Nakon obraćanja naciji kralj Charles u audijenciju primio premijerku Truss

Nakon obraćanja naciji kralj Charles u audijenciju primio premijerku Truss

Novi britanski kralj Charles III. obratio se večeras naciji nakon smrti svoje majke, kraljice Elizabete II. U emotivnom govoru narodu je poručio - "Služit ću vam s ljubavlju i lojalno!"

Ujedinjeno Kraljevstvo od jučer tuguje nakon što je objavljeno da je preminula kraljica Elizabeta II. Najdugovječnija vladarica u zemlji umrla je u 97. godini u svojoj rezidenciji Balmoral u Škotskoj, okružena bliskim članovima obitelji. Iz cijelog svijeta stižu izrazi sućuti, a u Londonu se ispred Buckinghamske palače okupljaju tisuće ljudi.

Novi britanski kralj Charles III. održao je prvi sastanak u s premijerkom Liz Truss u Buckinghamskoj palači, prenosi BBC, a u katedrali sv. Pavla u Londonu održana je molitva i komemoracija u znak sjećanja na pokojnu kraljicu Elizabetu II.

Truss se naklonila novom kralju i s njime se rukovala, a on joj je obećao da "neće oduzeti previše vremena". Njihov susret trajao je oko pola sata, prenose agencije.

Prije službenog razgovora kralj je rekao premijerki kako je bilo "tako dirljivo" vidjeti mnoštvo ožalošćenih zbog smrti njegove majke kad je ranije stigao u palaču.

Truss je izrazila "iskrenu sućut", a monarh rekao da je "vrlo ljubazna".

- To je trenutak kojeg sam se pribojavao, a znam da su ga se pribojavali i mnogi ljudi, kazao je je on o smrti svoje majke Elizabete II.

Nakon susreta s kraljem premijerka je nazočila molitivi i komemoraciji u znak sjećanja na kraljicu u katedrali sv. Pavla u Londonu gdje je prvi put službeno intonirana himna "Bože čuvaj kralja". Za vrijeme vladavine Elizabete II. pjevalo se "Bože čuvaj kraljicu".

Charles III. sutra će službeno biti proglašen kraljem

U britanskoj povijesti nijedan prijestolonasljednik nije dulje čekao da naslijedi tron kao Charles III. koji će sutra službeno biti proglašen kraljem. Kralj Charles će sutra ujutro u 10 sati biti službeno potvrđen kao novi britanski monarh pred vijećem za nasljeđivanje - povijesnim tijelom koje datira iz 14. stoljeća. Prvi puta će u tom tijelu sjediti princ William. Kralj Charles će se obvezati da će vladati pravedno, prema zakonu i da će štititi protestantizam.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.