"Najžešći događaji su iza nas. Noću su udari vjetra na Kredarici dosezali 185 kilometara na sat, na Kaninu 144, na Krvavcu 120, uz more 70 kilometara. Bio je to buran proces. Na Voglu 232 litre po četvornom metru palo je u 24 sata metar, u Bovcu 222, a drugdje na širem području Alpa većinom od 100 do 200 milimetara. Sada se stanje smiruje", rekao je za Radio Slovenije dežurni meteorolog Brane Gregorčič . Danju će povremeno padati kiša, a novi vremenski poremećaj dogodit će se u noći na nedjelju.  Rijeke u Zgornjem Posočju, u slivu Save Bohinjke , Sava u gornjem toku i Rijeka u okolici Ilirske Bistrice već poplavljuju. Rijeke su u Posočju uglavnom već dostigle maksimalne protoke, no drugdje su još u porastu, napisali su Ars vode na X mreži.

Protok Drave na granici s Austrijom u 5 sati ujutro iznosio je oko 1300 kubnih metara u sekundi i raste. Protok ujutro može doseći i 1800 kubika u sekundi, a povećat će se i dotoci Drave u Sloveniji. Očekuju se velike poplave. Visokovodni val na Savi kreće se prema srednjem toku, gdje će Sava plaviti i vjerojatno sredinom dana dostići najveći protok. Sava će u Šentjakobu doseći protok od oko 1300 kubika u sekundi. Izlit će se i druge rijeke u nekoliko dijelova zemlje.

Zapovjednik Civilne zaštite Srečko Šestan također je u razgovoru za Prvi rekao da noć nije bila tako loša kako se očekivalo. "Problema naravno ima, ali ne velikih, pogotovo u porječju Save Bohinjske i Soče koje su poplavile cestu kod Mosta na Soči. Poplavljeni su i Piran i Izola, što je bilo i očekivano. Bilo je oko 140 incidenata, srećom. ništa ozbiljno, ali ipak je bila šarena noć." Prema Šestanovim riječima, Drava je na udaru jer Austrijanci puštaju vodu, na granici trenutno ima protok od 1700-1800 kubika, što znači izlijevanje, ali ne i ugrožavanje kuća. I Sava će imati velike protoke, oko 1300 kubika u sekundi u Sneberju, ali toliki protok ne bi trebao predstavljati problem. U Litiji se može očekivati ​​oko 1500 kubika u sekundi, što znači izlijevanje na poljoprivredna zemljišta.

Zbog uhićenja u noćnim satima aktivirane su 62 vatrogasne postrojbe, javlja Centar za obavješćivanje, a prijavljeno je 117 incidenata na području regionalnih središta Celja, Kopra, Kranja, Ljubljane, Maribora, Nove Gorice, Postojne, Ptuja i Slovenj Gradeca. .

Noć na sjevernom Primorskom prošla je mirnije od očekivanog cesta Plave - Prilesje pri Plavama Foto: MMC RTV SLO/Matic Ninin

Kako je priopćio regionalni stožer civilne zaštite za sjevernu Primorsku, noć je tamo protekla mirnije od očekivanog. Nekoliko minuta nakon ponoći područjem je brzo prešla izrazita olujna linija praćena jakom kišom i vjetrom. Prema riječima Sama Kosmača , zapovjednika Regionalnog stožera civilne zaštite za sjevernu Primorsku, nisu izazvali veće probleme. "Vatrogasci su obavili manje intervencije, jak vjetar otkrio je krov na kući u Lokovcu u kojoj živi obitelj s petero djece. Za sada vatrogasci nisu bili u mogućnosti pokriti krovište ceradom", rekao je Kosmač. Radio Slovenija . Zato su od regionalnog stožera CZ-a za sjevernu Primorsku zatražili pomoć u specijalnom vozilu Unimog, kako bi mogli intervenirati čim svane ili vjetar barem malo utihne.

Zbog vode na cesti i nanosa blokiran je promet na cesti Tolmin-Kobarid kod Kamna, između Žage i Bovca kod pansiona Žvikar te između Bovca i Trente kod Soče. Tamo je u vodi zapelo i vozilo. Intervenirali su vatrogasci iz Bovše, priopćio je regionalni stožer civilne zaštite za Sjevernu Primorsku.Zbog plavljenja objekata vatrogasci su intervenirali i u Kanalu gdje su ispumpali vodu i dopremili protupoplavne vreće tamošnjoj Osnovnoj školi. I u Selu u općini Ajdovščina voda je zaprijetila stambenom objektu.

Svoje domove u Baškoj grapi preventivno je napustilo 28 osoba

U Piranu i Izoli noću se oglasila sirena upozorenja. Za večernje plime more je prešlo rub obalne crte, zbog čega je sirena za uzbunu u Piranu uključena u 23:17 sati, au 00:07 sati iu Izoli. Dijelovi piranske punte bili su pod vodom, a u Izoli je voda došla do Prešernova nasipa, no nije se izlila, rekao je pročelnik tamošnje civilne zaštite Zdenko Deželak.

Dodao je, međutim, da su zbog obilnih kiša - u slovenskoj Istri je palo više od 28 litara vode po četvornom metru - poplavili oborinski odvodi. Na Manziolijevom trgu, u Ljubljanskoj ulici i obližnjim dijelovima centra grada bilo je vode do 20 centimetara. Najgore je bilo između 1 i 2 sata. Postrojbe civilne zaštite bile su na terenu do 3 sata.

Koperski vatrogasci tijekom noći intervenirali su pet puta. Pomagala je u crpljenju vode u Izoli. Vatrogasci su bili u pripravnosti i u Vanganelskoj dolini odnosno u Šalari, gdje postoji opasnost da Badaševica pređe korito. Voda se crpila i u Izletniškoj ulici u Žusterni, gdje se prije nekoliko tjedana pokrenulo klizište.

Iz lučke kapetanije kažu da je vjetar tijekom noći oslabio pa je luka ponovno otvorena od 2 sata. Budući da će utjecaj niskog tlaka zraka i južnog vjetra biti značajan, razina mora do sredine dana bit će visoka. More će u ovo doba biti jako valovito, a sredinom prijepodneva zapuhat će jak jugozapadnjak.Arso je jučer za sjeverozapadno područje izdao crveno upozorenje, a za ostala narančasto. Ujutro je za cijelu Sloveniju na snazi ​​narančasto upozorenje zbog jakog vjetra.

Sava kod Kranja. Foto: MMC RTV SLO/Andrej Lampić