Ruski napad na Ukrajinu označio je novo razdoblje za Europu, istaknuli su europarlamentarci

Ruski napad na Ukrajinu označio je novo razdoblje za Europu, istaknuli su europarlamentarci

Raspravljajući o ruskoj invaziji Ukrajine, zastupnici EU parlamenta u utorak su na izvanredoj plenarnoj sjednici izrazili čvrstu potporu Ukrajini i njezinim nastojanjima da se približi europskoj zajednici.  

U utorak, Europski parlament je održao izvanrednu plenarnu sjednicu u Bruxellesu kako bi razmotrio ruski vojni napad na Ukrajinu. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij i čelnik ukrajinske Vrhovne Rade (parlamenta) Ruslan Stefančuk govorili su uživo iz Kijeva. U raspravi su također sudjelovali predsjednici Europskog vijeća i Komisije, Charles Michel i Ursula von der Leyen, te šef diplomacije EU-a Josep Borrell.  

Otvarajući raspravu, predsjednica Parlamenta Roberta Metsola je izjavila: „Danas smo ovdje u mračnoj sjeni koju baca Putinov rat. Rat koji nismo izazvali. Rat koji nismo započeli. Gruba invazija suverene, neovisne države. U ime Europskog parlamenta, najoštrije osuđujem rusku vojnu agresiju na Ukrajinu i izražavam solidarnost sa svima koje pate i svima ubijenima.“  

„Oduprijet ćemo se. Nećemo svrgnuti pogled u trenutku dok ljudi na ulicama bore za naše vrijednosti protiv Putinove masovne ratne mašine. Dat ćemo potporu Međunarodnom kaznenom sudu i istrazi ratnih zločina u Ukrajini. Tražit ćemo odgovornost“, dodala je.

Zelenskij poziva EU da dokaže kako stoji uz Ukrajinu

 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je „u stanci između raketnih napada“ da Parlament i EU čelnici moraju sada „dokazati da je EU uz Ukrajinu“.  „Govorim danas u ime građana Ukrajine koji brane svoju zemlju i za to plaćaju najvišu moguću cijenu“, dodao je.

Osvrnuo se na napad na Harkiv, „grad s najvećim trgom u Europi koji se zove Trg slobode. „Jutros su dva projektila pogodila Trg slobode i deseci su poginuli. To je cijena koju plaćamo za našu slobodu. Od sada nadalje, svaki trg u svakom ukrajinskom gradu zvat će se Trg slobode.“

 „Borimo se za naša prava, slobode, živote i trenutačno - za opstanak. Borimo se također da budemo ravnopravna članica Europe. Stoga sada, dokažite da ste uz nas“, rekao je zastupnicima. „Dokažite da ste doista Europljani i onda će život nadvladati smrt, svjetlo nadvladati tamu. Slava Ukrajini!“

 Predsjednik Vrhovne Rade Ruslan Stefančuk rekao je  zastupnicima: „Ukrajina brani granicu civiliziranog svijeta. Ako Ukrajina padne, nitko ne zna gdje će se Rusi zaustaviti.“  Ustrajao je u tome da je najbolji način potpore Ukrajini „pravo priznanje njezinih europskih težnji“.

„Ova brutalna, masovna invazija Ukrajine je neopravdana, ničim izazvana i temeljena na podlim lažima te se događa isključivo iz jednog razloga: zato što ste se na Majdanu izabrali slobodu, demokraciju i vladavinu prava“, rekao je predsjednik Europskoga vijeća Charles Michel. Invaziju ruskog predsjednika Vladimira  Putina nazvao je „geopolitičkim terorizmom“. Rekao je zastupnicima da će vijeće analizirati „ozbiljan, simboličan, politički i - prema mom mišljenju zakonodavni zahtjev“ Ukrajine da se pridruži Europskoj uniji.

 Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen je rekla: „Ovo je trenutak istine za Europu. Ovo je sukob između vladavine prava i vladavine oružja, između poretka temeljenog na pravu i čiste agresije. Ne možemo našu sigurnost uzimati zdravo za gotovo, moramo u nju investirati.“ „Ako je Putin želio izazvati podjelu EU-a, NATO-a i međunarodne zajednice, postigao je upravno suprotno“, istaknula je.

 „Želimo li mir, treba nas dvoje; za rat je dovoljan jedan, kao što je to pokazao gospodin Putin. Stoga trebamo snažno jačati naše obrambene sposobnosti, kako bismo spriječili rat“, kazao je šef vanjske politike EU-a Josep Borrell. „Obrana vladavine prava i jačanje trgovinskih odnosa neće biti dovoljni da svijet pretvorimo u mirno mjesto“, zaključio je.

 Počelo je novo razdoblje

 Govorili su i svi čelnici klubova zastupnika: Manfred Weber (EPP, Njemačka), Iratxe García Pérez (S&D, Španjolska), Stéphane SÉJOURNÉ (Renew, Francuska), Philippe Lamberts (Zeleni/EFA, BE), Marco Zanni (ID, Italija), Ryszard Antoni Legutko (ECR, Poljska) and Manon Aubry (Ljevica, Francuska). Pogledajte snimke govora ovdje.

 Tijekom rasprave, mnogi zastupnici su istaknuli kako ruska invazija na Ukrajinu predstavlja početak novog razdoblja u Europi i svijetu. Osudili su ruskog predsjednika Vladimira Putina i brutalnu agresiju Kremlja te izrazili divljenje za otpor ukrajinske vojske i naroda koji se bore za svoju zemlju, slobodu, demokraciju i zajedničke europske vrijednosti.

 Također su pozdravili snažan odgovor Europe na nezakoniti napad, što uključuje i paket sankcija. Upozorili su kako trebamo ostati ujedinjeni pred ozbiljnim izazovima koji slijede.

 Neki su europarlamentarci su istaknuli kako treba priznati ukrajinske europske težnje i borbu za slobodu te s EU strane ubrzati rad na dodjeljivanju statusa zemlje kandidatkinje za članstvo u EU-u. Drugi su upozoravali na važnost zajedničkog rada na suočavanju s posljedicama što će sankcije Rusiji imati po europsko gospodarstvo koje se još oporavlja od globalne pandemije. Zatražili su osiguranje potpore za države članice koje su najviše izložene, kao i za poduzetnike i građane. Neki su zastupnici također govorili o potrebi prihvaćanja Ukrajinaca koji bježe od rata te o tome kako EU države članice trebaju dijeliti tu odgovornost.

 

Cijelu raspravu možete pogledati ovdje. (01.03.2022.)

 

Poveznice

 

Izjava čelništva Europskog parlamenta o Ukrajini (24.02.2022.) 

https://www.europarl.europa.eu/news/hr/press-room/

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.