Europska komisija objavljuje dobitnike Nagrade za europske prijestolnice uključenosti i raznolikosti

Europska komisija objavljuje dobitnike Nagrade za europske prijestolnice uključenosti i raznolikosti

Europska komisija dodijelila je nagrade sedam lokalnih tijela diljem Europe za njihova postignuća u području jačanja raznolikosti i uključenosti u njihovim zajednicama. Povjerenica za ravnopravnost Helena Dalli objavila je dobitnike ovogodišnje Nagrade za europske prijestolnice uključenosti i raznolikosti i otvorila Europski mjesec raznolikosti tijekom događaja na visokoj razini koji se 25. travnja održao u Bruxellesu. Devet dobitnika iz pet zemalja podijelilo je zlatne, srebrne i brončane nagrade u tri kategorije: tijela s više od 50 000 stanovnika, tijela s manje od 50 000 stanovnika te posebna nagrada za tijela koja omogućuju sigurna naselja, gradove i regije za žene u njihovoj punoj raznolikosti rješavanjem problema nasilja nad ženama. Dva lokalna tijela odnijela su nagrade u dvjema kategorijama.

U kategoriji lokalnih tijela s više od 50 000 stanovnika zlatna nagrada otputovala je u Zagreb, glavni grad Hrvatske, zahvaljujući naporima u području brige za žene, osobe s invaliditetom, LGBTIQ osobe, migrante i Rome. Srebrnu nagradu osvojila je općina Växjö u Švedskoj. Brončanu nagradu dobio je grad La Laguna u Španjolskoj. U kategoriji lokalnih tijela s manje od 50 000 stanovnika općina Corbetta u Italiji dobila je zlatnu nagradu za svoju dugogodišnju posvećenost raznolikosti i uključenosti, kao i za napore u posebnim područjima uključenosti, kao što su rod, osobe s invaliditetom te izbjeglice. Tijela iz općine Corbetta također su nastojala povećati pristupačnost javnih površina. Dvije lokacije u Španjolskoj osvojile su srebrnu, odnosno brončanu nagradu, a to su Miranda de Ebro i Casares.

Zlatna nagrada u kategoriji posebne nagrade za lokalna tijela koja omogućuju sigurna naselja, gradove i regije za žene u njihovoj punoj raznolikosti rješavanjem problema nasilja nad ženama otišla je u Ljubljanu, glavni grad Slovenije, za izniman doprinos borbi protiv nasilja nad ženama. Miranda de Ebro u Španjolskoj i Växjö u Švedskoj osvojili su srebrnu i brončanu nagradu za značajan rad u tom području. Nagrada publike, koju biraju sudionici svečanosti dodjele nagrada, dostupna je na internetu. Povjerenica Helena Dalli izjavila je sljedeće: „Kao i u slučaju prijašnjih izdanja, 3. Nagrada za europske prijestolnice uključenosti i raznolikosti prepoznaje i omogućuje vidljivost rada lokalnih tijela koja stvaraju uključive prostore, jamče pripadanje i proširuju sudjelovanje. Njihova posvećenost načelu jednakosti izvor je inovacija i napretka u smjeru Unije jednakosti. Zahvaljujem gradovima i naseljima koji su sudjelovali i čestitam dobitnicima ovogodišnjeg izdanja. Potičem ostale europske lokalne uprave da pronađu nadahnuće u istaknutim najboljim praksama.” Pogledajte popis dobitnika na internetu.

O natjecanju #DiversityCapitals Nagradom za europske prijestolnice uključenosti i raznolikosti započinje godišnji Europski mjesec raznolikosti, kojim se podiže svijest o važnosti raznolikosti i uključenosti na radnom mjestu i u našem društvu. Aktivnosti kojima se označava mjesec i promiču raznolikost i uključenost održavaju se diljem Europe tijekom svibnja. Nagradom se prepoznaju nastojanja gradova, mjesta ili regija u Europskoj uniji u promicanju uključivosti i stvaranju društva bez diskriminacije.

Natjecanje je prilika lokalnim tijelima da pokažu politike i inicijative kojima stvaraju uključivija okruženja za svoje građane. Obuhvaća inicijative kojima se promiču raznolikost i uključivost na temelju spola, rasnog ili etničkog podrijetla, vjere ili uvjerenja, invaliditeta, dobi i ravnopravnosti LGBTIQ osoba te kojima se promiču intersekcionalnost i međupovezani odnosi različitih oblika društvenih kategorija.

Pristupite internetskom medijskom centru i pročitajte našu medijsku pozadinu da biste saznali više o nagradi i o tome kako funkcionira. Saznajte više o dobitnicima i preuzmite fotografije sa svečanosti dodjele nagrade na internetu. Kontakt za medije Za upite medija ili ako želite primati nove objave u vezi s nagradom, pišite na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.