Muzički biennale Zagreb objavio video snimke koncerata

Muzički biennale Zagreb objavio video snimke koncerata

Muzički biennale Zagreb objavio je snimke koncerata- Koncerti koji su oduševili biennalsku publiku sada su dostupni su u obliku video snimki. Bilo da ste ih slušali uživo i želite ponoviti iskustvo ili propustili i zažalili, koncerti 32. MBZ-a sada su vam dostupni na web stranici festivala.

O kojim se koncertima radi i kako do njih? Saznajte u nastavku

Marko Ciciliani //SkylARR
Marko Ciciliani, skladatelj i intermedijalni izvedbeni umjetnik, rođen u Zagrebu, a stasao u Njemačkoj, Nizozemskoj i Engleskoj, u povodu MBZ-a 2023. osmislio je pet skladbi ili, kako ih naziva, minijatura za proširenu stvarnost. Taj je svijet svim zainteresiranim prolaznicima otključao putem QR koda na plakatima postavljenim u javnim prostorima Zagreba. Upravo kako bi zainteresirao sve slojeve publike, od najpotkovanijih do onih koji se prvi put susreću s eksperimentalnim i alternativnim oblicima umjetnosti, Ciciliani je na plakate postavio likove u formi SF stripa, karakterističnoj za tehnofilsko razdoblje 1950-ih te vizualno razumljivoj i atraktivnoj gotovo svakom prolazniku. Tekstovi koje ti likovi izgovaraju mogli su se poslušati kao snimljeni stvarni ili sintetizirani glasovi u slojevitom zvučnom okružju

Kako je to zvučalo na koncertu, poslušajte u nastavku https://www.youtube.com/watch?v=ByPefoFTT70&t=645shttps://www.youtube.com/watch?v=ByPefoFTT70&t=645s
Neue Vocalsolisten Stuttgart: BALKAN AFFAIRS
BALKAN AFFAIRS bijenalski je projekt koji teži otvoriti prostor za razvoj mladih skladatelja iz naslovom naznačene regije, potičući ih na razmjenu ideja i međusobno razumijevanje vlastitih kulturoloških sličnosti, ali i razlika. Naime, rat koji je doveo do raspada Jugoslavije, a koji je usput temeljna preokupacija svih kompozicija, zajedno s izazovima tranzicije stvorio je nejednake uvjete za skladatelje nastanjene u različitim zemljama balkanske regije. Iako su u vrijeme kada se odvijao bili tek na početku svojih života, ovih šestero skladatelja (kao i mnogi drugi) koji dolaze sa svih strana Balkana – od Slovenije do Republike Sjeverne Makedonije – njegovim je posljedicama i danas itekako pogođeno. Usto, teško je dovoljno naglasiti koliko je nepovoljnim parametrima pridonijela i tekuća situacija s pandemijom koronavirusa te rat u Ukrajini. Ovaj projekt stoga nastoji pružiti jednake uvjete rada za svih šestero skladatelja, usput želeći potaknuti ponovno povezivanje regije kroz suvremenije, inkluzivnije očište. U tom će im je nastojanju zasigurno pripomogla suradnja s europskim ansamblom svjetskoga potpisa Neue Vocalsolisten Stuttgart, ujedno i koproducentom projekta.

pojedinačne glazbene brojeve koncerta Balkan Affairs poslušajte na linku.

Colletivo_21

Collettivo_21 ansambl je suvremene glazbe iz Piacenze u Italiji, osnovan 2015. godine. Sudjelovao je na velikim festivalima suvremene glazbe i praizveo djela brojnih autora kao što su Frederic Rzewski, Giorgio Colombo Taccani, Luca Guidarini, Luca Ricci, Claudio Panariello, Alessandro Bono i Sara Stevanović. Na MBZ-u 2023. predstavili su djela nekoliko suvremenih skladatelja uz zajedničku elektroničku kompoziciju u tri dijela naslova MicroTape – svojevrstan intermezzo ili provodnu nit između nekoliko djela drugih skladatelja. U programu su se našle dvije praizvedbe, zatim jedna praizvedba nove verzije postojeće skladbe te jedna revidirana varijanta također već izvođene skladbe.

Izvedba, čiju snimku možete pogledati niže, kombinira djela za ansambl i elektroniku, čistu elektroniku te solo instrument, ovo posljednje upravo u slučaju izvedbi skladbi Giulije Lorusso na električnoj gitari.

I ovaj koncert možete poslušati u cijelosti ili podijeljen na glazbene brojeve.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.