Senzacionalna Hrvatska izbacila je Brazil poslije penala i otišla u polufinale

Senzacionalna Hrvatska izbacila je Brazil poslije penala i otišla u polufinale

Nogometaši Hrvatske su ušli u polufinale Svjetskog prvenstva svladavši u četvrtfinalu Brazil nakon jedanaesteraca 4-2 (1-1, 0-0), te u polufinalu čeka boljega iz dvoboja Nizozemska-Argentina.

Nakon regularnog dijela bilo je 0-0, a nakon produžetaka 1-1. Brazil je poveo golom Neymara (105+1), a izjednačio je Bruno Petković u 117. minuti.

U raspucavanju penala junak utakmice Dominik Livaković je obranio udarac Rodryga, a Marguinos je pogodio vratnicu, dok su za Hrvatsku pogađali Vlašić, Oršić, Majer i Modrić.

Hrvatska je drugi puta uzastopno prošla u polufinale SP-a, a ukupno treće, eliminiravši peterostruke prvake svijeta Braziilce na kaznene udarce.

Po osmi puta u zadnjih devet utakmica, Hrvatska je igrala produžetke, a četvrti puta pucali penale i po četvrti puta prošli na SP nakon penala.

Vatreni su Brazilcima nametnuli svoj ritam, s dovoljno destruktivnosti za osujećenje brazilskoga napada, te sjajno postavljenom obranom, na čelu s maestralnim Livakovićem, koju je vezni red upotpunjavao i osiguravao.

Osim nekoliko pojedinačnih bljeskova Vinicius Juniora i Neymara ništa opasno nisu priredili Brazilci, dok je na drugoj strani Juranović imao nekoliko odličnih izleta. No, u konačnici je to bilo pomalo pospano i rezervirano poluvrijeme s obje strane. Na startu drugog dijela Brazil je odmah stvorio nekoliko opasnih prilika, a najviše je Livakoviću zaprijetio Gvardiol. No, autogol je sjajnom reakcijom nogom spriječio hrvatski vratar, a nakon toga su prijetili Vinicius Junior i Neymar koji je u 55. minuti iz blizine gađao, ali je opet odlično reagirao Livaković. Nije na tome stao hrvatski vratar koji je potom zaustavljao odlične šanse Paquete u dva navrata i Neymara te je borbena i koncentrirana Hrvatska uspjela doći do produžetaka. U 103. minuti Petković je sve pripremio Brozoviću koji je imao najbolju šansu za Hrvatsku dotad, ali je pucao visoko preko vrata. U nadoknadi prvog produžetka ipak je pala hrvatska obrana i Livaković. Izigrali su Brazilci cijelu hrvatsku obranu na malom prostoru, a glavninu posla obavio je Neymar koji je obišao i Livakovića i pod gredu zabio za 1-0. U drugom produžetku Hrvatska je stisnula suparnika, krenula po izjednačenje i u 117. minuti zabila za 1-1. Oršić je ubacio, a natrčali Petković je pogodio za 1-1 uz malu pomoć Marquinhosa kojeg je pogodila lopta. Dogodila se tako nova utakmica s Hrvatskom na svjetskom prvenstvu koja se odlučivala jedanaestercima. U njima su svi hrvatski pucači bili precizni (Vlašić, Majer, Modrić i Oršić), Livaković je obranio Rodrygu, dok je Marquinhos pogodio vratnicu. U polufinalu će Hrvatska, u utorak s početkom u 20 sati, igrati protiv pobjednika dvoboja Nizozemske i Argentine.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.