Muzej bećarca u Pleternici

Muzej bećarca u Pleternici

Kada sam prije godinu dana upoznao Jasnu Hoffman, ravnateljicu Muzeja bećarca, i slušao kako ga opisuje nisam previše vjerovao rečenome. Sve nekako u smislu: „Tako je divna entuzijastična osoba, ali gdje bismo mi to tako zanimljivo uradili…“.

Sada mogu reći da mi je Muzej bećarca u Pleternici, udaljen svega 15 km od županijskog središta Požege i 30 km od Slavonskog Broda, razgalio dušu, .A to davno nisam osjetio iako sam obišao 106 država. A što da je bilo više slobodnog vremena za obilazak crkve kao hodočasničkog središta sa zvonom želja, za vožnju vlakićem gradom ili odavanju hedonizma u slavonskim specijalitetima?

Kažu da je napokon ostvaren desetogodišnji san pun utrošene energije na stvaranje tako privlačnog muzeja u kojem je objedinjeno puno toga vezanog za bećarce s područja Slavonije, Baranje i Srijema.

 A što je bećarac?

Pjesma praćena glazbom poznata je najviše po škakljivim, kako tamo kažu masnim, tekstovima, a vodi nas kroz čitav život. U dva stiha sažima strast prema životu i zavičaju, te mudrost naraštaja i poimanje života. A jeste li znali da riječ bećarac dolazi iz turske riječi bekār, što znači neženja, odnosno perzijske riječi bīkār koja znači besposlen. A tako stariji i doživljavaju mlade, zar ne?

U muzeju posjetitelje čekaju izvanredno zabavno i simpatično vođenje, vožnja vrtuljkom, pjevanje na sve strane, možda uspijete i nešto odsvirati. Sve to zahvaljujući ideji Vladimira Štibrića, koji je 2012. godine na Danima hrvatskog turizma proglašen najboljim turističkim vodičem u Hrvatskoj.

Tajna sobe 16+

Pogled na zgradu ne odaje prostranost muzeja čiji se glavni sadržaji nalaze u podrumu. Krenimo u obilazak. Nakon što se upoznamo s krajem u kojem se nalazi i povijest vina na ovom području, slijede audiovizulani prikazi popraćeni, a čime bi negoli bećarcem. Susrećemo se sa svakodnevnim životom ljudi, „sudjelujemo“ u rođenju, danima odrastanja i školovanja, ljubavima, svadbama i drugim svečanostima, radostima, žetvi, smrti… Možemo i zapjevati s pjevačima i to ovjekovječiti kao video materijal, odjenuti neki tradicionalni odjevni detalj, vratiti se u mladosti vozim vrtuljkom, ući u sobu 16+ i saznati koliko nam je godina (ispao sam mlađi, he, he…) te si dao oduška vragolastim „masnim“ pjesmama. Za one iznad 16 godina starosti! Ima toga još, ali ostavimo nešto i kao ugodno iznenađenje.

Nasuprot izlaza iz muzeja nalazi se suvenirnica s vrlo zanimljivim napisima na majicama i drugim prikladnim suvenirima, a iznad cijelog postora je Trg bećarca koji, gledan iz zraka, predstavlja žitorodna polja. A ovako je odličan prostor kao stvoren za razne prigode. Dodao bih i da je nedaleko tržnica s popisom poljoprivrednih proizvođača koji na njoj određene dane prodaju svoje proizvode.

Dovoljno je samo prijeći cestu i završiti u Interpretacijskom centru s prekrasnom dvoranom. Za vrijeme moje posjete održan je susret Lidrana na kojem sam naišao na nastup mladića kojeg sam podsjetio na vrhunske stand up komičare. Budući da nisam došao na Lidrano, već vidim kako su prikazani priroda, odnosno biljni i životinjski svijet. Prvo razočaranje jer gotovo n igdje nije bilo životinja, osim na slikama, a onda su uslijedila čuda tehnike koja će malo iznenaditi starije (osobito one koji nikada nisu igrali igrice) , a mlađe će oduševiti.

Kao što rekoh, bilo je premalo vremena za ostale znamenitosti Pleternice, ali se za Ranč Čondič našlo vremena. Ipak je valjalo zagristi slavonske specijalitete i osmisliti ponovni posjet s dragim osobama.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.