Zašto se rastaju ptičji parovi - iz istih razloga kao i mnogi ljudi: muška nevjera i udaljenost

ptice

Ovih je dana objavljeno neobično istraživanje, koje nudi važan uvid u društveni život ptica. Istraživanjem znanstvenici su otkri razloge razilaženja ptičjih parova - a na pitanje Zašto se ptice rastaju, dobili su odgovore - iz istih razloga kao i mnogi ljudi: muška nevjera i udaljenosti, prenosi rtvslo.
Monogamne ptice mijenjaju partnere iz raznih razloga koji su prilično slični ljudima, prema kinesko-njemačkoj studiji. Najčešće se otuđe jedno od drugog jer previše vremena provode odvojeno, kao i zbog "bježanja" preko ograde. 
U principu, više od 90 posto ptica ima samo jednog partnera u jednoj sezoni parenja, odn (ovisno o vrsti) i duže. Već proteklih godina ornitolozi su se posvetili utvrđivanju uzroka raspada ptičjih zajednica, ali su se fokusirali na pojedine vrste ptica ili barem na skupine sličnih vrsta. Sada su istraživači u Njemačkoj i Kini krenuli u otkrivanje potencijalnih obrazaca razvoda kod svih ptica.

Kako su objasnili u novoobjavljenoj studiji pod naslovom Stopa razvoda kod monogamnih ptica povećava se s promiskuitetom mužjaka i udaljenošću migracije , neke vrste inače monogamnih ptica mijenjaju partnera u sljedećoj sezoni parenja, iako je prethodni partner još uvijek živ, što je istraživanje izjednačilo s ljudskom razvodu. U nastavku analize, koja se inače oslanjala na već objavljena istraživanja vezana uz odvajanje kod 232 vrste ptica – a podatke su zatim uspoređivali sa stopom smrtnosti i udaljenošću migracije – usredotočili su se na moguće uzroke takve pojave i utvrdili da dva prevladavaju: muški promiskuitet i migracija u udaljenija mjesta.

Već slične vrste slične su i kada je riječ o uzrocima razvoda, rezimira istraživanje Guardian. "Zemljarice, razne lastavice, čigre i djetlići imaju visoke stope razvoda i muškog promiskuiteta, dok burnice, albatrosi, guske i labudovi imaju niske stope razvoda i muškog promiskuiteta", napisao je tim znanstvenika u studiji. 

 ženska vjernost nije "problematična"

 Zanimljivo, "problematična" je samo muška nevjera, ali ne i ženska: "Ako je muški partner promiskuitetan, to se shvaća kao smanjenje njegove predanosti, jer su njegova pažnja i resursi podijeljeni između nekoliko ženskih primjeraka." Upravo zbog toga postaje manje privlačan suprotnom spolu i često se sljedeće godine "zamijeni" s drugim partnerom, kaže koautor studije Zitan Song, istraživač na Odsjeku za ponašanje životinja na Institutu Max Planck. Nevjera ženke, s druge strane, nema takve posljedice: sumnja u očinstvo potiče većinu ptica da se još više angažiraju u odgoju mladih.

Udaljenost koju ptice selice svake godine moraju prevaliti također ima vrlo veliki utjecaj na stopu razvoda - što je duža, manja je vjerojatnost da će par ostati zajedno. Nakon migracije, parovi možda neće stići na konačno odredište u isto vrijeme, što može dovesti do situacije da se prvi koji stigne već pari s drugim partnerom. Selidba također može dovesti do situacija u kojima se par izgubi i završi na različitim mjestima ili jedan od partnera umre na putu – što Song opisuje kao "razdvajanje kroz lanac nesretnih okolnosti". Važan je još jedan aspekt: ​​što su selidbe dulje, to je manje vremena za parenje, zbog čega su ptice, koje obično prelaze veće udaljenosti, sklonije pronaći partnera ili partnera čim stignu na odredište.

Istraživanje je važno i sa stajališta klimatske krize, koja pticama sve više otežava seobu ili moraju svladavati sve veće udaljenosti, navodi Guardian. RTVSLO https://www.rtvslo.si/zabava-in-slog/zanimivosti/zakaj-se-pticki-locujejo-iz-istih-razlogov-kot-mnogi-ljudje-zaradi-moske-nezvestobe-in-razdalje/674180

foto:.shutterstock 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.