Igračka u srcu inspirirana hrvatskom tradicijskom kulturom u Pečuhu

Igračka u srcu inspirirana hrvatskom tradicijskom kulturom u Pečuhu

Hrvatska matica iseljenika će u suradnji s Hrvatskom školom „Miroslav Krleža“ iz Pečuha organizirati i provesti IGRAČKU U SRCU inspiriranu hrvatskom tradicijskom kulturom – multimedijalnu izložbu likovnih, fotografskih, video i literarnih pobjedničkih radova djece i mladih iz hrvatskih zajednica u svijetu te likovnu i dramsku radionicu za djecu s motivima igračke inspirirane hrvatskom tradicijskom baštinom.

Otvaranje izložbe i program radionica održat će se u petak 1. rujna od 10 – 12:30 sati u Hrvatskoj školi Miroslava Krleže, Szigeti ulica 97 u Pečuhu.

IGRAČKA U SRCU inspirirana hrvatskom tradicijskom kulturom multimedijalni je program međunarodne kulturne suradnje koju provodi Hrvatska matica iseljenika, Hrvatska škola Boston (SAD) i Zaklada hrvatskih studija Sydney (Australija) s hrvatskim školama, katoličkim misijama, društvima i udrugama te drugim relevantnim institucijama izvan Republike Hrvatske s ciljem poticanja i razvoja kreativnosti djece i mladih uz učenje i promociju hrvatske tradicijske kulture, njegovanja hrvatskoga jezika, međusobnog povezivanja i umrežavanja te povezivanja s domovinom Hrvatskom. U natječaju provedenom od ožujka do rujna 2018. sudjelovalo je više od dvije stotine djece i četrdesetak mentora iz Australije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Italije, SAD-a, Srbije, Švedske i Njemačke.

Rezultati natječaja (dječji likovni, multimedijalni, fotografski i literarni radovi) čine postav putujuće multimedijalne izložbe koja prikazuje krug stvaranja od tradicije do današnje interpretacije dječjim stvaralaštvom. Osim izložbe, program obuhvaća likovnu i dramsku radionicu s motivima igračke inspirirane hrvatskom tradicijskom baštinom namijenjene djeci i mladima. Ovaj je program vrlo uspješno održan u Zagrebu (Hrvatska), Boki kotorskoj (Crna Gora) te Moliseu (Italija). Predstavljanjem ovog projekta zajednici Hrvata u Pečuhu želimo pokazati ne samo rezultate kreativnoga dječjeg stvaralaštva, nego u praktičnome dijelu, kroz radionice, u duhu današnje mobilnosti pokazati kako je moguće igrom i stvaralaštvom učiti o hrvatskoj tradicijskoj kulturi te na taj način njegovati i očuvati hrvatski identitet izvan domovine.

Program IGRAČKA U SRCU prikazat će se u sklopu Šestog Foruma mladih pripadnika hrvatskih manjina. (HMI)

POZIVNICA

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.