Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije posjetila Varaždinsku županiju

Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije posjetila Varaždinsku županiju

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak primio je danas u Županijskoj palači potpredsjednicu Europske komisije zaduženu za demokraciju i demografiju Dubravku Šuicu. Prijemu su nazočili i vršiteljica dužnosti voditeljice Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Andrea Čović Vidović, predsjednik Županijske skupštine dr. sc. Josip Križanić, županijski pročelnici i ravnatelji županijskih ustanova. 

 Župan Stričak predstavio je potpredsjednici Europske komisije Dubravki Šuici projekte koji potiču ravnomjeran razvoj cijele županije, stvaraju sustav jednakih šansi, potiču digitalnu transformaciju u gospodarstvu, podižu kvalitetu zdravstvene skrbi žitelja, standarde u poljoprivredi, turizmu i zaštiti okoliša, te sigurnost i mobilnost, a koji se financiraju iz fondova Europske unije.  Prvi je ovo posjet dužnosnika Europske komisije Varaždinskoj županiji i to odmah u rangu potpredsjednice Europske komisije. Stoga zahvaljujem Dubravki Šuici na posjetu koji je samo još jedna potvrda europske potpore Varaždinskoj županiji. Vjerujem da svi polako uviđamo koje su prednosti članstva Republike Hrvatske u euroatlantskim asocijacijama, od članstva u NATO savezu, Europskoj uniji, te od prošle godine i članstva u Schengenskom prostoru i eurozoni. Upravo zahvaljujući članstvu u Europskoj uniji i njenim fondovima Varaždinska županija je jedno veliko gradilište. Sve one investicije na koje se čekalo 20 ili 30 godina se realiziraju. U proteklih 10-ak godina, Varaždinska županija je iz fondova Europske unije povukla oko 440 milijuna eura. Osim kvalitetnog korištenja sredstava iz europskih fondova, posebno valja naglasiti kako su naših devet srednjih te pet osnovnih škola nositelji 16 Erasmus akreditacija, najviših priznanja na nacionalnoj razini koje dodjeljuje Agencija za mobilnost i programe EU-a. Zahvaljujući tome 1.600 učenika, učitelja i profesora moći će stjecati dodatna dragocjena znanja i vještine diljem Europe. Sve te investicije, projekti i programi koji se provode na području Varaždinske županije pozicioniraju nas kao jednu od vodećih županija u Republici Hrvatskoj, a sve s krajnjim ciljem - osiguranja što boljeg, kvalitetnijeg i sigurnijeg života našim građanima – rekao je župan Stričak te istaknuo kako se veseli daljnjoj suradnji s Europskom komisijom, ali i novoj financijskoj omotnici iz Europe. 

Potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica čestitala je Varaždinskoj županiji na svim postignućima, te je naglasila kako je vidljivo da se upravo prioriteti koje si je zadala Europska unija provode i na području Varaždinske županije.  Prije svega mislim na zelenu i digitalnu Europu, a Varaždinska županija primjer je upravo toga. Svi projekti o kojima smo danas razgovarali i koje ćemo jednim dijelom i obići dio su te priče. Postoji i treća, demografska tranzicija, naglašena činjenicom da je prvi put u povijesti Europske komisije osnovan poseban portfelj baš za demografiju kojem sam ja na čelu. Svjesni smo trendova, niskih stopa nataliteta, kao i da živimo puno dulje pa Europu ne zovemo kontinentom starenja nego kontinentom dugovječnosti, čime želimo poslati pozitivan signal. Živimo deset godina dulje u zadnjih 50 godina. Stoga moramo razmišljati što ćemo učiniti  s tih dodatnih 10 godina, na koji način ćemo se prema tim godinama odnositi i hoćemo li taj naš ljudski kapital dobro upotrijebiti kako bismo bili konkurentni s ostalim dijelovima svijeta, prije svega mislim na Kinu, Indiju, Ameriku. Sve što sam ovdje čula izvrstan je primjer korištenja europskih fondova. Kao što znate, Hrvatska je fondove maksimalno iskoristila, što iz Mehanizma za oporavak i otpornost, to je tzv. instrument NextGenerationEU, ali i Kohezijski fond, čija je nova omotnica upravo u pripremi. Za sad sve ide svojim tijekom, nema nikakvih manjkova i viškova, države članice koriste novac na najbolji mogući način – zaključila je Šuica.

Nakon prijema u Županijskoj palači potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica u pratnji župana Anđelka Stričaka sa suradnicima posjetila je dvorac Šaulovec, buduće sjedište Europskog talent centra Hrvatska – Centara izvrsnosti Varaždinske županije.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.