Predstavnici Hrvatskog društva za preventivnu pedijatriju informirali predsjednika Milanovića o manjku liječnika specijalista pedijatrije u Hrvatskoj

Predstavnici Hrvatskog društva za preventivnu pedijatriju informirali predsjednika Milanovića o manjku liječnika specijalista pedijatrije u Hrvatskoj

Predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarao je danas s predstavnicima Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju koji su ga informirali o položaju i važnosti pedijatrije u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, ali i o problemima liječnika specijalista pedijatrije.  Prema njihovim riječima, u Hrvatskoj je sve manje liječnika specijalista pedijatrije – danas ih je 237 – zbog toga što nije bilo kontinuiteta u raspisivanju specijalizacije. Kako bi se riješio taj problem, upozorili su kako je nužno osigurati kontinuitet u raspisivanju specijalizacija, ali i poticati realizaciju specijalizacija. Zbog takve situacije, jedna ordinacija danas u Hrvatskoj prosječno skrbi za 1200 djece, dok je europski prosjek 800 djece po ordinaciji.

 Iako su lani o tom problemu raspravljali i na saborskom Odboru za zdravstvo, kažu kako se gotovo ništa nije promijenilo na bolje. Roditelji su svjesni važnosti pedijatrije i brige koju pokazujemo prema djeci, ali i društvo i institucije bi morale shvatiti važnost pedijatrije u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, poručili su članovi Društva na sastanku s predsjednikom Milanovićem kojemu su zahvalili što je prepoznao njihov doprinos zdravlju djece i bio pokrovitelj 3. kongresa Društva održanog u listopadu prošle godine. 

 Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju osnovano je prije 27 godina zbog potrebe da struka osigura djeci smjernice za pravilan rast i razvoj, zdravu prehranu, pravovremenu imunizaciju, adekvatne higijenske uvjete za stanovanje i kvalitetno obrazovanje. Do sada su održali 40 simpozija preventivne i socijalne pedijatrije i 3. kongresa dječjeg zdravlja ističući da nema kvalitetne zdravstvene zaštite bez napredovanja u struci, da nema odgovarajuće brige o djeci bez nastojanja sprječavanja bolesti, bez empatije za položaj djece u obitelji i društvu u cjelini, bez stvaranja i otvaranja najboljih mogućnosti za rast i razvoj djeteta.

 U izaslanstvu Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju bili su liječnici specijalisti pedijatrije iz različitih dijelova Hrvatske: predsjednica  Društva Mirjana Kolarek Karakaš, dopredsjednice Branka Pirija i Dolores Gal Sviderek, prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, članica Koordinacijskog odbora Društva „Naša djeca“ Hrvatske prim. mr. sc. Giovana Armano, članice Povjerenstva za promicanje dojenja pri Ministarstvu zdravstva Marija Čatipović i Đurđa Španović te članice i članovi Društva Dino Kramer, Lidija Ptujec i Đeni Momić.

 Uz Predsjednika Republike bila je savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.