Zapad pokrenuo s Kijevom pitanje mogućih mirovnih pregovora

UKRAJINSKI TENK

Ruske snage nastavljaju pritiskati ukrajinsku obranu kod Avdiivke u Doneckoj oblasti. U gradu se svakodnevno bilježe deseci raketnih udara, a policija nastoji evakuirati stare i nemoćne. U posjet Kijevu stigla je i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Ukrajinski vojni vrh upozorava da je rat ušao u pat-poziciju, a na sukob se u svom govoru osvrnuo i ruski predsjednik Vladimir Putin. Poručuje da je ruska aneksija Krima 2014. bila potaknuta politikom Kijeva.

 

Von der Leyen hvali napredak Ukrajine uoči objave izvješća o napretku

14:36

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pohvalila je u Kijevu napredak Ukrajine na njezinu putu prema otvaranju pristupnih pregovora s Europskom unijom i ponovila potporu toj zemlji u otporu ruskoj agresiji dokle god bude trebalo.

Moram reći da se napravili izvrstan napredak. Želim reći koliko smo impresionirani reformama koje ste proveli usred rata, izjavila je von der Leyen na konferenciji za novinare u Kijevu nakon razgovora s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Ovaj posjet dolazi u povijesnom trenutku kada očekujemo političku odluku o početku pregovara za članstvo naše zemlje u EU-u, rekao je Zelenski.

Izrazivši uvjerenost da će Ukrajina dobiti zeleno svjetlo, Zelenski je rekao da će ta odluka biti od ključne važnosti ne samo za njegovu zemlju nego i za cijelu Europu.

- Kada započnemo pregovore o članstvu u Europi više neće biti sivih geopolitičkih zona, rekao je Zelenski.

Zelenski je rekao kako ne očekuje da se njegovoj zemlji gleda kroz prste kada je riječ o ispunjavanju kriterija koje je Komisija postavila da bi dobila preporuku za početak pregovora.

To se odnosi na vladavinu prava, zaštitu ljudskih prava i nacionalnih manjina, transparentnost u radu državnih instititucija, borbu protiv korupcije.

Von der Leyen je najavila da će Komisija uskoro predložiti državama članicama EU-a 12. paket sankcija protiv Rusije.

- Mi ćemo i dalje tjerati Rusiju da plaća za svoj agresivni rat, a naše postojeće sankcije duboku su pogodile rusko gospodarstvo, rekla je.

Prijedlog novog paketa sankcija sadržavat će nova imena sankcioniranih, onih koji su odgovorni za vojnu invaziju i okupaciju dijelova Ukrajine, onih koji uključeni u otmice djece i onih koji sudjeluju u širenju lažnih vijesti i propagande.

Nove sankcije će također uključivati nove zabrane za uvoz i izvoz te mjere protiv onih koji omogućavaju zaobilaženje sankcija.

Također je najavila i prijedlog o korištenju profita koje donosi zamrznuta ruska imovina za obnovu Ukrajine.

Predsjednica Komisije se nakon razgovora s predsjednikom Zelenskim obratila i zastupnicima ukrajinskog parlamenta. U svom obraćanju ponovila je da će EU podržavati Ukrajinu kolikogod bude trebalo.

Rekla je da je Europa predugo vjerovala da je moguće trgovati s Rusijom i integrirati je u europski sigurnosni poredak.

Ali, to nije išlo i neće biti moguće sve dok se Rusija vodi varljivim snovima o carstvu. To je ključna lekcija koju ste nas vi, narod Ukrajine, naučili tijekom rata, rekla je von der Leyen.

 

Zapadni dužnosnici pokrenuli s Kijevom pitanje mogućih mirovnih pregovora s Moskvom

12:40

Američki i europski dužnosnici razgovarali su s ukrajinskom vladom o tome što bi mogući mirovni pregovori s Rusijom mogli uključiti da se okonča rat, citirao je NBC neidentificiranog visokog američkog dužnosnika i jednog bivšeg američkog dužnosnika.

U ratu u Ukrajini, koji sada traje 21 mjesec, ubijeno je ili ranjeno stotine tisuća ljudi, a dijelovi zemlje su razoreni. Rat je izazvao najdublju krizu u odnosima Moskve sa Zapadom od Kubanske raketne krize 1962. godine.

NBC je rekao da su razgovori uključivali vrlo široke nacrte onoga od čega bi Ukrajina možda morala odustati da postigne dogovor s Rusijom.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti razgovore o kojima je izvijestila američka televizijska mreža.

Razgovori s Ukrajinom dolaze u jeku zabrinutosti američkih i europskih dužnosnika da je rat dosegao mrtvu točku te također zbog sposobnosti Zapada da nastavi pružati pomoć Ukrajini, citira NBC riječi dužnosnika.

Rusija trenutno kontrolira oko 17,5 posto međunarodno priznatog teritorija Ukrajine.

Moskva kaže da je morala pokrenuti ono što naziva "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini kao odgovor na ono što vidi kao neprijateljski i agresivni Zapad za koji kaže da koristi Kijev za potkopavanje Rusije.

Kijev i njegovi zapadni saveznici kažu da je to besmislica i da su akcije Moskve otimanje zemlje u imperijalnom stilu.

Kremlj kaže da će postići sve svoje ciljeve u Ukrajini.

Kijev kaže da želi vratiti kontrolu nad svim teritorijem koji je Rusija otela, uključujući i Krim koji je pripojen 2014., te da neće stati dok i zadnji vojnik ne bude izbačen s njihova teritorija.

 

Rat u Ukrajini ušao u pat-poziciju

11:54

Ukrajinski vojni vrh upozorava da je rat ušao u pat-poziciju, a na sukob se u svom govoru osvrnuo i ruski predsjednik Vladimir Putin. Poručuje da je ruska aneksija Krima 2014. bila potaknuta politikom Kijeva.

- Da s bratskom Ukrajinom imamo razvijene odnose na moderan, prijateljski način, nikomu ne bi palo na pamet poduzeti radnje vezane uz Krim. Da je ondje sve u redu, da se normalno postupa s ruskim narodom, da se nikad nisu dogodili državni udari - komu bi u Rusiji palo na pamet tako postupiti prema Krimu? Stavili su nas pred gotov čin. To isto zatim se dogodilo s Donbasom i Novorusijom, rekao je ruski predsjednik.

 

Von der Leyen u Kijevu želi potvrditi Ukrajini da je EU i dalje uz nju

09:55

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen doputovala je u Kijev u svoj šesti posjet Ukrajini od početka rata, u trenutku kada se pozornost svjetske javnosti sve više okreće prema Bliskom istoku.

Dolazim s čvrstim uvjerenjem da donosim ohrabrenje i kako bi ponovno potvrdila da čvrsto stojimo na ukrajinskoj strani, izjavila je von der Leyen na putu prema Kijevu.

Zajedno s njom i dopisnik njemačke agencije dpa, koji je izvještava za skupinu novinskih agencija koje sudjeluju u projektu European Newsroom, čiji je dio i Hina.

Von der Leyen će tijekom boravka u Kijevu sastati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, premijerom Denisom Šmihalom te se obratiti zastupnicima ukrajinskog parlamenta.

Predsjednica Komisije je rekla da će razgovarati o pitanjima proširenja EU-a, o financijskoj i vojnoj pomoći Ukrajini te o pripremama za 12. paket sankcija protiv Rusije.

Njezin posjet dolazi nekoliko dana prije objave izvješća o napretku zemalja kandidata za članstvo u EU-u, koje će Komisija objaviti u srijedu.

Očekuje se da će Komisija preporučiti šefovima država ili vlada EU-a otvaranje pristupnih pregovora s Ukrajinom.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/von-der-leyen-u-kijevu-zeli-potvrditi-ukrajini-da-je-eu-i-dalje-uz-nju-11127575

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.