Predsjednik Milanović razgovarao s predstavnicima Hrvatskog streljačkog saveza

Predsjednik Milanović razgovarao s predstavnicima Hrvatskog streljačkog saveza

Predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarao je danas s najboljim hrvatskim strijelcima, njihovim trenerima i predstavnicima Hrvatskog streljačkog saveza, krovne streljačke organizacije u Hrvatskoj koja ove godine slavi 240 godina djelovanja.

 Predstavnici Hrvatskog streljačkog saveza, predsjednik Hubert Kišpal, dopredsjednik Zoran Ćelić, direktorica reprezentacije Jasminka Francki Bijonda i glavni tajnik Bojan Đurković pohvalili su se kako je streljaštvo najstariji organizirani sport u Hrvatskoj. Naime, kao početak bavljenja streljaštvom u Hrvatskoj smatra osnivanje Građanskog streljačkog društva u Osijeku 1784. Godine. U proteklih 30 godina hrvatski sportaši strijelci osvojili su više od 300 medalja na europskim i svjetskim natjecanjima, čime je streljaštvo među najtrofejnijim sportovima u Hrvatskoj.

Kao najsjajnije rezultate izdvojili su brončanu medalju Snježane Pejčić na Olimpijskim igrama 2008. u Pekingu - kao prvu olimpijsku medalju za ovaj sport i prvu žensku olimpijsku medalju za samostalnu Hrvatsku – te zlatne medalje Giovannija Cernogoraza na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. i Josipa Glasnovića 2016. godine u Rio de Janeiru.

I nastupe hrvatskih strijelaca na međunarodnim natjecanjima u prošloj godini ocijenili su izuzetno uspješnim. U tom smislu, istaknuli su zlatne medalje strijelaca u letećim metama Giovannija Cernogoraza, Antona Glasnovića i Francesca Ravalica na Europskim igrama u Krakowu te srebrne medalje strijelaca puškom Petra Gorše, Mirana Maričića i Josipa Sikavice na istom natjecanju.  Nadalje, na Svjetskom prvenstvu u Bakuu puškari su osvojili brončanu medalju u ekipnoj konkurenciji, dok je Giovanni Cernogoraz ostvario jedan od najvećih uspjeha svoje karijere postavši svjetski prvak, a mjesec dana poslije i europski prvak što mu je donijelo titulu najboljeg sportaša Hrvatske u 2023. godini, rečeno je na sastanku.

 Usprkos činjenici da je streljaštvo  izrazito trofejan sport, predstavnici Saveza su ukazali kako u Hrvatskoj nemaju zadovoljavajuću infrastrukturu za vježbanje. Na primjer, u Hrvatskoj nema ni jedna streljana zatvorenog tipa na kojoj bi mogli vježbati po svim vremenskim uvjetima. No, mi ćemo i dalje raditi na poboljšanju uvjeta za rad kako bi hrvatsko streljaštvo i u budućnosti imali dobre rezultate, poručili su iz Saveza.

 

Na sastanku u Uredu predsjednika Republike, osim predstavnika Hrvatskog streljačkog saveza, bili su strijelci Giovanni Cernogoraz, Anton Glasnović, Francesco Ravalico, Petar Gorša, Miran Maričić i Josip Sikavica te njihovi treneri Siniša Vitez, Damir Bošnjak i Valter Cernogoraz.

 

Uz predsjednika Milanovića bio je povjerenik Predsjednika Republike za sport Željko Jovanović.

 

GLASNOGOVORNIK

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.