Predsjednik Milanović primio splitskog ultramaratonca Zdravka Jadrijeva koji je postigao novi hrvatski rekord

Predsjednik Milanović primio splitskog ultramaratonca Zdravka Jadrijeva koji je postigao novi hrvatski rekord

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je danas ultramaratonca Zdravka Jadrijeva, njegovog trenera Marina Koceića i predsjednika Maraton kluba „Marjan“ iz Splita Nebojšu Lujanovića povodom uspjeha ovog ultramaratonca i hrvatskog reprezentativca ostvarenog u protekloj godini.

 Zdravko Jadrijev, hrvatski reprezentativac i član je Maraton kluba Marjan iz Splita, do sada je istrčao više od 40 maratona/ultramaratona, a pet puta je postavljao hrvatske rekorde u trčanju na 6, 12 i 24 sata. Jadrijev je ujedno i kapetan hrvatske ultramaratonske reprezentacije te je u 2023. godini uspio ostvariti dva velika rezultata, na Svjetskom prvenstvu u 24-satnom trčanju na Tajvanu i na VILS ULTRA MARATON 2023. u Sarajevu.

 Na Svjetskom prvenstvu u 24-satnom trčanju održanom na Tajvanu u prosincu, nastupila je reprezentacija Hrvatske te je u obje konkurencije – muškoj i ženskoj – zauzela visoko 7. mjesto. Pojedinačno je Jadrijev bio najbolji u kategoriji M50, a utrku je završio na 13. mjestu s novim hrvatskim rekordom od 259 kilometara i 550 metara. Na natjecanju u Sarajevu Jadrijev je pobijedio u utrci na 12 sati istrčavši 150 kilometara i 345 metara čime je postavio novi hrvatski rekord u ovoj disciplini. Na svjetskoj ljestvici njegov rezultat je šesti rezultat ove godine, a ujedno i novi svjetski rekord za kategoriju M50 (od 50 do 54 godine).

 Ultramaraton je trkačka disciplina koja je duža od klasičnog maratona (42,195km). Postoje dva tipa ultramaratona - onaj koji ima zadanu dužinu i treba je istrčati u što kraćem vremenu i onaj koji ima zadano vrijeme trajanja i treba prijeći što više kilometara za to vrijeme. Uobičajene dužine ultramaratona su 50 i 100 kilometara ili 50 i 100 milja, dok su ultramaratoni sa zadanim vremenom obično u rasponu od 6, 12, 24 ili 48 sati.

 U pratnji ultramaratonca Zdravka Jadrijeva bio je njegov sin Toni Jadrijev. Uz predsjednika Milanovića bio je povjerenik Predsjednika Republike za sport Željko Jovanović.

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.