Pet hrvatskih vinarija postiglo visoke ocjene u Wine Enthusiastu

Awards - Wine Enthusiast

Saints Hills osvaja 97 i 95 bodova, Volarević 95, a još devet vina s ocjenom 90+

Jučer je Croatian Wine Alliance, grupa globalnih timova za promicanje hrvatskih vina, objavila da je Wine Enthusiast, jedan od vodećih američkih vinskih časopisa s međunarodnim ocjenama, dao pet hrvatskih vinarija i 12 vina ocjene preko 90 bodova pokazujući dosljednu kvalitetu hrvatskog vinarstva. Prva tri uključuju najviših 97 bodova za Saints Hills 2016 Ernest Tolj Plavac Mali Dingač, 95 za Saints Hills 2017 St. Lucia Plavac Mali i 95 bodova za Volarević 2018 Platinum Plavac Mali.

“Svi u Hrvatskom savezu vina uzbuđeni smo što hrvatski vinari dobivaju nagrade za kvalitetu autohtonih sorti te potičemo vinarije da i dalje prijavljuju vina na vodeća svjetska ocjenjivanja i natjecanja”, rekla je Mirena Bagur, čelnica Hrvatskog saveza vina. , te osnivač Croatian Premium Wine Imports, Inc., uvoznika i online trgovca sa 70+ hrvatskih vina. "Prema pravilima Wine Enthusiasta, sva vina moraju biti dostupna za kupnju u Sjedinjenim Američkim Državama i dostavljaju se u većinu država."

“Počašćeni smo što su naša vina prepoznata od strane ovog globalno utjecajnog časopisa,” rekao je Ernest Tolj, vlasnik vinarije Saints Hills, Hrvatska. “Prije nekoliko godina bilo je nezamislivo da hrvatska vina dobiju više od 91 ili 92 boda, jer je bilo ograničeno razumijevanje naših autohtonih sorti. Ustrajnim radom na marketingu, promocijama i degustacijama upravo plavca malog koji zaslužuje svjetsku pozornost, naša su vina Sv. Roko i Dingač Sv. Lucija počela dobivati ​​93, 94 i 95 bodova, što je bio znak da se stvari mijenjaju. Sada, s 97 bodova za Plavac Mali Dingač Ernesta Tolja 2016., letvica je visoko podignuta. Nebo je granica i to nas dodatno motivira.”

Pet vinarija koje je Wine Enthusiast ocijenio s 90+ bodova u izdanju Vodiča za kupnju za kolovoz/rujan su:

  • Saints Hills: razni nazivi

o Dingač: 97 do 2016. Ernest Tolj Plavac Mali Dingač; 95 do 2017 Sveta Lucija Plavac Mali; 93 do 2017 Crni Plavac Mali

o Istra: 94 do 2020 Le Chiffre Chardonnay; 93 do 2021. Mala Nevina (Malvazija i Chardonnay)

  • Vinarija Volarević, apelacija Komarna: 95 do 2018. Platinum Plavac Mali; 94 do 2016 Gold Edition Plavac Mali; 91 za 2015. Plavac mali
  • Vinarija Terra Madre, apelacija Komarna: 91 do 2016. Plavac Mali Premium; 91 do 2016. Komarna 7 Plavac Mali; 90 do 2016 Plavac Mali Barrique
  • Vina Fakin, Istra: 90 za La Prima malvaziju istarsku 2018.

Sorta plavac mali uzgaja se u najjužnijoj vinorodnoj regiji Hrvatske – Dalmaciji. Njegovo ime znači "mala plava", što se odnosi na njegov izgled, male i tamnoplave bobice. Kao sorta kasne berbe koja raste u surovim uvjetima, zahtijeva kompliciran proces proizvodnje vina, zbog čega vinari imaju izreku da je moraju "ukrotiti".

“Proveli smo tri godine znanstvenog istraživanja o utjecaju roka berbe i duljine maceracije na polifenolne i senzorske karakteristike Plavca malog, a naš Platinum Plavac Mali 2018. prva je komercijalna berba proizvedena na temelju istraživanja”, rekao je Josip Volarević, mr. sc. poljoprivrede, vlasnik i vinar Vinarije Volarević. “Ponosan sam što sam dobio 95 bodova za mladu berbu plavca malog koja je u hrastovim bačvama provela samo osam mjeseci. Ostatak odležavanja odvijat će se u boci, tako da se mogu samo veseliti vidjeti što budućnost donosi. Rana saznanja ove metodologije već smo koristili pri proizvodnji prethodne berbe Gold Editiona, što je u skladu s dobivenim 94 boda za ovo vino, također iz apelacije Komarna.”

O plavcu malom - autohtonoj hrvatskoj crvenoj sorti

UC Davis i Sveučilište u Zagrebu proveli su DNK studiju sorte da bi otkrili da je plavac mali (vitis vinifera) potomak zinfandela (poznatog kao tribidrag ili crljenak kaštelanski) nastao prirodnim hibridom s drugom autohtonom sortom Dobričić. Plavac Mali proizvodi nekoliko stilova vina, od srednjeg tijela i pitkih do elegantnih i robusnih vina. Arome plavca malog prevladavaju tamno bobičasto voće i mediteransko bilje s izraženim taninima, au okusu mineralno.

Godišnja proizvodnja plavca malog je preko pet milijuna boca godišnje, što je 7,5% ukupne hrvatske proizvodnje vina, podaci su Hrvatske gospodarske komore, a zbog izrazitog okusa i sposobnosti odležavanja najizglednije je crno vino kupuju i izvoze i vinska industrija i potrošači.

Magazin Wine Enthusiast je nagrađivana tiskana publikacija i internetski izvor koji prikazuje trendove vina i hrane, enotravel, te daje više od 25 000 ocjena i recenzija godišnje. Sadržaj se kreće od vijesti iz industrije pića koje se brzo i neprestano razvijaju, do stručnih analiza i izvješćivanja o značajkama. Pojedinosti o svim ocjenama mogu se pretraživati ​​ovdje Wine Enthusiast Companies sastoji se od Wine Enthusiast Media i Wine Enthusiast Commerce i gradi Wine Enthusiast Showroom, Centar za obrazovanje i degustaciju (ili Wine Enthusiast SET Center) u korporativnom uredu u New Yorku, jača tvrtke vrijednost kontinuiranog učenja i služi kao središte tvrtke za dugogodišnju praksu slijepog kušanja vina za sve ocjene.

O Hrvatskom vinskom savezu – javno-privatna suradnja

Predvođena Croatian Premium Wine Imports, Inc., internetskom trgovinom koja isporučuje više od 70 autohtonih hrvatskih vina u SAD, Alijansa podiže svijest o vrhunskim hrvatskim vinima i podupire rad Vina Hrvatske u okviru Hrvatske gospodarske komore; Hrvatska turistička zajednica. Sudionici su hrvatski uvoznici i distributeri vina u SAD-u, Kanadi, Australiji i Europi te hrvatske vinarije.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.