Mreža mladih Hrvatske upozorava kako se novim Zakonom o savjetima mladih zapravo mladima zatvara prostor za političku participaciju

Mreža mladih Hrvatske upozorava kako se novim Zakonom o savjetima mladih zapravo mladima zatvara prostor za političku participaciju

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je danas predstavnike Mreže mladih Hrvatske. Mreža mladih Hrvatske je savez 77 udruga mladih kojima je zajednički interes razvijati politike za mlade, kako na nacionalnoj tako i na regionalnim i lokalnim razinama. Na sastanku su bili potpredsjednica Upravnog odbora Mreže mladih Sara Sušanj, glavni tajnik Josip Miličević, te voditelj projekata i programski suradnik Kristijan Orešković.

 Glavna tema razgovora i povod za sastanak s Predsjednikom Republike je njihovo nezadovoljstvo izmjenama Zakona o savjetima mladih. Prema njihovim tvrdnjama, izmjenama spomenutog zakona Savjet mladih Republike Hrvatske dobio je ovlast da koordinira rad svih gradskih i županijskih savjeta i tako predstavlja sve mlade u Hrvatskoj. Postavljanjem tog nacionalnog tijela kao nadređenog svim lokalnim savjetima mladih nije u skladu s načelima autonomije lokalne i regionalne samouprave, upozorili su predstavnici Mreže mladih Hrvatske.

 Zbog toga je Mreža mladih Hrvatske, u suradnji sa 44 oporbena zastupnika, u veljači ove godine predala Ustavnom sudu Zahtjev za ocjenom ustavnosti izmjena Zakona o savjetima mladih. I u obrazloženju zahtjeva tvrde kako se tim izmjenama krši načelo autonomije i regionalne samouprave i zatvara se mladima prostor za političku participaciju. Kao argument ističu i činjenicu što je u novom Savjetu mladih RH, koji ima 20 članova, čak 15 članova Mladeži HDZ-a.

 Nadalje, upozorili su kako je novi zakon suprotan preporukama Vijeća Europe te će Mreža mladih Hrvatske s tom činjenicom upozoriti i nadležne europske institucije. Pogotovo što, kako kažu, upravo je Mreža mladih Hrvatske do sada bila međunarodno prihvaćena kao reprezentativno tijelo mladih iz Hrvatske, a sada se Savjet mladih RH nameće kao reprezentativno tijelo u međunarodnim okvirima.

 Uz predsjednika Milanovića bile su savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković i savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.