Subota je dan žalosti za žrtvama pucnjave na Karlovom sveučilištu u Pragu

Subota je dan žalosti za žrtvama pucnjave na Karlovom sveučilištu u Pragu
U Češkoj će subota biti dan žalosti za žrtvama napada na Karlovom sveučilištu u Pragu u kojem je 24-godišnji student ubio najmanje 14 ljudi, a ranio još 25, od kojih 10 teško. Počinitelj je također mrtav. Među poginulima nema stranaca, javljaju svjetske agencije.

Policija je u petak objavila da se napadač ustrijelio na krovu zgrade kada je vidio da se oko njega formira policijski kordon. Istovremeno, šef policije Martin Vondrašek odbacio je kritike da je policija prekasno djelovala.“Morate shvatiti da je to bila hitna situacija. Mnogi su promatrali što se događa. Policija je pazila da ne prouzrokuje veću štetu ako prebrzo upotrijebi oružje i pritom netko bude ozlijeđen ili ubijen", rekao je. Istaknuo je i kako je od prvog poziva i ulaska policije u zgradu prošlo samo četiri minute.

Pretpostavlja se da je napadač prvo ubio oca u gradiću Hostoun, a zatim se uputio u pucnjavu u Prag. Policija ga povezuje i s dvostrukim ubojstvom prošlog petka u šumi Klanovice, kada su iz vatrenog oružja ubijeni 32-godišnjak i njegova dvomjesečna kćer, javlja BBC. Prema riječima predstavnika praške službe spašavanja, još uvijek čekaju balističke dokaze za potvrdu.  Češki predsjednik Petr Pavel izrazio je "duboku tugu i nemoćni bijes zbog potpuno besmislenog gubitka ljudskih života". Češki premijer Petr Fiala proglasio je dan žalosti. “Teško je pronaći riječi kojima bi se s jedne strane izrazila osuda, a s druge strane bol i tuga koju cijelo češko društvo osjeća ovih predbožićnih dana”, rekao je .

Češki ministar unutarnjih poslova Vit Rakušan objavio je da među žrtvama pucnjave u četvrtak na Karlovom sveučilištu u Pragu nema stranaca. Identificirali su svih 14 žrtava napada. Među njima nema stranaca, ali je u napadu ubijena Lenka Hlavkova, pročelnica Odsjeka za muzikologiju na Filozofskom fakultetu . Odjel je potvrdio njezinu smrt u objavi na Facebooku.

Ujedno, Rakušan je pozvao medije na oprez u izvješćivanju jer, kako je rekao, senzacionalizacija slučaja i pojedinačnih detalja te dezinformacije pogađaju obitelji žrtava. Također je upozorio da bi senzacionalizam mogao potaknuti nove napade i pozvao novinare da napadaču ne daju nikakav publicitet. “Ovo je stvarnost, a ne detektivska serija ”, naglasio je.

Policija je rekla da je napadač bio 24-godišnji student bez prethodnog kaznenog dosjea. Kod njega su pronašli dosta oružja i streljiva, objasnio je Vondrašek.Prema češkom ministru unutarnjih poslova Vitu Rakušanu, napadač je legalno posjedovao oružje. Istodobno, ministar je najavio da će zbog napada preventivno biti pooštrene sigurnosne mjere u zemlji, uključujući pojačanu prisutnost naoružanih policajaca na određenim lokacijama.

Kažu i da je počinitelj bio inspiriran sličnim napadima u inozemstvu.
Počeli su ga tražiti i prije pucnjave jer mu je otac pronađen mrtav u gradiću Hostoun u blizini Praga. Policija je dobila informaciju da je osumnjičeni na putu za glavni grad, gdje se planirao ubiti. Evakuirali su drugu zgradu sveučilišta, gdje je trebao prisustvovati predavanju, no tek nešto kasnije već su pozvani u glavnu zgradu sveučilišta zbog pucnjave, prenosi BBC. Prema navodima policije, 24-godišnjak je ubio sve žrtve unutar zgrade. Među njima su neki njegovi kolege studenti. Od 25 ranjenih, deset ih je zadobilo teže ozljede. Kako prenosi češka javna televizija ČT, njihovo stanje je stabilno. Neki su navodno zadobili prostrijelne rane u glavu, prsa i udove.

 FOTO: REUTERS

 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.