Predstavljen nacrt Strategije biogospodarstva do 2035.

Predstavljen nacrt Strategije biogospodarstva do 2035.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković s državnim tajnicima Tugomirom Majdakom, Mladenom Pavićem i ravnateljicom Uprave za poljoprivrednu politiku, EU i međunarodnu suradnju Anitom Sever-Koren sudjelovala je na predstavljanju nacrta Strategije biogospodarstva do 2035. u ponedjeljak 11. rujna 2023. godine u hotelu International u Zagrebu.

Biogospodarstvo je Nacionalnom razvojnom strategijom Republike Hrvatske do 2030. izdvojeno kao gospodarski model s velikim potencijalom, osobito u ruralnim područjima. Uz Ministarstvo poljoprivrede kao koordinatora izrade, veliki doprinos u izradi nacrta Strategije biogospodarstva do 2035. dali su i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Ministarstvo znanosti i obrazovanja kao nositelji.

„Biogospodarstvo u Hrvatskoj sudjeluje s devet posto u bruto dodanoj vrijednosti (BDV), odnosno, u 2020. biogospodarstvo je ostvarilo dodanu vrijednost 3,7 milijarde eura. Tome najviše pridonose oni koji obrađuju, unaprjeđuju, čuvaju ili koriste kopnene ili morske bioresurse, zatim oni koji takve resurse koriste da bi prerađivali i proizvodili hranu“kazala je ministrica Vučković spomenuvši i ciljeve, a to su koordinacija politika, međusektorska suradnja, unaprjeđenje okvira za provođenje strategije biogospodarstva, postavljanje tržišnih uvjeta i razvoj veće dodane vrijednosti za koju Hrvatska ima potencijala.

Ministarstvo poljoprivrede najviše je posvećeno sektoru poljoprivrede i svemu onome što se uz taj sektor povezuje. Međutim, politika i promišljanja izlaze izvan okvira same poljoprivredne proizvodnje te zahvaćaju problematiku cjelokupnog ruralnog prostora, uključujući mogućnosti za otvaranje novih radnih mjesta i unaprjeđenje životnih uvjeta.

„U našem Strateškom planu za provedbu zajedničke poljoprivredne politike imamo previđene potpore za ulaganja u obnovljive izvore energije te za diverzifikaciju djelatnosti u ruralnim područjima. U Programu za ribarstvo i akvakulturu predvidjeli smo izgradnju i opremanje objekta za preradu nusproizvoda iz otpada iz ribolova i akvakulture“rekla je ministrica, zahvalivši se kolegama iz Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, Ministarstva znanosti i obrazovanja, predstavnicima interesnih organizacija proizvođača, znanstvenih institucija i fakulteta, udruga i nevladinih organizacija, lokalne i regionalne zajednice na odličnoj suradnji i važnom doprinosu u izradi nacrta Strategije.

Nacrt Strategije biogospodarstva do 2035. predstavila je ravnateljica Uprave za poljoprivrednu politiku, EU i međunarodnu suradnju Anita Sever-Koren. „Biogospodarstvo će se do 2035. godine ubrzano razvijati kao dinamična i diverzificirana djelatnost, koja daje značajan doprinos ukupnim gospodarskim aktivnostima u Hrvatskoj i njihovoj održivosti što je, uz smanjenje ovisnosti Hrvatske o sirovinama iz neobnovljivih izvora, posebno važno za ruralna područja“rekla je Sever-Koren, istaknuvši kako ono što bismo željeli kroz ovu strategiju jest otvoriti mogućnosti za razvoj drugih proizvoda u biogospodarstvu, farmaceutskoj i kemijskoj industriji, jaču proizvodnju energije iz obnovljivih izvora što je sve predviđeno nacrtom.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.