Izraelska vojska nastavlja s napadima na Gazu, gdje su noću gađani tuneli Hamasa

Izraelska vojska nastavlja s napadima na Gazu, gdje su noću gađani tuneli Hamasa

Najtraženiji Palestinac na izraelskoj listi Mohamed Deif, koji je već preživio nekoliko pokušaja atentata i rijetko se pojavljuje u javnosti, smatra se odgovornim za neočekivani napad Hamasa na jugu Izraela.

U subotu, u jeku napada palestinskog pokreta Hamas iz Gaze na južni Izrael, pojavila se audio snimka na kojoj muškarac najavljuje operaciju "Potop Al Aksa", koja je započela serijom raketnih napada, a nastavila se upadom palestinskih napadača u Izrael. teritorija.

Upravo je džamija Al-Aqsa, odnosno izraelski napad na treće najsvetije mjesto u islamu 2021. godine, potaknula Deifa da planira napad velikih razmjera na Izrael, prenosi Reuters pozivajući se na izvor blizak Hamasu u Gazi.

Prema podacima palestinskih zdravstvenih vlasti, u izraelskim napadima na Gazu od subote je ubijeno 1200 ljudi, koliko ih je ubijeno u neočekivanom subotnjem napadu pripadnika Hamasa na jugu Izraela. Očekuje se porast broja žrtava s obje strane.

Izraelska vojska je rekla da je posljednji niz napada bio usmjeren na uništavanje tunela koje je izgradio Hamas u Pojasu Gaze za prijenos zaliha, provođenje operacija protiv Izraela i skrivanje njegovih članova.

"Razmišljajte o pojasu Gaze kao o jednom sloju za civile i jednom sloju za Hamas", rekao je glasnogovornik izraelske vojske Jonathan Conricus , objašnjavajući da prostranost i važnost tunela skriva gusto naseljene četvrti Gaze.

Prema Conricusu, velik dio Hamasove infrastrukture skriven je od pogleda. Trenutno su mete izraelskih napada zapovjednici i čelnici Hamasa svih rangova, dodao je. "Što god je i pripada Hamasu, mi ćemo napasti", ustvrdio je.

Posljedice jednog od izraelskih napada u Gazi. Foto: Reuters

Na meti napada bili su i zapovjedni centri Hamasa i elitne formacije Nukhbe koje su izvršile upad na izraelski teritorij.

Jedinice Nukhba sastoje se od pripadnika Hamasa koje su posebno odabrali važni zapovjednici i koji su obučeni za izvođenje terorističkih napada i infiltracije na izraelski teritorij kroz mrežu tunela.

Izraelska vojska objavila je da još uvijek traje operacija osiguranja sigurnosne ograde oko Gaze koju su pripadnici Hamasa u subotu probili i potom upali na izraelski teritorij. Vojska je upozorila da će pucati u svakoga tko priđe ogradi.

Prema vojsci, pripadnici Hamasa i dalje pokušavaju izvršiti invaziju na izraelski teritorij morskim putem, ali dosad su ti pokušaji bili neuspješni.

Međutim, vojska je upozorila da još nije donesena odluka o kopnenoj ofenzivi na Gazu, iako su pripreme za nju u tijeku.

FOTO: Mohamed Deif, 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.