Na krunidbi britanskog kralja Karla III. i kraljice Camilla će nositi krunu kraljice Marije, objavila je Buckinghamska palača

Na krunidbi britanskog kralja Karla III. i kraljice Camilla će nositi krunu kraljice Marije, objavila je Buckinghamska palača

Na krunidbi britanskog kralja Karla III. i kraljice supruge početkom svibnja Camilla će nositi krunu kraljice Marije, objavila je Buckinghamska palača: Kruna kraljice Marije uklonjena je s izložbe u Tower of London radi izmjena uoči krunidbe Njegovog Veličanstva Kralja i njezinog veličanstva Kraljičinog supružnika u subotu, 6. svibnja 2023. Kruna kraljice Mary koristit će se za krunidbu Kraljice Supruga u Westminsterskoj opatiji. 

Odabir krune kraljice Marije od strane Njezinog Veličanstva prvi je put u novijoj povijesti da će se postojeća kruna koristiti za krunidbu supružnika umjesto nove narudžbe, u interesu održivosti i učinkovitosti. Neke manje promjene i dodatke poduzet će Crown Jeweller, u skladu s dugogodišnjom tradicijom da je umetanje dragulja jedinstveno za tu priliku i odražava individualni stil Consorta. 

Dijamanti Cullinan već su se puta ugrađivali u krunu kraljice Marije. Cullinan III i IV bili su privremeno postavljeni u krunu za krunidbu 1911., a Cullinan V je umetnut kada je kruna nošena kao kraljevski krug na krunidbi kralja Georgea VI 1937. Osim toga, četiri od osam odvojivih lukova krune bit će uklonjeni kako bi se stvorio drugačiji dojam od onoga kada je krunu nosila kraljica Marija na krunidbi 1911. godine. 

Kruna svetog Edwarda, koja će se koristiti za krunidbu Njegovog Veličanstva Kralja, sada se vratila javnosti u Tower of London nakon završetka radova na preinakama. 

Charles III. (74) postao je kraljem u trenutku smrti majke Elizabete II. u rujnu prošle godine. Postao je tada i šef 14 država Commonwealtha, uključujući Australiju, Kanadu i Novi Zeland.

Krunidba se, međutim, tradicionalno održava nekoliko mjeseci nakon što je novi suveren naslijedio tron, nakon razdoblja nacionalne žalosti za prethodnim monarhom i intenzivnih priprema za raskošnu svečanost ustoličenja novog.
Prva krunidba u Britaniji od 1953. godine bit će gledana diljem svijeta i prisustvovat će joj brojni svjetski dužnosnici. Počet će formalnom Charlesovom krunidbom i pomazanjem u londonskoj Westminsterskoj opatiji u subotu 6. svibnja, u tradiciji staroj više od 900 godina.
Službu će voditi kanterberijski nadbiskup Justin Weby i trebala bi oslikati i povijesnu tradiciju britanske monarhije i njezinu modernu ulogu.

Okrunjena će biti i kraljica supruga Camilla.

Par će u Westminstersku opatiju stići u "kraljevskoj povorci" zajedno s ostalim članovima obitelji. U Buckinghamsku će se palaču vratiti u još većoj povorci, "krunidbenoj procesiji", i potom okupljenima, kojih se očekuje na tisuće, mahati s balkona palače.

U nedjelju će biti poseban koncert u dvorcu Windsoru koji će uživo prenositi BBC. Nastupit će "globalne glazbene ikone i suvremene zvijezde", kaže se u priopćenju palače. Ulaznice će se dijeliti lutrijom.
Središnji dio večeri bit će "osvjetljavanje nacije", odnosno osvjetljavanje ključnih britanskih znamenitosti umjetnom rasvjetom. 
U ponedjeljak 8. svibnja, koji će Britancima za ovu prigodu biti neradan dan, bit će organizirani dobrotvorni nacionalni ručkovi i ulične zabave diljem zemlje.
Hoće li na krunidbu biti pozvan, i hoće li se odazvati princ Harry i njegova supruga Meghan, koji su brojnim intervujima i Harryjom knjigom "Spare" zasjenili prve mjesece Karlove vladavine, još je nepoznato

 
 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.