Prva likovna kolonija „Varaždinski purgar“ privukla veliki broj umjetnika

Prva likovna kolonija „Varaždinski purgar“ privukla veliki broj umjetnika

U subotu je u Varaždinu održana prva Likovna kolonija "Varaždinski Purgar" u organizaciji udruge Varaždinska građanska garda. Idejna začetnica ovog projekta bila je članica udruge Marija Vuković, koju je odmah poduprla Vesna Loparić i njih dvije zajedno zaslužne su za veći dio realizacije. Projekt su podržali i Grad Varaždin, Gradski muzej Varaždin, Turistička zajednica grada Varaždina i HDLU Varaždin, a zamišljen je kao novi kulturni sadržaj u Varaždinu s ciljem razvoja vizualne umjetnosti te poticanja promocije kulturne baštine grada.

 Za sudjelovanje na prvoj koloniji tražilo se mjesto više pa je tako Varaždin posjetilo, i u koloniji sudjelovalo, preko 50 sudionika. Osim domaćih umjetnika u koloniji su sudjelovali i gosti iz Zagreba, Čakovca, Đurđevca, Križevaca, Vrbovca, Lepoglave i dr. Osim slobodne teme, umjetnici su kao teme svojih radova odabrali Dame u povijesnim haljinama, varaždinske Purgare i vizure grada Varaždina. Vizualni identitet prve likovne kolonije „Varaždinski purgar“ osmislio je član udruge Krunoslav Čolo. Sve prisutne pozdravili su varaždinski gradonačelnik, Neven Bosilj, direktorica Turističke zajednice grada Varaždina, Jelena Toth i ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin, Miran Bojanić Morandini.

 Nastali radovi će biti izloženi u Gradskoj knjižnici i čitaonici Metel Ožegović, a potom će biti održana  donatorska večer na kojoj će se isti moći otkupiti. Prikupljena sredstva od radova i sponzora namijenjena su dobavi i postavi igrala za djecu s invaliditetom koja će se u suradnji s Gradom Varaždinom i stručnim službama postaviti na dječjem igralištu. Nastavak je to humanitarnih aktivnosti s kojima se udruga intenzivno bavi u svom radu.

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.