Tjedna najava od 2. do 8. svibnja - Plenarna sjednica – Strasbourg

Tjedna najava od 2. do 8. svibnja - Plenarna sjednica – Strasbourg

Rat u Ukrajini. Zastupnici će u srijedu ujutro s Vijećem i Komisijom raspravljati o tome kako se nositi s društvenim i gospodarskim posljedicama koje rat u Ukrajini ostavlja na EU te kako ojačati sposobnost djelovanja Unije. U utorak poslijepodne raspravljat će o utjecaju rata na prometni i turistički sektor kao i o spremnosti EU-a u obrani od kibernetičkih napada. U četvrtak će zastupnici raspravljati i glasati o zaštititi ukrajinskih izbjeglih žena od nasilja i seksualnog iskorištavanja.

Budućnost Europe. Kako se Konferencija o budućnosti Europe bliži kraju, zastupnici će u utorak poslijepodne ocijeniti preporuke plenarne skupštine i cjelokupni proces. Očekuje se da će naglasiti potrebu za pokretanjem procesa promjene temeljnih dokumenata EU-a kako bi se Uniji dodijelile ovlasti za djelovanje na novim predloženim politikama.

Mario Draghi/Ovo je Europa. U utorak u 11.30 talijanski premijer Mario Draghi obratit će se zastupnicima te iznijeti svoja stajališta o stanju EU-a i svoju viziju njezine budućnosti. Nakon govora uslijedit će reakcije čelnika klubova zastupnika u Europskom parlamentu.

Univerzalni punjač. Parlament bi trebao dati zeleno svjetlo pregovorima o univerzalnom punjaču kako bi se smanjio e-otpad i olakšalo punjenje prijenosnih elektroničkih uređaja. Nova pravila bi značila da potrošači više ne moraju kupiti novi punjač i kabel pri svakoj kupnji novog uređaja, već će moći koristiti isti punjač za sve svoje male i srednje elektroničke uređaje.

EU izbori. Zastupnici bi trebali usvojiti novi prijedlog Europskog izbornog zakona, s ciljem pretvaranja 27 nacionalnih izbora u prave, jedinstvene europske izbore sa zajedničkim minimalnim standardima, izbornom jedinicom za cijelu Europsku uniju i rodnom ravnotežom. (rasprava u ponedjeljak, glasanje u utorak)

Vladavina prava u Mađarskoj i Poljskoj. U utorak će zastupnici raspravljati o najnovijim događajima vezanim uz demokraciju i temeljnim pravima u Mađarskoj i Poljskoj te o djelovanju EU-a u zaštiti zajedničkih europskih vrijednosti. O rezoluciji će se glasati u četvrtak.

Umjetna inteligencija. Zastupnici će u utorak raspravljati i glasati o završnom izvješću Posebnog odbora za umjetnu inteligenciju u digitalnom dobu u kojem se navodi kako EU mora postaviti globalne standarde umjetne inteligencije te osloboditi svoj ogroman potencijal za rješavanje izazova u području zdravlja, okoliša i klimatskih promjena. Konferencija za medije održat će se u 16.30 u dvorani za medije Daphne Caruana Galizia.

Medijske slobode. Povodom obilježavanja Svjetskog dana slobode medija, u utorak, 3. svibnja zastupnici će s Komisijom raspravljati o problemu prijetnji novinarima te kako poboljšati slobodu medija. Parlament će također pokrenuti drugo izdanje nagrade Daphne Caruana Galizia za novinarstvo kako bi nagradili izniman novinarski rad koji odražava vrijednosti EU-a.

Kalendar predsjednice. Predsjednica Roberta Metsola sastat će se u ponedjeljak s predsjednicom Komisije Ursulom von der Leyen. U utorak na rasporedu ima bilateralni sastanak s talijanskim premijerom Mariom Draghijem prije njegovog obraćanja zastupnicima. U četvrtak će predsjednica otputovati u Rim u službeni posjet (detaljan program bit će objavljen uskoro). U petak će u Firenci održati uvodni govor na temu „Europa koja je spremna za sljedeću generaciju?” na događaju o stanju Unije u organizaciji Europskog sveučilišnog instituta.

Konferencija za novinare uoči sjednice. U ponedjeljak u 16.30 glasnogovornik Parlamenta održat će konferenciju za novinare o plenarnoj sjednici koja počinje u 17 sati. Klubovi zastupnika održat će konferencije za novinare u utorak ujutro.

Detaljniji raspored tjednih aktivnosti radnih tijela Europskog parlamenta dostupan je ovdje.

Sunčana Glavak (HDZ – EPP)

Zastupnica Glavak sudjelovat će na plenarnoj sjednici u Strasbourgu na kojoj će biti održane rasprave o Konferenciji o budućnosti Europe, pripremljenosti EU za cyber-napade nakon ruske invazije na Ukrajinu, utjecaju ruskog ilegalnog agresorskog rata protiv Ukrajine na sektore prometa i turizma EU-a, društvenim i ekonomskim posljedicama ruskog rata u Ukrajini za EU i jačanju sposobnosti EU-a za djelovanje, utjecaju rata u Ukrajini na žene te podizanju zida na granici Poljske i Bjelarusa u Białowieżi. Zastupnica će u utorak sudjelovati na pripremnom sastanku zastupnika EPP-a u odboru ENVI te u pregovorima o izvještaju ETS zrakoplovstvo, kao izvjestiteljica EP-a. U četvrtak će sudjelovati na sastanku radne skupine EPP-a o ,,Fit for 55'' paketu te na sastanku Izaslanstva za odnose sa SAD-om. Tijekom tjedna zastupnica će sudjelovati na sastancima kluba zastupnika EPP-a.

Tonno Picula (SDP – S&D)

Zastupnik će radni tjedan provesti u Strasbourgu, gdje će sudjelovati na plenarnom zasjedanju Parlamenta. Kao koordinator će voditi radnu skupinu za vanjske poslove te sudjelovati na radnim skupinama kluba zastupnika S&D-a, Odbora za poljoprivredu i Odbora za regionalni razvoj. Zastupnik će sudjelovati u plenarnim raspravama o ekonomskim i socijalnim posljedicama rata u Ukrajini, stanju u Moldaviji, zaštiti od kibernetičkih napada kao posljedice ruske agresije na Ukrajinu i raspravi ususret predstavljanju završnog izvješća Konferencije o budućnosti Europe 9. svibnja u Strasbourgu. Kao panelist na temu EU uvjetovanosti u pogledu vladavine prava i implikacija na proces proširenja, zastupnik će sudjelovati u radu Konferencije o stanju Unije u organizaciji Europskog sveučilišnog instituta u Firenci.

Tomislav Sokol (HDZ – EPP)

Radni tjedan zastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol će provesti na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu, gdje će sudjelovati u raspravama na više tema. Tijekom tjedna, zastupnik Sokol će aktivno sudjelovati na sastancima kluba zastupnika EPP-a, dok u utorak sudjeluje na pripremnim sastancima EPP-a u sklopu odbora ENVI i CìVI. Isto tako, Sokol u utorak u sklopu skupine EPP-a za praćenje kohezije sudjeluje na događaju na temu Novog europskog Bauhausa na kojem će prisustvovati europske povjerenice Ferreira i Gabriel. U četvrtak, hrvatski zastupnici unutar EPP delegacije organiziraju okrugli stol u Europskom parlamentu u Strasbourgu na kojem će se raspravljati o idejama i europskoj viziji Hrvatske koje je razvio prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman.

Željana Zovko (HDZ – EPP)

Željana Zovko sudjelovat će na plenarnoj sjednici na kojoj će govoriti tijekom rasprava o prijetnjama stabilnosti, sigurnosti i demokraciji u zapadnoj i sahelskoj Africi, društvenim i ekonomskim posljedicama rata u Ukrajini te utjecaju istog sukoba na sektore prometa i turizma EU-a. Zovko će u utorak na pripremnom sastanku odbora CULT nastaviti rad na izvješću o uključivim mjerama unutar programa Erasmus+ za koje je izvjestiteljica EPP-a, dok će u srijedu sudjelovati na raspravi s građanima u sklopu Konferencije o budućnosti Europe „Pripremajući se za sutrašnjicu: Globalna i regionalna uloga Europe u odgovoru na transnacionalne izazove“ koju organizira MVEP. U četvrtak sudjeluje na okruglom stolu pod nazivom "Franjo Tuđman – reuniting Europe" koji organiziraju hrvatski zastupnici unutar EPP delegacije u EP-u povodom stote godišnjice rođenja prvog hrvatskog predsjednika.

*Napomena: raspored parlamentarnih aktivnosti zastupnika objavljujemo prema informacijama i u formatu dostavljenom od strane njihovih ureda.

U fokusu

Završnica Konferencije o budućnosti Europe

Završna plenarna sjednica Konferencije o budućnosti Europe održala se 29. i 30. travnja u Strasbourgu, na kojoj je plenarna skupština usvojila svoj konačni skup prijedloga. Radi se o 325 prijedloga za postizanje 49 ciljeva u 9 tematskih područja, a temelje se na preporukama europskih panela građana i građanki, nacionalnih panela i građana koji su iznijeli svoje ideje na višejezičnoj digitalnoj platformi, kao i na raspravama na plenarnim sjednicama Konferencije i u njezinim radnim skupinama.

Tijekom svog govora u ime delegacije Parlamenta, supredsjedatelj Konferencije Guy Verhofstadt komentirao je kako je zahvaljujući Konferenciji uvidio važnost participativnih mehanizama koji dopunjuju predstavničku demokraciju te naglasio kako se europarlamentarci moraju snažno boriti da osiguraju da se prijedlozi Konferencije pretoče u reforme koje su potrebne Uniji. Potvrdio je da će klubovi zastupnika tijekom ovotjedne plenarne sjednice podnijeti rezoluciju kojom će pozvati na reviziju Ugovora o EU-u.

Predstavnici građana iznijeli su svoja stajališta o prijedlozima i procesu koji je do njih doveo. Istaknuli su kako očekuju od institucija EU-a i država članica da osiguraju odgovarajuće sljedeće korake te da ne smiju iznevjeriti građane nakon ovog povijesnog trenutka. Među sudionicima je bila i nacionalna predstavnica hrvatskih građana, mlada magistra međunarodnih odnosa Caterina Dominis, koja djeluje u udruzi za mlade Mladi i EU. Istaknula je svoje veliko zadovoljstvo postignutim konsenzusom o preporukama na kojima se radilo godinu dana. „Kao članica radne skupine za klimatske promjene i okoliš mogu reći da su građani bili vrlo ambiciozni. Prezentirala sam ideje i potrebe koje su naši građani dijelili na nacionalnim događanjima, između ostalih i razvoj otočne infrastrukture i povezanosti te razvoj obrazovanja i informiranja građana o temi klimatskih promjena i okoliša." Dodala je da su cjelokupna Konferencija i godina dana rada na zajedničkim prijedlozima bile sjajno iskustvo: „Sklopili smo prijateljstva s ljudima iz cijele Europe, i sa sigurnošću mogu reći da se sada osjećam još više Europljankom", zaključila je. Videosnimka izjave dostupna je na Instagram stranici Ureda.

Izvršni odbor Konferencije će na svečanosti Dana Europe, 9. svibnja u Strasbourgu predstaviti završno izvješće Konferencije predsjednicima institucija EU-a.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.