Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu postigao povijesni uspjeh - zlatnom poveljom MH nagrađena sva tri kandidirana izdanja

Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu postigao povijesni uspjeh - zlatnom poveljom MH nagrađena sva tri kandidirana izdanja

Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu postigao povijesni uspjeh – naime, Zlatnu povelju Matice hrvatske, nagradu dodjeljivanu autorima, pojedincima i ustanovama zaslužnima za razvoj Matičina rada i ugleda, dobila su sva tri kandidirana izdanja, prvi od nagrađenih je
„Rječnik govora Kotoribe“ autora Ane Jauk i Đure Blažeke, kao kapitalno djelo hrvatske dijalektologije, nastalo kao rezultat petnaestogodišnjeg skupljanja i obrade građe, čime su još jednom potvrđeni i značaj govora Kotoribe kao zaštićenoga nematerijalnog kulturnog dobra, ali i briga Matice hrvatske za očuvanje hrvatskih narječja i bogatstava lokalnih izričaja.

Nagrađena je i monografija „Stoljeće bolnice u Čakovcu 1922. – 2022.“ autora Zorana Turka i Mirne Ladašić Turk, odnosno glavnog urednika Svena Pala, nastala bliskom suradnjom Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu i Županijske bolnice Čakovec, čiji su liječnici i djelatnici i sami sudjelovali u pisanju dijelova knjige posvećenih svojim odjelima, dok je treću Zlatnu povelju dobila antologijska zbirka pjesama Zvonka Kovača „Jučer je bilo sutra“, kao djelo u kojem je prikazan autorov umjetnički životni put od modernih i postmodernih djela do klasičnijih stihovanih pjesama.

Uspjehu Ogranka Matice hrvatske Čakovec koji je među najaktivnijim i najuspješnijim Matičinim ograncima u zemlji, pridonio je ne samo plodonosan rad autorskog, dizajnerskog i tiskarskog tima nego i podrška i kontinuirana financijska potpora Grada i županije.
O svemu tome bilo je riječi i na današnjoj press konferenciji u prostorijama čakovečkog ogranka. O izdavačkom uspjehu Ogranka govorili su predsjednik Zoran Turk, profesor Zvonko Kovač, gradonačelnica Ljerka Cividini i župan Matija Posavec.
Nakon uvodnih govora autorima, izdavaču i suradnicima podijeljene su i povelje za zasluge u navedenim izdanjima.

Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu tijekom ove je godine objavio već pet novih izdanja, od kojih je većina od iznimnoga kulturnog i povijesnog značaja koji nadilazi granice našeg djelovanja, dok se u pripremi nalazi još nekoliko djela koja će također pokriti značajne aspekte međimurskoga, ali i šireg krajobraza te poslužiti na ponos i korist ne samo članovima Ogranka, već i svim stanovnicima Međimurske županije pa i čitave Republike Hrvatske.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.