Taylor Swift ispisala povijest na Grammyjima

Taylor Swift ispisala povijest na Grammyjima

Taylor Swift ponovno je ušla u povijest na ovogodišnjoj dodjeli glazbenih nagrada Grammy - kući je ponijela svog četvrtog Grammyja za najbolji album, što do sada nije uspjelo čak ni velikanima poput Franka Sinatre, Paula Simona i Stevieja Wondera. Prilikom preuzimanje nagrade koju joj je uručila legendarna Celine Dion - izjavila je da je impresionirana ogromnom čašću koju joj je ukazala Američka glazbena akademija nagradu, te istaknula da je pisanje odnosno bavljenje glazbom čini sretnom: "Sve što želim je da to mogu nastaviti raditi." Kako je izjavila, u životu nije najsretnija kada prima nagrade, već kada se priprema za nastupe i kada stvara glazbu.


Sve u svemu, 66. Grammyjima su dominirale žene. Miley Cyrus također je osvojila dva Grammyja - za snimku godine (za Flowers ) i za najbolju pop solo izvedbu (također za Flowers ). "Ova nagrada je stvarno nešto nevjerojatno. Ali nadam se da neće ništa promijeniti, jer moj život je već jučer bio prekrasan", rekla je pjevačica kojoj su ovo bile prve statue u karijeri. Glazbenica SZA ove je godine bila nominirana najviše , čak devet puta, a na kraju je osvojila tri Grammyja - za najbolju izvedbu pop dua ili grupe ( Ghost in the Machin e), najbolju R&B pjesmu ( Snooze ) i najbolju progresivni R&B album ( SOS ). “ Dogurala sam jako, jako daleko ”, rekla je po primitku nagrade i dodala: “Ne mogu vjerovati da mi se ovo stvarno događa, djeluje potpuno nestvarno.” Victoria Monet proglašena je najboljom pridošlicom i osvojila Grammy za najbolji R&B album ( Jaguar II ), zahvaljujući samohranoj majci što je odgojila "tu zločestu djevojku".

Među zapaženijim dobitnicima ovogodišnjih Grammyja bio je indie-rock bend boygenius , koji čine Phoebe Bridgers, Lucy Dacus i Julien Baker , koji su kući otišli s tri prestižna kipića.
Manifestaciju je po četvrti put vodio komičar Trevor Noah, a događaj je poslužen s poprilično povijesnih trenutaka. Između ostalog , Joni Mitchell se prvi put u svojoj dugogodišnjoj karijeri pojavila na pozornici Grammyja - s Brandi Carlile, koja je svirala gitaru, otpjevala je Both Sides Now. Gledatelji su mogli vidjeti i duet Tracy Chapman i Lukea Combsa. Na pozornicu je stao i Billy Joel koji je predstavio svoju novu pjesmu ( Turn The Lights Back On ), prvi novi singl nakon 17 godina. 

Počast velikanima koji su umrli prošle godine: Tina Turner, Tony Bennett, Sinead O'Connor

Stevie Wonder odao je počast prošle godine preminulom Tonyju Bennettu pjesmom For Once In My Life , Annie Lennox odala je počast Sinead O'Connor s Nothing Compares 2 U , a na kraju nastupa uz podignutu šaku zahtijevala je prekid vatre na Bliskom istoku i mir u svijetu. Fantasia Barrino otpjevala je svoju verziju legendarne Proud Mary u čast Tine Turner uz pratnju zbora.
Jay-Z-jev bijes zbog toga što je Akademija previdjela njegovu ženu.
Glazbeni mogul Jay-Z, koji je dobio nagradu Dr. Dre Global Impact Award za svoj rad na području glazbe, dok je Akademiju grdio jer njegova supruga Beyonce nikada nije osvojila Grammyja za album godine, iako kod kuće ima rekordan broj takvih nagrada. "Ne želim osramotiti ovu mladu damu, ali ona ima više Grammyja kod kuće nego itko drugi, a nikada nije osvojila Grammyja za album godine. Dakle, čak i prema vašim standardima, nešto nije u redu s tim", rekao je

Ostali dobitnici Grammyja

Reper Killer Mike osvojio je tri Grammyja, i to za najbolju rap izvedbu i najbolju rap pjesmu (Scientists & Engineers) te najbolji rap album ( Michael ). Priveden je neposredno prije dodjele jer se, kako je priopćila policija Los Angelesa, potukao.
Grammyja za najbolji country album dobila je Lainey Wilson ( Bell Bottom Country ),
a kipić za najbolju pop dance ploču dobila je Kylie Minogue, što je bio njezin novi Grammy nakon 18 godina. Grammyja je po drugi put osvojila i bivša prva dama SAD-a Michelle Obama , ponovno za najbolju audio knjigu The Light We Carry. Prvu je osvojila 2020. također za soundtrack svoje knjige Becoming.
Karol G je u nedjelju ušla u povijest kao prva pjevačica koja je osvojila nagradu za najbolji urbani album na španjolskom za svoj hit Manana Sera Bonito.
Prije transfera dodijeljeno je oko 80 Grammyja. Među njima i Grammy za novu kategoriju - najbolja afrička glazba, koju je osvojila južnoafrička pjevačica Tyla ( Voda ).IZVOR: rtvslo, Fotografija: AP

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.