. Cilj misije je učvrstiti i poboljšati transatlantsku suradnju i potaknuti redovan dijalog između EPP grupe te zakonodavaca i različitih dionika u Sjedinjenim Državama. Zovko će posjetiti glavni grad, Washington D.C. te Chicago, a za vrijeme trajanja misije će se susresti s nizom američkih dužnosnika iz State Departmenta i zakonodavcima iz američkog Kongresa. Pored toga, susrest će se i s pripadnicima civilnog društva, vanjskopolitičkim ekspertima te predstavnicima hrvatskog iseljeništva u Sjedinjenim Državama.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.