Izrael tvrdi da je ubio vođu Hamasa koji je izveo napad 7. listopada

RAZARANJE U GAUI

Izrael tvrdi da je ubio vođu Hamasa koji je izveo napad 7. listopada

13:38

Izraelska vojska ubila je vođu islamističkog pokreta Hamasa Alija Kadija, koji je predvodio krvavi napad na Izrael, rekao je u subotu vojni glasnogovornik.

- Zapovjednik specijalne elitne Hamasove postrojbe Nuhb, koja je prošli vikend predvodila napad na izraelske gradove blizu pojasa Gaze ubijen je u zračnom napadu, rekao je glasnogovornik u priopćenju za javnost. Dodao je da se informacija o smrti Alija Kadija u Gazi temelji na informacijama koje su prikupile vojska i unutarnja sigurnosna služba (Shin Beth).

Alija Kadija oslobodile su izraelske vlasti u sklopu razmjene zatočenika nakon oslobađanja francusko-izraelskog vojnika Gilada Shalita, kojega je 25. lipnja 2006. oteo Hamas te ga pustio 18. listopada 2011., nakon pet i pol godine zarobljeništva u pojasu Gaze.

Jordan: Protjerivanje Palestinaca vodi do šireg regionalnog sukoba

13:27

Ministar vanjskih poslova Jordana Ajman Safadi rekao je i da su izraelska blokada humanitarne pomoći za Gazu i primoravanje njezinih stanovnika da napuste domove očigledno kršenje međunarodnog prava. Dodao je kako vojna kampanja protiv Hamasa ubija nevine civile te da će dovesti do očaja i uništenja koje neće donijeti više sigurnosti Izraelu.

- Rat ubija i raseljava nedužne Palestince. Time se neće postići sigurnost i mir. Izraelski napori da preseli cijelu populaciju je crvena linija kojoj će se Arapi suprotstaviti. To će dovesti regiju u pakao rata, moramo stati na kraj tom ludilu, rekao je Safadi nakon susreta s kanadskom kolegicom.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/gaza-pod-brutalnim-napadima-istjece-ultimatum-za-evakuaciju-11091678

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.