Žestoki napadi kod Hersonske i Donecke oblasti

RAT U UKRAJINI

Prema ruskim izvorima, na bojištu na nekoliko pravaca Ukrajina je pretrpjela gubitke. Pogodili su, navode, skladište oružja i streljiva, u kojem su bile i haubice američke proizvodnje. Rusija tvrdi da je zauzela selo kod Bahmuta, Ukrajina pak ističe da su ofenzive oko tog grada neuspješne. Dok se nastavljaju borbe na istoku Ukrajine, u noćnom obraćanju ukrajinski predsjednik pohvalio je najnoviji, deseti paket sankcija što ga je Europska unija nametnula Rusiji. No traži i dodatne mjere.

 

Vlahov: Žestoki napadi na područje Hersona i Donecka

12:50

Novinar Petar Vlahov nakon jutarnjeg javljanja za HTV iz Kijeva krenuo je prema Lavovu, a za podnevni Dnevnik javio se s granice oblasti Rivna i oblasti Žitomir.

- Na području Luhanska ruske snage pokušale su više prodora, stradala je jedna starija osoba. Hersonska oblast žestoko je granatirana. Bilo je čak 78 topničkih napada tijekom prijepodneva, a dvije osobe su poginule. U Doneckoj oblasti zbog raketnih i topničkih udara ruskih snaga poginule su tri civilne osobe, kazao je Vlahov.

Mnogi smatraju, kaže, da je to tek uvertira za neku od proljetnih ofenziva, za što se pripremaju i jedna i druga strana. 

 

Putin: Rusija mora uzeti u obzir nuklearnu sposobnost NATO-a

11:23

Ruski predsjednik Vladimir Putin u nedjelju je rekao da Rusija mora u obzir uzeti nuklearnu sposobnost NATO-a, predvođenog Sjedinjenim Američkim Državama, koji želi poraz njegove zemlje.

- U današnjim uvjetima, kada su sve vodeće zemlje (članice) NATO-a objavile da je njihov glavni cilj nama nanijeti strateški poraz tako da naš narod pati, kao što kažu, kako možemo zanemariti njihove nuklearne sposobnosti u ovim uvjetima?, rekao je Putin za državnu televiziju Rossija-1, prema ruskoj agenciji TASS.

Dodao je da Zapad želi uništiti Rusiju.

- Imaju jedan cilj: raspustiti bivši Sovjetski Savez i njezin glavni dio - Rusku Federaciju, kazao je Putin.

- Tek tada će nas možda primiti u takozvanu obitelj civiliziranih naroda, ali samo zasebno, svaki dio posebno, dodao je.

Zapad je neizravni suučesnik u "zločinima" koje je počinila Ukrajina, rekao je ruski predsjednik.

 

U Kijevu je noćas bilo mirno, a na istoku Ukrajine borbe se nastavljaju

09:57

U Kijevu je noć protekla mirno i nije bilo zračnih uzbuna, dok se na istoku Ukrajine borbe nastavljaju. Nije bilo nekih ozbiljnijih pokušaja prodora ruske vojske tijekom noći, kazao je novinar HTV-a Petar Vlahov javljajući se iz Kijeva. 


Ruska plaćenička vojska Wagner iz svojeg stožera poručuje da je tijekom jučerašnjeg dana i noći osvojila selo blizu sjevernih prilaza gradu Bahmutu. No tu je informaciju teško provjeriti, dodaje Vlahov. 

- Od početka ruske agresije na Ukrajinu, ruske snage drže pod kontrolom oko 1900 gradova, sela i mjesta na prostoru cijele Ukrajine. Ukrajinski elektroenergetski sustav navodno je obnovljen više od 50%. To je bitno zato što se Ukrajinci spremaju i s takvim polovičnim kapacitetima izvoziti struju najbližim državama, a tim novcem financirati obranu države, istaknuo je Petar Vlahov.

 

Zamjenik šefa obavještajne službe: Ukrajina u proljeće spremna za protuofenzivu

09:06

Ukrajinske oružane snage bit će u proljeće spremne započeti protuofenzivu protiv ruske vojske koja je okupirala velike dijelove zemlje, rekao je u nedjelju zamjenik šefa ukrajinske vojnoobavještajne službe Vadim Skibicki.

Točno vrijeme ovisi o nekoliko čimbenika, uključujući pošiljke zapadnog oružja, koje ima veoma važnu ulogu u ukrajinskoj obrani od ruskih napadača, rekao je Skibicki za njemačku medijsku tvrtku Funke Mediengruppe.

Više od godinu dana nakon što je Rusija započela invaziju na susjednu Ukrajinu, Skibicki je ponovio da je cilj Kijeva osloboditi sav ukrajinski teritorij, uključujući Krimski poluotok, koji je Moskva anektirala 2014.

- Stat ćemo samo kada vratimo našu zemlju u (međunarodno priznatim) granicama iz 1991. To je naša poruka Rusiji i međunarodnoj zajenici, kazao je.

Skibicki je opisao da Kijev namjerava postići svoje "strateške vojne ciljeve" tako da probije crtu bojišnice na jugu, između Krima i Rusije.

- Moguće je da ćemo također uništiti skladišta oružja ili vojne opreme na ruskom teritoriju, naprimjer oko grada Belgoroda, odakle kreću napadi na Ukrajinu. To predstavlja prijetnju (ukrajinskom gradu) Harkivu, naprimjer, rekao je.

 

Ukrajinska vojska: ruska ofenziva kod Jahidne neuspješna

08:59

Ukrajinska vojska objavila je danas da je Rusija dan ranije imala neuspješnu ofenzivu u blizini Jahidne, nakon što je ruska plaćenička skupina Wagner ustvrdila da je zauzela to selo u istočnoj Ukrajini u blizini žarišta intenzivnih borbi. Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga naveo je u jutarnjem izvješću da Rusija nastavlja koncentrirati ofenzivne napore duž cijele linije Bahmuta, gdje se nalazi Jahidne.

Višemjesečna borba za Bahmut, gdje je ostalo samo oko 5.000 - 70.000 stanovnika, jedna je od najkrvavijih borbi od početka ruske invazije prije godinu dana.

Vođa ruskih plaćenika Jevgenij Prigožin rekao je u subotu da su njegove snage zauzele Jahidne, a dan prije Berhivku, susjedno selo na periferiji Bahmuta. No ukrajinski bilten navodi da se napadi nastavljaju te da su "ofenzive neuspješne" u blizini šest naselja, uključujući Jahidne i Berhivku, u regiji Donecka, za koje Moskva tvrdi da ih je zauzela. Reuters nije mogao provjeriti ta izvješća s bojišta.

U ukrajinskom nedjeljnom izvješću navodi se da su ruske snage granatirale 22 naselja duž tog dijela bojišnice u Donecku tijekom proteklog dana, te da je Ukrajina obranila 71 napad u Donecku i drugdje duž linije bojišnice. Žestoke bitke duž prve crte bojišnice na jugu i istoku Ukrajine, posebno u blizini Bahmuta, sada se svode na puzajuće pokušaje obiju strana da pomaknu liniju, ponekad samo nekoliko metara. Rusija je napredovala u okruživanju Bahmuta, ali ga nije zauzela.

 

Zelenski pohvalio paket sankcija Rusiji, ali traži i dodatne mjere

08:29

- Nove sankcije deseti su paket, to je snažan korak protiv vojne industrije i financijskog sektora, terorističke države i protiv propagandista koji su rusko društvo povukli u duboke laži koje pokušavaju proširiti na cijeli svijet. Ali neće u tome uspjeti. Naši diplomati i cijela država rade na tome da sankcije uvede cijeli svijet, te da Europa nametne sankcije ruskoj nuklearnoj industriji, Rosatomu, svima onima koji su uključeni u program nuklearnih projektila i nuklearnog ucjenjivanja kojim se služi teroristička država. Partneri, Sjedinjene Države i Velika Britanija, već su poduzeli važne korake, još čekamo odgovarajuće poteze Europske unije, kazao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u sinoćnjem obraćanju. 

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/zelenski-pohvalio-paket-sankcija-rusiji-ali-trazi-i-dodatne-mjere-10631445

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.