Udruga „Hajdina“ iz Gornjeg Kučana ove subote, 9. rujna poziva vas na tradicionalne Dane hajdine

Udruga „Hajdina“ iz Gornjeg Kučana  ove subote, 9. rujna poziva vas na tradicionalne Dane hajdine

Udruga „Hajdina“ poziva vas na tradicionalne Dane hajdine ove subote, 9. rujna, a posjetitelje dočekuje s nizom zanimljivih događaja. U jutarnjim satima će u Gornjem Kućanu, na imanju OPG-a Pocedulić, biti službeno otvorena Kuća Varaždinske heljde. Time će obitelj Pocedulić obilježiti jedan period svojega rada i zalaganja, suradnje s Varaždinskom županijom i drugim institucijama kojim je Varaždinska heljda registrirana kao prva autohtona sorta heljde Republike Hrvatske. Na taj način se tradicija uzgoja heljde u Kućanima i Zbelavi nastavlja na suvremeni način, a stare kućanske kašarske stope ostaju stvar povijesti.

Popodne istoga dana Udruga „Hajdina“ priprema niz radionica u sklopu Kolonije ručnoga rada koje se mogu samo razgledati, ali se zainteresirani mogu i prijaviti kao sudionici radionica, odnosno polaznici. U goste dolaze Udruga „Svetomarska čipka“ iz Svete Marije iz Međimurja, Udruga majstorica lepoglavske čipke iz Varaždina, Udruga žena Pušćine sa svojim zaštićenim cekarima, Udruga žena „Cvijet“ iz Šemovca koje će plesti košare, Udruga „Prsten“ iz podružnice u Varaždinu čiji članovi će pokazati cijeli proces nastajanja pletenih čarapa, dok će Udruga „Hajdina“ pokazati izradu oglavlja iz Kućana i Zbelave, nabiranje domaćega platna i vez po broju.

Još uvijek se možete prijaviti na način da na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. pošaljete svoje ime i prezime i naziv radionice u kojoj želite sudjelovati ili javljanjem porukom u inbox Facebook stranice Udruge s istim podacima. Inspiracija za nešto novo i kreativno može biti i izložba koja će biti otvorena 9. rujna 2023. u 18 sati i 30 minuta u društvenom domu u Kućan Marofu pod nazivom „Nošnja se vraća svome domu".

– Izložba obuhvaća pedesetak originalnih dijelova narodne nošnje Kućana i Zbelave. I sami smo se iznenadili tolikom broju predmeta koje smo prikupili od privatnih osoba na terenu, ali i u suradnji s Gradskim muzejom u Varaždinu. Po prvi puta će na jednome mjestu biti izloženi odjevni predmeti koji datiraju od kraja 19. stoljeća pa do sredine 20. stoljeća, a nastali su i bili u upotrebi u Kućanima i Zbelavi. Izložbu prati i katalog koji je sam po sebi vrijedan. Jako se veselimo i pozivamo Vas da u subotu predvečer dođete i pogledate izložbu u lijepom, opuštenom ozračju – rekao je umjetnički voditelj izložbe Dominik Višnjić koji se kao mladi umjetnik varaždinskoj publici predstavio i na nedavnom Špancirfestu.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.