Gudalo protiv trzalice: Hojsak & Novosel duo - godina velikih planova

Dugim, dugim aplauzom publika je nagradila izvođače koncerta "Duckling Soup Rearranged" u nedjeljnu večer na Hrvatskoj radioteleviziji. Filipa Novosela na braču, Tihomira Hojsaka za kontrabasom, bugarskog glazbenika nagrađenog Grammyjem Theodosiija Spassovog na kavalu - tradicionalnoj balkanskoj flauti i Tamburaški orkestar HRT-a pod ravnanjem maestra Matije Fortune.

Ovo je trenutno zadnja točka priče, no vratimo se prvoj… Tihomir Hojsak i Filip Novosel započeli su svoj zajednički glazbeni put pod kreativnim nazivom "Gudalo protiv trzalice", no ubrzo se pokazalo da je njihova glazbena sinergija, na pozornici i u studiju, toliko snažna i posebna, te da zvuče toliko originalno da bi im primjereniji naziv bio "Gudalo i trzalica se vole" ili bar "Gudalo s trzalicom".

Danas se Hojsak & Novosel duo smatra hrvatskim kulturnim, glazbenim b(r)endom, koji se ističe originalnošću svog bogatog zvuka te spajanjem tradicijske glazbe, etna i jazza. Tihomir Hojsak kontrabasist je novog vala jazz generacije, a Filip Novosel jedini tamburaš s američkom jazz diplomom na svijetu. Izdali su do sada pet albuma i osvojili Porin za izvedbu "Divjeg cvita" s albuma Perle.

Hojsak & Novosel zajedno sviraju od 2016. godine. Niste čuli za njih? Nažalost - nije čudno. Prošli su "ispod radara" mnogima koji intenzivno ne prate tu vrstu glazbe. Jer ta dva istinska glazbena virtuoza žele - samo svirati! Marketing, prisutnost u medijima, donedavno i društvene mreže - nisu bili nešto čime su se njih dvojica željeli baviti jer bi to značilo manje vremena za sviranje, skladanje, rad na aranžmanima... No, sada iza Hojsak & Novosel dua stoji tim koji će tu perspektivu promijeniti.

Više vas neće začuditi ni da su njihova virtuoznost, originalnost i kreativnost u izvedbama prepoznate izvan naših granica više nego u Hrvatskoj. Na zemljovidu Hojsak & Novosel dua, kao zemlje gdje su do sada nastupali, označene su SAD, Kina, Indija te veliki broj europskih zemalja. Kao i svi pravi glazbenici, istinski uživaju u baš svakoj svirci te često surađuju s drugim istaknutim i popularnim glazbenicima poput Gibonnija, Vlatka Stefanovskog, Theodosiija Spassovog, Miroslava Tadića, Monike Leskovar, Pere Galića, Nene Belana, Elvisa Stanića, Bože Vreće... Često sviraju i sa Zagrebačkom filharmonijom, kao i s Tamburaškim orkestrom HRT-a.

No vratimo se zadnjem koncertu Hojsak & Novosel dua s Tamburaškim orkestrom HRT-a - koncertu "Duckling Soup Rearranged". "Duckling Soup" naziv je petog Hojsak & Novosel albuma, snimanog uživo na koncertu u Slavonskom Brodu, a zagrebačka je publika na nedjeljnom koncertu imala prigodu uz neke skladbe s tog albuma, s novim aranžmanima za tamburaški orkestar (polovicu aranžmana potpisuje Novosel, polovicu Hojsak), čuti i četiri praizvedbe - i dok je "Preko Drave grmljavica" tradicionalna, "Priču zagrebačkog sata", "The Drunken Shepard" i "Memento mori" - skladao je Tihomir Hojsak.

Najjače pozitivne reakcije publike izazvale su izvedbe "Memento Mori", stvari s jakom starorimskom, gotovo gladijatorskom energijom, zatim skladba "Galeno horo" gosta iz Bugarske Theodosiija Spassovog te finalna skladba koncerta, tradicionalna "Grličica grkovala". Publika je odlično reagirala i na Novoselovu premijeru svirke na električnom braču.

Hojsak & Novosel prokomentirali su nam koncert....

Osjećaj prije i nakon "Duckling Soup Rearranged koncerta"? Filip: Prije koncerta sam osjetio akumulirani umor i pospanost, tijekom koncerta adrenalin, a nakon koncerta veliko zadovoljstvo. Tihomir: Osjećaj velikog izazova i pozitivnog stresa zbog izvedbe novog materijala, a nakon koncerta jedno veliko zadovoljstvo i ispunjenost.

Najljepša/najdraža čestitka nakon koncerta? Tihomir: Svakako čestitke članova Tamburaškog orkestra HRT-a od kojih je svaki došao do mene i osobno čestitao na (pra)izvedbama. Filip: Teško mi je izdvojiti neku posebnu čestitku, no možda bih ipak izdvojio čestitku ravnateljice RJ Glazba HRT-a Ivane Kocelj koja mi je nakon koncerta zahvalila prvotno na ideji da se ovakvo što uopće napravi, a onda čestitala i na izvrsnoj realizaciji čitavog projekta. Često surađujete s Tamburaškim orkestrom HRT-a? Filip: Za ovaj orkestar pišem još od studentskih dana, a jako sam ponosan što imamo iskreni odnos i bez ustručavanja možemo reći jedni drugima ako nešto može biti bolje. Imam veliko poštovanje prema svakom članu tog orkestra jer osim profesionalne kvalitete, svi imaju i jednu zdravu, ljudsku kvalitetu. Tihomir: Da, od samih početaka ovog dua. Česti smo gosti na njihovim koncertima, a ovo je bio drugi cjelovečernji s našom glazbom.

Najdraža suradnja? Tihomir: Suradnje s Theodosiijem Spassovim i Vlatkom Stefanovskim jer su oni naši idoli koji su nam postali veliki prijatelji i suradnici. Filip: Uz suradnje koje je Tihomir naveo, dodao bih suradnju sa slovenskim bubnjarom Žanom Tetičkovičem. Zajedno smo studirali u New Yorku i on je moj "brother from another mother". Iako ne sviramo često, svaki put kada smo skupa to je festival smijeha, telepatije i veselja.

Kako koncipirate koncerte? Filip: Uvijek gledamo da nam koncert ima glavu i rep. Nekako uvijek posložimo prvu i zadnju stvar, pa onda one između složimo kako bi bilo dinamično. Tihomir: Svakako ovisi i o mjestu izvedbe, te o publici.

Najteža stvar za izvođenje i ona na kojoj ste najviše guštali na "Duckling Soup Rearrangedu"? Tihomir: "The Drunken Shepherd" kao najteža, a "Grličica grkovala" definitivno je bila gušt za kraj, zadnja pjesma na koncertu. Filip: Najviše sam strahovao od skladbi "Duckling Soup" i "Memento mori" zbog svog "debija" na električnom braču. Osobito na "Memento mori" gdje sam morao odustati od nekih već osmišljenih obrazaca te potpuno promijeniti pristup, svirati više "atmosferski", a manje "virtuozno". Najviše sam guštao u "Preko Drave grmljavica" jer sam zadovoljan kako sam aranžmanski "pogodio" ugođaj i registar kavala te kako je Tihomir maestralno odsvirao uvodnu temu, a stvarno mu nije bilo lako!

Što smatrate najbitnijim u međusobnoj glazbenoj kemiji Hojsak & Novosel dua? Filip: Možda je najbitnije to što smo karakterno drugačiji, ali se dobro nadopunjujemo, a unatoč tim razlikama poštujemo se i uvažavamo. Tihomir: Shvaćanje i razumijevanje glazbe koju pišemo obojica. Predlaganje ideja jedan drugome. Zajedničko dovršavanje aranžmana...

Vaš koncert koji vam je ostao posebno u sjećanju? Filip: Meni je posebno drago svirati u rodnom Slavonskom Brodu i svaki taj koncert je za mene poseban. No, mislim da smo možda najposebniji koncert odsvirali u Novom Sadu, u Sinagogi. Poslije svake skladbe tamo je pljesak bio toliko dug da mi je već bilo pomalo neugodno koliko publika plješće. Možda smo tad bili posebno inspirirani, teško je reći, no znam da nas je publika tamo doslovno od prvog takta sjajno prihvatila. Tihomir: Ja bih izdvojio Kennedy Center Washington D.C. - jer je to jedna od najprestižnijih svjetskih koncertnih dvorana.

Koga vi najviše volite slušati? Tihomir: Shakti mi je omiljena grupa jer okuplja najbolje glazbenike svijeta u svojim područjima. Bave se indijskom glazbom koja me fascinira i koju kombiniraju s jazzom. Za mene najbolja kombinacija stilova na svijetu. Jedna od najvećih želja mi je slušati ih uživo. Filip: Slušačke preferencije se mijenjaju konstantno. Nemam omiljeni bend niti omiljenog izvođača. Uglavnom slušam klasičnu i jazz glazbu. Trenutno najviše slušam skladatelja Césara Francka.

Što ćete si poželjeti za sljedeći koncert? Filip: Želio bih da naša publika raste iz koncerta u koncert. Tihomir: Besprijekornu izvedbu sa stajaćim ovacijama publike.

Hojsak & Novosel za ovu godinu imaju velikih i lijepih koncertnih planova, a u prvom sljedećem koncertu uživat će Brođani i njihovi gosti na otvorenju Kuće tambure u Slavonskom Brodu.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.