Sućut predsjednika Vlade Andreja Plenkovića obitelji Miljenka Mike Grgicha

Sućut predsjednika Vlade Andreja Plenkovića obitelji Miljenka Mike Grgicha

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je sućut obitelji čuvenog kalifornijskog vinara, hrvatskih korijena, Miljenka Mike Grgicha u povodu njegove smrti, (13. prosinca u Kaliforniji) u kojoj stoji:  
"Poštovana obitelji Grgich, s tugom sam primio vijest o smrti slavnog američkog vinara hrvatskog podrijetla gospodina Miljenka Mike Grgicha. 
Po dolasku u Sjedinjene Američke Države iz rodne Dalmacije, svojim je znanjem, trudom i marljivošću vinariju Grgich Hills Estate doveo na svjetski poznat glas. 
U njegovoj vinariji u kalifornijskoj Napa Valley nastali su najbolji svjetski Chardonnay i najbolji američki Cabernet Sauvignon, a njegove nagrađivane butelje vina izložene u Nacionalnom muzeju američke povijesti Smithsonian priznanje su njegovim iznimnim postignućima.  
Svjetsku slavu postigao je 1976. kad je njegov Chardonnay pobijedio na natjecanju u Francuskoj.  
S impresivnom karijerom dugom preko šest desetljeća, nikad ne zaboravivši svoje hrvatske korijene, gospodin Grgich dao je izniman doprinos razvoju vinarstva i prepoznatljivosti hrvatske vinarske tradicije u svijetu. 
U ovim tužnim trenucima upućujem Vam uime Vlade Republike Hrvatske i u svoje osobno izraze najdublje sućuti i suosjećanja."

 Miljenko Grgić, prvog travnja ove godine proslavio je stoti rođendan. Miljenko Mike Grgić, rođen 1923. u Metkoviću, najvažniji je hrvatski vinar svih vremena. Mike Grgić bio je glavni enolog kalifornijske vinarije Chateau Montelena kad je Montelenin Chardonnay iz 1973. na slijepom kušanju u Parizu 1976. pobijedio burgundske grand cru chardonnaye.

Taj događaj, koji je kasnije postao poznat pod nazivom The Judgement of Paris, odigrao je presudnu ulogu u afirmaciji američkih vina na svjetskoj sceni. Godine 1977. Grgić je u dolini Napa osnovao vinariju Grgich Hills, koja je do danas ostala u uskom kalifornijskom kvalitativnom vrhu. Decanter je, primjerice, jedan od Grgićevih chardonnaya nedavno ocijenio s 96 bodova. Sredinom devedesetih Miljenko Grgić je na poziv predsjednika Tuđmana došao u Hrvatsku i na Pelješcu izgradio vinariju Vina Grgić, koja je proizvela prvi moderni pošip i koja i danas puni plavce vrijedne duljeg odležavanja. Miljenko Grgić inicirao je dugogodišnji projekt utvrđivanja porijekla zinfandela. Na kraju je nepobitno dokazano da je zinfandel, najpopularnija kalifornijska sorta, ustvari dalmatinski tribidrag (kaštelanski crljenak). Miljenko Grgić diplomirao je na zagrebačkom Agronomskom fakultetu. Zatim je emigrirao u Sjedinjene Države, piše Plava kamenica.

Fotografija naše suradnice Nade Pritisanac Matulich, nastala je uoči njegova 100. rođendana.


 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.