Održana još jedna u nizu radionica na temu afričke svinjske kuge

Održana još jedna u nizu radionica na temu afričke svinjske kuge

Još jedna u nizu radionica na temu afričke svinjske kuge održana je u utorak 29. kolovoza u Vinkovcima. Na radionici su sudjelovale ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede i predsjednica Nacionalnog kriznog stožera za kontrolu i suzbijanje afričke svinjske kuge Tatjana Karačić, načelnica sektora za zdravlje i dobrobit životinja Uprave za veterinarstvo Ljupka Maltar sa suradnicima i župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić.

 Radionica je bila namijenjena prvenstveno uzgajivačima svinja, klaoničarima, prerađivačima mesa i svima onima koji su pogođeni mjerama suzbijanja i kontrole afričke svinjske kuge.

 Teme radionice bile su afrička svinjska kuga i biosigurnost, uvjeti u objektima za klanje svinja, rasijecanje i preradu mesa svinja  te uvjeti za promet i označavanje mesa/proizvoda od mesa svinja nakon pojave afričke svinjske kuge kao i potpore uzgajivačima svinja s objekata u zonama ograničenja.

 „Ministarstvo poljoprivrede poduzima intenzivne mjere vezane za samo suzbijanje bolesti kod potvrđenih slučajeva na gospodarstvima, ali isto tako i proaktivne mjere, popis gospodarstava, životinja i klanja životinja; sve ono što je preduvjet za zaustavljanje i usporavanje virusa“, kazala je ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede i predsjednica Nacionalnog stožera za suzbijanje afričke svinjske kuge Tatjana Karačić, navodeći kako je popis gospodarstava u završnoj fazi, kao i rekategorizacija gospodarstava koja nisu u višoj kategoriji 3 ili 4, dok će svinje na gospodarstvima koja ne udovoljavaju biosigurnosnim mjerama biti uklonjene.

 Također je dodala kako je do sada usmrćeno oko 12 tisuća svinja, te da službe na svaku prijavu sumnje promptno izlaze na teren i odmah djeluju. Sva gospodarstva na kojima je potvrđena bolest ili postoji klinička slika ili epidemiološka povezanost s bolesnim gospodarstvom preventivno se usmrćuje kako bi se zaustavilo širenje virusa.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.