Predsjednik Milanović obišao retrospektivnu izložbu djela Ivana Meštrovića u Galeriji Klovićevi dvori

Predsjednik Milanović obišao retrospektivnu izložbu djela Ivana Meštrovića u Galeriji Klovićevi dvori

Predsjednik Republike Zoran Milanović obišao je danas retrospektivnu izložbu djela Ivana Meštrovića u Galeriji Klovićevi dvori postavljenu u povodu obilježavanja 140. godišnjice rođenja jednog od najvećih hrvatskih umjetnika.

 Uz stručno vodstvo autorica izložbe muzejske savjetnice Galerije Klovićevi dvori Petre Vugrinec i muzejske savjetnice Atelijera Meštrović Barbare Vujanović, predsjednik Milanović razgledao je najveću umjetničku prezentaciju Meštrovićeva opusa u posljednjih 40 godina. U organizaciji Muzeja Ivana Meštrovića i Galerije Klovićevi dvori na izložbi je okupljen diljem svijeta razasuti opus proslavljenog hrvatskog kipara, graditelja, publicista i esejista.

Djela su pristigla iz SAD-a, Engleske, Italije, Austrije, Češke, Slovenije, Srbije te ponajviše iz Hrvatske. Izložba obuhvaća sve faze Meštrovićeva stvaralaštva. Rijetko izlaganim umjetninama iz hrvatskih i inozemnih muzeja i institucija te privatnih zbirki ukazuje se na aktualnost Meštrovićeva opusa u europskim i svjetskim razmjerima te se nastoji upoznati mlađe generacije s važnošću ovoga umjetnika i vrijednosti njegove umjetnosti.

Cilj izložbe je podsjetiti na vodeću poziciju Ivana Meštrovića koji je svojim klasičnim, mediteranskim identitetom, širokim spektrom motiva, stilskih involviranosti i upućenosti na raznorodne materijale i medije, redefinirao značenje i smjer figurativne umjetnosti. 

Predsjedniku Milanoviću pri obilasku izložbe pridružila se i gospođa Rumjana Meštrović. Uz predsjednika Milanovića bili su predstojnik Ureda predsjednika Orsat Miljenić, posebni savjetnik Predsjednika za kulturu Zdravko Zima i savjetnik Predsjednika za vanjsku i europsku politiku Neven Pelicarić.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.