SAD: Rastuća potražnja za robotima kako bi se smanjio nedostatak radne snage

SAD: Rastuća potražnja za robotima kako bi se smanjio nedostatak radne snage

Tvrtke u Sjevernoj Americi kupile su za četvrtinu više robota u prvoj polovici godine nego u istom razdoblju prošle godine kako bi ublažile problem nedostatka radne snage i rastućih troškova povezanih s plaćama, pokazalo je istraživanje.

Kompanije su naručile rekordnih 12 305 robota u vrijednosti od 585 milijuna dolara u drugom kvartalu, prema podacima koje je prikupila industrijska grupa Association for Advancing Automation (A3).

U prvoj polovici godine sjevernoameričko tržište robota zabilježilo je najbolje rezultate otkako A3 objavljuje podatke, stoji u izvješću.

Poticaj za kupnju robota trenutno je slaba ponuda na tržištu rada. Broj slobodnih radnih mjesta dvostruko je veći od broja nezaposlenih i zbog toga poslodavci moraju dizati plaće.

Ukupni troškovi rada u SAD-u porasli su 5,1% u drugom tromjesečju, najviše otkako je Ministarstvo rada počelo pratiti taj pokazatelj 2001. godine.

Roboti još ne znače veću produktivnost radnika, prema trenutno dostupnim pokazateljima, napominje Reuters, napominjući da je produktivnost u SAD-u u drugom kvartalu zabilježila najveći pad, izražen na godišnjoj razini, od 1948. godine.

Moguće objašnjenje je poremećaj izazvan pandemijom covida-19, koja je uzrokovala velike promjene u radnoj snazi, uključujući egzodus radnika koji se vrlo sporo vraćaju na svoja radna mjesta.

Radnici su također manje produktivni kada pređu u drugi sektor ili na drugo radno mjesto u istom sektoru. Treba dodati da je većina ljudi zaposlena u uslužnim sektorima s nižom razinom produktivnosti, kao što su zabava i ugostiteljstvo, što može prikriti poboljšanja u korištenju robota u drugim sektorima.

Izvor: SEEbiz
Foto: unsplash/Lenny Kuhne

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.