Ukrajinska vojska u silovitom naletu nastavlja napredovati na sjeveroistoku

RAT U UKRAJINI

Ukrajinska vojska u silovitom naletu nastavlja napredovati na sjeveroistoku zemlje - pod kontrolu je vratila oko 6000 četvornih kilometara, objavio je Zelenski. Harkivska regija gotovo je potpuno oslobođena od ruskih okupatora, u samo u posljednja 24 sata oslobodili još najmanje 20 gradova i sela. Ukrajinci očito ne misle stati jer sada pojačavaju napade na mjesta Liman i Svatove u Donbasu. Kijev je mjesecima najavljivao ofenzivu na jugu, no udarili su na istok što je bio mamac koji su zagrizli ruski zapovjednici. Ukrajinskim blitzkriegom iznenađeni su na Zapadu, ali i u Moskvi gdje je zavladala svojevrsna panika. Njihovi analitičari priznaju poraze i traže potpunu mobilizaciju. Još se čeka odgovor Vladimira Putina.

 

Procjena SAD-a: Povukao se veći dio ruskih vojnika iz blizine Harkiva

SAD procjenjuje da je Rusija u većoj mjeri predala osvojeni teritorij blizu Harkiva i da je veliki broj ruskih vojnika napustio Ukrajinu, prešavši preko granice natrag u Rusiju, rekao je viši američki vojni dužnosnik.


- Sve u svemu procjenjujemo da Ukrajinci napreduju dok se bore da oslobode i ponovno zauzmu teritorij na jugu i istoku. Na terenu u blizini Harkiva procjenjujemo da su ruske snage u većoj mjeri predale osvojeni teritorij Ukrajincima i da su se povukle na sjever i istok. Mnoge od ovih snaga prešle su se preko granice u Rusiju, rekao je novinarima američki vojni dužnosnik pod uvjetom anonimnosti.

Zbog pritiska ukrajinske protuofenzive, rusko ministarstvo obrane tijekom vikenda je, više od pola godine nakon početka rata, najavilo povlačenje ruskih trupa iz Harkiva. Kao službeni razlog za povlačenje navedeno je regrupiranje snaga.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski priopćio je večeras da su ukrajinske snage u rujnu povratile pod svoju kontrolu 6.000 četvornih kilometara teritorija.

  

Ruski državni mediji improviziraju u pogledu poraza u Harkivskoj oblasti

Komentatori na ruskoj državnoj televiziji prisiljeni su improvizirati govoreći o brzom napredovanju ukrajinskih snaga u Harkivskoj oblasti i povlačenju ruskih snaga.

Od početka ruske "posebne vojne operacije", ratoborni gosti u debatama na državnoj televiziji obično su se nastojali nadglasati u pružanju potpore ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i kritiziranju Ukrajine i njezinih saveznika.

No u svjetlu munjevite ukrajinske protuofenzive, raspoloženje je umjerenije i govori se o tome kako su ukrajinske snage navodno puno brojnije od Rusa na sjeveroistoku zemlje.

Informativni kanal Rusija-24 intervjuirao je u ponedjeljak Vitalija Ganševa, dužnosnika u Harkivskoj oblasti kojeg su na vlast postavili Rusi, a koji je rekao da su ruske postrojbe u toj regiji bile brojčano nadjačane "osam puta". Rekao je i, ne iznoseći za to dokaze, da su ukrajinske snage pojačane "zapadnim plaćenicima".

- Krajnje težak tjedan na fronti, rekao je voditelj Dmitrij Kiseljov otvarajući svoju emisiju u nedjelju navečer u udarnom terminu.

Uz studijsku pozadinu na kojoj je pisalo "Pregrupiranje", Kilseljov je rekao da su ruske snage napustile "ranije oslobođena naselja" pod pritiskom "nadmoćnih neprijateljskih snaga".

U rijetkom iskazu suprotnog mišljenja, Boris Nadeždin, bivši liberalni političar i redoviti gost televizijskih debata, rekao je za Gazpromov NTV kanal da su Putina obmanuli njegovi saveznici da povjeruje da će se Ukrajina brzo predati i pozvao na hitne mirovne pregovore kako bi se prekinulo sukob.

  

Ukrajina na jugu ponovno vratila 500 četvornih km teritorija - vojni izvor

Ukrajinske snage ponovno su, u posljednja dva tjedna zauzele oko 500 četvornih kilometara teritorija na jugu zemlje u sklopu protuofenzive protiv ruskih vojnih snaga, rekla je u ponedjeljak glasnogovornica ukrajinskoga južnog vojnog zapovjedništva.

- Na različitim smo dionicama napredovali između četiri i nekoliko desetaka kilometara. Oslobodili smo područje od ukupno oko 500 četvornih kilometara, rekla je Natalia Humenjuk na konferenciji za novinare održanoj putem videoveze.

Objavila je imena pet mjesta u regiji Herson koja su Ukrajinci ponovno vratili.

Reuters nije uspio iz neovisnih izvora provjeriti njezine izjave.

 

Od početka rata u Izjumu ubijeno najmanje 1000 ljudi

U zadnjih je šest mjeseci u borbama u ukrajinskome gradu Izjumu ubijeno najmanje 1000 ljudi, no stvarni broj smrtno stradalih vjerojatno je puno veći, rekao je ukrajinski dužnosnik u ponedjeljak, dva dana nakon što su ukrajinske vojne snage ponovno zauzele glavni opskrbni punkt. Izjum je mjesecima služio kao glavno rusko uporište u sjeveroistočnoj Ukrajini, a činjenica da su ga ponovno zauzele ukrajinske vojne snage velik je korak natrag u onomu što Moskva naziva svojom "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini.


- Izjum je zbog ruske agresije teško stradao. Prema raspoloživim informacijama najmanje je 1000 stanovnika smrtno stradalo od posljedica sukoba, no vjerujemo da stradao i veći broj ljudi, zbog toga što im nije bila dostupna osnovna medicinska pomoć s obzirom na to da su Rusi u ožujku uništili sve medicinske ustanove, rekao je Maksim Strelnikov, član gradskog vijeća na konferenciji za novinare koju je prenosila televizija. Kazao je da je uništeno 80 posto gradske infrastrukture, uključujući i sustav centralnog grijanja.

Nije naveo izvor te informacije, a Reuters još nije uspio potvrditi procijenjeni broj žrtava. Rusija i dalje negira da su joj meta civili. Strelnikov je dodao da je u Izjumu ostalo samo oko 10.000 ljudi, što predstavlja tek petinu prijeratnog broja stanovnika grada.

 

Jandroković i Stefančuk razgovarali o samitu Krimske platforme u Zagrebu

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vrhovne Rade Ukrajine Ruslan Stefančuk razgovarali su putem videokonferencije o prvom parlamentarnom samitu Međunarodne krimske platforme koji će se održati u listopadu u Zagrebu, priopćio je u ponedjeljak Hrvatski sabor. Samit, u organizaciji hrvatskog i ukrajinskog parlamenta, održat će se 25. listopada u Zagrebu.


Nakon dva samita čelnika država i vlada, u kolovozu 2021. u Kijevu te u kolovozu ove godine u online obliku, nadolazećim samitom u Zagrebu uspostavlja se parlamentarna dimenzija Krimske platforme. Očekuje se sudjelovanje oko pedeset izaslanstava predvođenih predsjednicima parlamenata država sudionica Krimske platforme, navodi se u priopćenju.

Stefančuk je zahvalio na dosadašnjoj mnogostrukoj hrvatskoj potpori, istaknuvši osobito nesebično primanje ukrajinskih izbjeglica, dok spremnost Hrvatske da bude država suorganizator i domaćin samita Krimske platforme vidi kao potvrdu da Ukrajina može računati na hrvatske prijatelje. Stefančuk je osobito istaknuo vrijednost prijenosa hrvatskog znanja i iskustva iz procesa pristupanja Europskoj uniji, s čim Ukrajina ozbiljno računa, kao i s pomoći u poslijeratnoj obnovi i razminiranju, ističe se u priopćenju.

 

Kremlj poručuje da će ruska vojna operacija uspjeti

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, u prvoj javnoj reakciji na dramatične uspjehe ukrajinske vojske na bojišnici - odbio je izravno odgovoriti na pitanje novinara vjeruje li predsjednik Vladimir Putin u svoje vojno vodstvo, odgovorivši da će se "posebna operacija" nastaviti dok ne ostvari svoje rezultatei dok se ne ostvare ciljevi koji su postavljeni na početku".


- Naravno, vrhovni zapovjednik obaviješten je o svim vojnim akcijama koje se izvodi. Predsjednik je stalno u kontaktu s ministrom obrane i svim vojnim zapovjednicima. Drukčije ne može biti tijekom posebne vojne operacije, rekao je Peskov, govoreći o Putinu. To je reakcija Kremlja na prošlotjednu munjevitu ukrajinsku protuofenzivu u kojoj je Kijev oslobodio više od 3000 kilometara četvornih teritorija za samo nekoliko dana.

Na pitanje hoće li Putin narediti opću mobilizaciju zbog toga, Peskov je rekao da se to pitanje postavi ministarstvu obrane. Putin za sada nije mobilizirao ruske rezerviste kojih ima oko dva milijuna.

Peskov je rekao da Rusija ne vidi nikakve izglede za mirovne pregovore s Ukrajinom niti osnove za to. Rekao je također da se ne razgovara o mogućoj demilitarizaciji nuklearke Zaporižja, što je preporučila Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) koja je ovaj mjesec posjetila nuklearku.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/ukrajina-nastavlja-napredovati-moskva-suti-9521857

 

 

 

 

Jesu li Ukrajinci čvrsto na zemlji, slijedi li odmazda Rusije?

11:22

Ukrajinska vojska je na neočekivanom terenu, na području Harkiva ponizila Kremlj i da - sigurno treba očekivati odmazdu Rusije, javila je javila je za Studio 4 iz Kijeva Elizabeta Gojan. Podsjetila je i da je tim gubicima na ratištu ruska vojska dodatno izgubila povjerenje u svoje, ionako krhko vodstvo.

Važnim je istaknula vijest da je Glavni stožer ukrajinske vojske izvijestio da su u posljednjih 24 sata oslobodili još najmanje 20 gradova i sela. Kremlj će sada svom snagom napadati, smatra te dodaje da Rusija još uvijek pod kontrolom ima petinu Ukrajine.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.