U Gornjoj Stubici, 9. i 10. rujna, Susreti za Rudija - letački spektakl iznad Zagorja uz bogat kulturni program

U Gornjoj Stubici, 9. i 10. rujna, Susreti za Rudija - letački spektakl iznad Zagorja uz bogat kulturni program

Ovogodišnji „SUSRETI ZA RUDIJA“ uz tradicionalno bogat letački program u kojem sudjeluju brojni zrakoplovi generalne avijacije, Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i specijalnih postrojbi MUP-a, te zračnih snaga Republike Slovenije, najavljuju nastup zrakoplova zračnih snaga Republike Austrije te sudjelovanja zrakoplova Sjedinjenih Američkih Država.  Najatraktivnija letačka manifestacija u Hrvatskoj, ove godine održati će svoje 26. izdanje uz poseban program. Popularni „Susreti za Rudija“ davno su prerasli lokalni karakter i postali značajan društveni i kulturni događaj cijele sjeverozapadne Hrvatske čime opravdava status programa od posebnog interesa za Grad Zagreb i od važnosti za Krapinsko – zagorsku županiju.

 Ovogodišnji "Susreti za Rudija" održati će se od 9.9. do 10.9.2023. (subota-nedjelja) u Gornjoj Stubici u znak sjećanja na pilota Rudolfa Perešina, junaka Domovinskog rata. Početkom svibnja, prije 28 godina u akciji Bljesak poginuo je Rudolf Perešin, legendarni pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, heroj Domovinskog rata i počasni građanin Grada Zagreba i Općine Gornja Stubica. MIG-om 21 JNA, 25. 10. 1991. prebjegao je u Austriju jer se nije želio boriti protiv svoje, Hrvatske vojske. Tom je prilikom rekao znamenitu rečenicu: 'Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na svoj narod'- pobudivši tako zanimanje svjetske javnosti za stradanje hrvatskog naroda.

Svake godine u Gornjoj Stubici u čast Rudolfu Perešinu - Rudiju održavaju se susreti bogati sportskim i zabavnim sadržajem. Na desetine tisuća posjetitelja iz cijele Hrvatske u zadnjih godina vidjelo je slijetanja helikoptera, skokove padobranaca, a najveća atrakcija svakako su preleti MIG-a. Uz pravi spektakl na nebu iznad Zagorja, posjetitelje očekuje kulturni i zabavni program uz gastro ponudu.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.