Stravična nesreća u Grčkoj - 38 poginulih, a deseci su ozlijeđeni u sudaru putničkog i teretnog vlaka blizu grada Larisse

Stravična nesreća u Grčkoj - 38 poginulih, a deseci su ozlijeđeni u sudaru putničkog i teretnog vlaka blizu grada Larisse

Zastrašujuća nesreća u Grčkoj. Najmanje 38 osoba poginulo je, a deseci su ozlijeđeni nakon što su se, jureći punom brzinom, sudarili putnički i teretni vlak blizu grada Larisse. U vlaku je u trenutku nesreće bilo 350 osoba. Spasilačke ekipe borile su se i s požarom, a prva dva vagona putničkog vlaka praktički su nestala. Preživjeli se evakuiraju u Solun autobusima gdje ih čekaju njihovi najbliži. U bolnice je prevezeno više od 190 ljudi, od kojih je 25 u teškom stanju. Vlak je bio pun studenata koji su putovali između Atene i Soluna. Prema gradonačelniku Tempea Jorgosu Manolisu, vraćali su se na sveučilište nakon produženog vikenda zbog državnog praznika u Grčkoj.

Uzrok sudara još nije poznat, no grčki mediji nesreću opisuju kao dosad najtežu željezničku nesreću u zemlji.

Dva vlaka su se sudarila malo prije ponoći, kada je putnički vlak s oko 350 putnika vozio iz Atene prema Solunu, a teretni vlak je vozio u suprotnom smjeru. Nekoliko je vagona iskočilo iz tračnica nakon sudara. Oba vlaka su potpuno uništena. Videosnimke koje je emitirala lokalna televizija pokazuju nekoliko uništenih vagona.

Nakon sudara izbio je požar u putničkom vlaku, rekao je jedan od preživjelih grčkoj državnoj televiziji ERT. “Nastao je kaos i nevjerojatna buka”, dodao je.

Jedan od putnika rekao je da je čuo "veliki prasak" nakon kojeg je uslijedilo 10 sekundi "noćne more" . Kako je rekao, okretali su se u vagonu dok nisu pali na bok, a do tada je već planuo požar. Drugi putnik rekao je da je uspio pobjeći iz vagona tako što je kovčegom razbio prozor. "Bilo je kao potres", rekao je drugi putnik.

"Ljudi su počeli razbijati prozore kako bi izašli iz vagona, vrištali su. Nastala je potpuna panika", rekao je jedan putnik televiziji Skai. Drugi mladić rekao je za lokalni novinski portal ThessToday da je "još uvijek u šoku". “Čuli smo putnike kako viču u pomoć”, dodao je. Na teren je poslano oko 150 vatrogasaca i 40 vozila hitne pomoći. U vađenju olupine i okretanju prevrnutih vagona sudjeluju i dizalice.

Spasilačke službe objavile su da su najmanje 32 osobe pronađene mrtve, a 53 od 85 ozlijeđenih trenutačno je u bolnici. Nastavljaju se napori za spašavanje onih koji su ostali zarobljeni, javlja francuska novinska agencija AFP. "Broj mrtvih vjerojatno će biti vrlo visok", rekao je Kostas Agorastos , guverner regije Tesalija, za grčku televiziju Skai , dodajući da su prva dva vagona nestala.

"Nikada u životu nisam vidio ovako nešto. To je tragično. Nakon pet sati pronašli smo nova tijela", rekao je jedan od spasilaca, prenosi AFP. Većinu putnika uspjeli su skloniti na sigurno.

Nakon sudara izbio je požar u putničkom vlaku, rekao je jedan od preživjelih grčkoj državnoj televiziji ERT. “Nastao je kaos i nevjerojatna buka”, dodao je.

Reuters piše da je grčkom željezničkom sustavu potrebna modernizacija. Mnogi vlakovi voze jednokolosiječnim prugama, mnogi dionici nemaju signalizaciju.

Nesreća se dogodila na stazi koja je posljednjih godina modernizirana. Ipak, prema grčkom sindikatu strojovođa, bilo je velikih problema s električnom koordinacijom kontrole prometa na njemu, prenosi AFP.

U 2017. Grčka je prodala željezničkog operatera TRAINOSE talijanskom državnom željezničkom operateru Ferrovie dello Stato Italiane u sklopu međunarodnog programa pomoći. Grčka je od prodaje očekivala ulaganje stotina milijuna eura u željezničku infrastrukturu.

Izrazi sućuti stižu grčkoj vladi i obiteljima, a među prvima sućut je putem twittera uputio i hrvatski premijer Andrej Plenković.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.