Završeni su susreti Hrvata iseljenika s pet kontinenata u Dubrovniku

Završeni su susreti Hrvata iseljenika s pet kontinenata u Dubrovniku
U organizaciji American Croatian Congress, Crodiaspora i Association Croatian American of Professionals uz pokroviteljstvo Državnog Ureda za Hrvate izvan RH i svih institucija Grada Dubrovnika upriličena je prva izložba Kravata istaknutih Hrvatica i Hrvata iseljeništva i predstavljanje knjige pod nazivom "Hrvati ujedinjeni kravatom“ na Rochester Institute of Technology University Dubrovnik. Na samom početku, izložba je potaknula ogroman interes domovinske i iseljene Hrvatske.
Državni tajnik Državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas istaknuo je važnost ovog projekta koji je još čvršće povezao iseljeništvo svih kontinenata, a izložbu je otvorio gradonačelnik Mato Franković. Prisutnima se obratila i inicijatorica i voditeljica ovog projekta Nada Pritisanac Matulich, zatim autorica knjige koja će izložbu pratiti na svjetskoj razini, Branka Bezić Filipović i nakladnik Zoran Bošković.
Izložba je putujućeg karaktera i obići će osim Hrvatske, svjetska najprestižnija sveučilišta, UN i EU Parlament s ciljem da sunarodnjacima u HR skrene pažnju na važnost povezivanja iseljeništva s Domovinom, a na svjetskoj razini cilj je preko kulturnog blaga kravate širu svjetsku javnost upoznati s našom prelijepom domovinom Hrvatskom , našom kulturom i našim iseljeništvom koje daje izniman doprinos na svjetskoj razini u svim domenama života. Nase gostovanje na svjetskim sveučilištima želimo usmjeriti na povezivanje s hrvatskim sveučilištima u želji razmjene studenata i profesora. 
Brojno iseljeništvo uz domaćine, okupljeno u Dubrovniku nastavilo je svoje druženje u Inter University Centre do kasno u noć uz vrhunska vina vinarije Grgić i Bura-Mrgudić.
Sljedećeg jutra iseljenike je ugostio gradonačelnik Mato Franković u Gradskoj vijećnici gdje je uz prigodan govor zahvalio iseljenicima na doprinosu očuvanja i promocije svoje domovine i odgovorio na naša brojna pitanja. 
Druženje je nastavljeno Hrvatskom premijerom dokumentarnog filma svjetske, hrvatske legende Charles Billich u produkciji Majestic film i producenta Steve Ravic pod nazivom "Beyond the Canvas". Hrvatsku premijeru ovog zanimljivog filma u Dubrovniku upriličilo je okupljeno hrvatsko iseljeništvo.
Istog dana otvoreni su 22. po redu Susreti pjesnika iseljenika Hrvatske iseljeničke lirike NY u Sebastian Art Gallery Dubrovnik koju vrlo uspješno vodi Andreja Dujić . Nada Pupačić počasna predsjednica, Dušanka Madunić predsjednica i Ivana Serdarović, uz ostale sudionike i iseljenike goste, priredile su dva nezaboravna dana domoljubne poezije i zajedništva. 
Iseljeništvu i pjesnicima, toplo gostoprimstvo upriličila je udruga Deša i Jany Hansal gdje su se pjesnici dubrovačkog kraja svojim stvaralaštvom obratili prisutnima kroz svoje stihove pobudivši buru emocija.  Izlet na Pelješac, posjet našoj najstarijoj Solani Ston uz prezentaciju postupka dobivanja najkvalitetnije soli bilo je posebno zanimljivo u prezentaciji vlasnika Svetana Pejića. Put se nastavio u tvrđavu Kaštio gdje je Američko hrvatski kongres uz nazočnost generala i branitelja hrvatske vojske dodijelio priznanja Antunu Frankoviću i Anti Mlinariću za izniman doprinos u Domovinskom ratu. 
Zatim je uslijedio posjet Pelješkom mostu i zajednička fotografija koja u našem slučaju predstavlja još čvršće povezivanje iseljeništva i Domovine. Vinarija obitelji Grgić Pelješac uz vrhunska vina, iseljeništvu je priredila prezentaciju o liku i djelu našeg legendarnog Miljenka Mike Grgich, prisutni su odaslali čestitku Mike za njegov 100. rođendan sa zeljem dobrog zdravlja. 
Nezaobilazno je bilo Trsteno gdje nam se obratio načelnik Antun Toni Boskovich te Josip i Vinko Cenić, a višednevno druženje završeno je večernjom misom u crkvi Svetog Vlaha u Dubrovniku.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.