Talačka kriza u Rusiji, ima i mrtvih, Ukrajinci odbacuju umiješanost

VOJNICI

Dok ruske snage stežu obruč oko Bahmuta u jednoj od najkrvavijih bitki rata na istoku Europe, ukrajinske snage upale su na ruski teritorij. Ruski mediji javljaju da je skupina od 50 ukrajinskih vojnika ušla u regiju Brijansk i upala u sela Sušani i Ljubečani. Navode da ima mrtvih i da je dio stanovnika zarobljen, da se čuju pucnjava i eksplozije. S druge strane Ukrajine je objavila da su Rusi u posljednja 24 sata izveli 14 raketnih napada na civilna područja. Noćas je u napadu na stambenu zgradu u Zaporižji poginulo troje civila.

 

Moskva kaže da je suspendirala nuklearni pakt jer ga je SAD koristio za pomoć Kijevu

12:17

Visoki ruski dužnosnik rekao je u četvrtak da je Moskva bila prisiljena suspendirati sudjelovanje u sporazumu Novi START o kontroli nuklearnog naoružanja jer ga je Washington koristio kako bi pomogao Ukrajini u napadima na mjesta od strateške važnosti za Rusiju.

Govoreći na Konferenciji UN-a o razoružanju u Ženevi, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov rekao je da su Sjedinjene Američke Države i njihovi zapadni saveznici htjeli strateški poraz Rusije u Ukrajini, optuživši ih za podgrijavanje sukoba u Ukrajini.

- Situacija se dodatno pogoršala nakon američkih pokušaja "ispitivanja" sigurnosti ruskih strateških postrojenja, koja su takvima ustanovljena po Novom START-u, pomaganjem kijevskom režimu u provođenju oružanih napada protiv njih, istaknuo je Rjabkov.

- U tim okolnostima bili smo prisiljeni najaviti suspenziju ugovora, dodao je.

 

Lavrov i Blinken o inicijativi za izvoz žita

12:08

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužio je u četvrtak zapad da "bestidno pokapa" inicijativu za izvoz žita preko Crnog mora, a američki državni tajnik Antony Blinken pozvao je Rusiju da obnovi taj sporazum, koji istječe ovaj mjesec.

Rusija opetovano kritizira pristup zapada tom sporazumu, dogovorenom u srpnju prošle godine uz posredovanje Turske i UN-a, tvrdeći da zemlje koje su uvele sankcije Moskvi ne čine dovoljno kako bi ublažile restrikcije na ruski izvoz, osobito gnojiva.

- Zapad bestidno pokapa dobro poznatu humanitarnu inicijativu glavnog tajnika UN-a, rekao je Lavrov na sastanku ministara vanjskih poslova skupine G20 u New Delhiju, govoreći o inicijativi za izvoz žita, prenijela je agencije RIA-Novosti.

Aktualna faza sporazuma traje do 18. ožujka. Bit će produljen ako nijedna strana ne uloži formalni prigovor.

Rusija je i uoči isteka roka u studenom pojačala kritike sporazuma ne bi li dobila više ustupaka od zapada, ali je naposljetku dopustila da ga se produlji na još 120 dana.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova reklo je u srijedu da neće pristati na drugo produljenje sporazuma ako interesi ruskih poljoprivrednika ne budu uzeti u obzir.

Američki državni tajnik Blinken zatražio je u četvrtak na sastanku G20 od Rusije da obnovi sporazum.

- Od najveće je važnosti da se G20 izrazi u prilog produljenja i proširenja Inicijative za žito kako bi se povećala prehrambena sigurnost najranjivijih, rekao je u New Delhiju Blinken, prenosi AFP.

- Rusija je namjerno i sustavno usporila ritam inspekcija, stvorivši zastoj brodova koji bi sada mogli isporučivati hranu svijetu, dodao je.

Sporazum je omogućio izvoz oko 20 milijuna tona ukrajinskog žita.

 

Talačka kriza u Rusiji, ima i ubijenih?

10:59

U ruskoj regiji Brijansk u tijeku je talačka kriza, pišu ruske RIA Novosti

Guverner regije Leksandr Bogomaz izjavio je da su ukrajinski diverzanti infiltrirali u selo, pucali na automobil i usmrtili jednog mještanina te ranili dijete.

Najmanje šest ljudi su zatočeni kao taoci u selu Ljubečani, navodi Sky News

FSB i ruske snage u akciji su kako bi eliminirale ukrajinske militante, prenosi ruska novinska agencija Tass.

- Poduzimamo korake u regiji Brjansk kako bi eliminirali naoružane ukrajinske nacionaliste koji su prešli granicu, rekli su iz odnosa s javnošću FSB-a.

Nekoliko desetaka ukrajinskih sabotera infiltriralo se tijekom četvrtka u tu regiji, navode. 

U selu Sušani, u regiji Klimovski, stambena zgrada gori, a nakon što ju je napao ukrajinski dron, navodi RIA. 

 

- Govorimo o napadu terorista. Poduzimamo mjere kako bi ih uništili. Što se tiče svjetske zajednice, obraćamo pozornost i obraćat čemo pozornost da terorističke napade koji se događaju i ljude koji to rade, rekao je glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov, prenosi Tass.

Zasad nije jasno hoće li ruski predsjednik Vladimir Putin sazvati u četvrtak hitni sastanak ruskog Vijeća sigurnosti, o čemu postoje proturječna izvješća.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog rekao je da se u Brijansku radi o "namjernoj provokaciji" Rusije.

Regionalne vlasti su 3. veljače produžile “žutu” razinu terorističke prijetnje koja podrazumijeva pojačan način vlada specijalnih službi, a građanima se savjetuje oprez i to da pomažu službama reda.

 

Zelenski: Zima završila, bilo je jako teško

10:10

- Ova je zima završila. Bilo je jako teško i, bez pretjerivanja, svaki Ukrajinac to je osjetio. Ipak, uspjeli smo osigurati električnu energiju i grijanje. Prijetnja energetskom sustavu i dalje postoji, ali nastavlja se rad na njegovu održavanju. Na današnjem sastanku o energetici odredili smo zadatke kako bismo završili ovu sezonu grijanja i počeli smo s pripremama za iduću. Svaki od sudionika sastanka dobio je zadatak; znamo rizike, ali pronaći ćemo odgovor, rekao je u sinoćnjem obraćanju predsjendik Ukrajine Volodimir Zelenski

 

Nizozemski ministar: Puno su veći ulozi od ukrajinskog suvereniteta

09:29

Govoreći na marginama sastanka, nizozemski ministar vanjskih poslova Wopke Hoekstra je novinarima rekao da je Rusija jedina odgovorna za rat te se i dalje mora sankcionirati, a njegova francuska kolegica Catherine Colonna je rekla da G20 mora Rusiju pozvati na odgovornost za "negativne posljedice u gotovo svakoj zemlji na planetu".

Colonna smatra da G20 mora pronaći rješenje za zaštitu najranjivijih, umjesto da ih se ostavi da trpe posljedice ruskog rata.

- Ovdje je puno veći ulog od ukrajinske suverenosti, rekao je nizozemski ministar vanjskih poslova Wopke Hoekstra na summitu G20 u Delhiju poručujući da je ovo veliki test za nizozemsku, europsku i svjetsku kredibilnost. 

 

Raketni napad na Zaporižja, dvije osobe poginule

07:46

- Dvije osobe poginule su u jutrošnjem raketnom napadu ruskih snaga na stambeni objekt u Zaporižji, rekao je Anatolij Kurtev, koji je na čelu gradskog vijeća toga grada.

Stanovnici se evakuiraju, a nastavlja se potraga za ljudima zatrpanima pod ruševinama.

Navodi, također, da je peterokatnica gotovo potpuno uništena u napadu. 

 

Bahmut pod stalnim napadima, situacija "kritična"

07:28

Ukrajinske snage u četvrtak ujutro i dalje drže položaje u razrušenom Bahmutu, a pod stalnim su napadima ruskih trupa koje žele ostvariti svoju prvu veliku pobjedu u više od pola godine, javlja Reuters.

Rusija smatra da bi zauzimanje Bahmuta otvorilo put potpunoj kontroli nad ostatkom strateške industrijske regije Donbas koja graniči s Rusijom, što je jedan od glavnih ciljeva invazije započete 24. veljače prošle godine.

Ukrajina, pak, ocjenjuje da Bahmut ima ograničenu stratešku važnost, no unatoč tome pruža žestok otpor.

Zastupnik u ukrajinskom parlamentu Serhi Rahmanin smatra da se obrana Bahmuta vjerojatno ne može nastaviti unedogled.

- Vjerujem da ćemo prije ili poslije vjerojatno morati napustiti Bahmut. Nema smisla držati ga pod svaku cijenu, izjavio je u srijedu za radio NV.

No, istaknuo je da se Bahmut trenutačno brani s nekoliko ciljeva - nanijeti što više gubitaka Rusjji te ju natjerati na upotrebu streljiva i resursa.

Bitka za Bahmut počela je prije otprilike sedam mjeseci, ali posljednjih tjedana Rusi su napredovali s tri strane, pa ukrajinskim braniteljima preostaje izlaz na zapadu.

- Postoji opasnost da se naš garnizon u Bahmutu nađe u okruženju, rekao je vojni analitičar Oleh Ždanov u objavi na YouTubeu, ocjenjujući situaciju kao "kritičnu".

Ždanov je pojasnio da ruski neprijatelj pokušava presjeći rute koje se rabe za opskrbu ukrajinskih snaga u Bahmutu.

- Ruske snage ne mogu pobijediti u uličnim bitkama u Bahmutu ili zauzeti grad direktnim napadom. Jedini način na koji ga mogu zauzeti je da ga okruže, ocijenio je Ždanov.

Ukrajinske trupe se nalaze pod "kolosalnim" pritiskom Rusa da napuste položaje na istočnoj obali rijeke Bahmutka, izjavio je Ždanov, dodajući da su ruski napadi konstantni.

- Dovoze pojačanja u kamionima i odvoze svoje ranjene u istim kamionima. Ovaj proces je konstantan, poput pokretne trake, 24 sata na dan, rekao je.

Inače, u razrušenom Bahmutu, koji je prije rata imao oko 70 tisuća stanovnika, ostale su tisuće civila.

 

Granatirano više od 40 gradova i sela

07:28

Ukrajinska vojska rekla je kasno u srijedu da Rusi pokušavaju napredovati prema Bahmutu "bez prekida", dok je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ustvrdio da njegove snage "drže svaki sektor fronte pod kontrolom".

Ruske snage, također, vrše pripreme za nove napade u regiji Zaporižja i na južnoj bojišnici u regiji Herson, ustvrdila je ukrajinska vojska, dodajući da je više od 40 gradova i sela granatirano, uključujući Herson i druge gradove na zapadnoj obali rijeke Dnjepar, koje je Rusija napustila u studenome.

Reuters nije mogao zasad provjeriti taj izvještaj. 

Zapovjedništvo ukrajinske vojske navodi da su raketirana područja sjeverno od Harkiva kao i mnogo mjesta na liniji razgraničenja. 

 

Zelenski: Zima je gotova, no prijetnja energetskom sustavu ostaje

07:28

Ukrajinci i Rusi tradicionalno obilježavaju 1. ožujka kao početak proljeća, a Zelenski je poručio da, iako je svaki Ukrajinac osjetio poteškoće, zima je gotova, a Ukrajina se tijekom nje, zahvaljujući naporima vlade, uspjela opskrbiti energijom i toplinom.

- No, prijetnja energetskom sustavu ostaje. I nastavlja se raditi kako bi se osiguralo da energetski sustav nastavi funkcionirati, rekao je Zelenski u videoporuci nakon sastanka posvećenog energetskim pitanjima.

 

Prigožin prozvao Vučića

07:13

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić prozvao je rusku postrojbu Wagner da pokušava regrutirati srpske dobrovoljce da se bore u njihovim postrojbama na ukrajinskom bojištu.

Dobio je odgovor glavnog čovjeka plaćenićke skupine Wagner, Jevgenija Prigožina.

- Srba u Wagneru nema, Vučić bezveze bijesni. Posljednji koji se borio u Wagneru napustio je to područje prije dva mjeseca. Ako bilo koji Srbin tvrdi da se borio u Wagneru 2023., laže. Ne vjerujte mu, poručio je na svojem Telegram profilu. 

Njegovi komentari stigli su nakon što je predsjednik Srbije u izjavi za Politico rekao da će svi Srbi koji su se borili u Ukrajini, kada se vrate u zemlju, biti uhićeni. 

CNN u svojem tekstu navodi da Srbija ima kulturne i religijske veze s Rusijom, ali da ima ambiciju postati članica EU-a i NATO saveza. 

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/nastavljene-borbe-kod-bahmuta-sef-wagnera-prozvao-aleksandra-vucica-10639119

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.